Poprvé a rozhodně ne naposled

Poprvé a rozhodně ne naposled https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488670/bmid_poprve-a-rozhodne-ne-naposled-5iw-488670.jpg 4 32 10

Příběh o prvním zamilování, o tom, že láska bolí jako čert, a taky o tom, že babičky mají vždycky pravdu! Šestnáctiletá Bedřiška je na cestě do malého městečka ve středních Čechách, kde dřív trávila letní prázdniny. Teď sem ale přijíždí na dědův pohřeb. Smutná událost ji spojí se svéráznou Horákovou, drsňačkou, která se ničeho nebojí, má šílené nápady a tajemnou minulost. Bedřišku to k ní nevysvětlitelně táhne. Když se ale seznámí s dalšími místními vrstevníky, zjišťuje, že není zdaleka jediná, kdo má o Horákovou zájem… Originální young adult debut připomíná, že láska není vždycky hezká, ale zamilovat se za to stojí.... celý text

Přidat komentář

pani_ari
30.07.2023 5 z 5

Dojemný a citlivý příběh, který nachází krásu v bolesti. Nabízí nám originální hrdinky - odvážné, nebojácné, tajemné a především křehké dívky. Celá kniha je nabitá emocemi a jakousi zvláštní lehkostí.

Osobně se jedná o moji nejmilejší knihu. Zřejmě proto, že jsem se s celým příběhem hluboce ztotožnila. Pořád cítím ten povznášející pocit éteričnosti, který jsem v průběhu čtení vnímala.

Každý člověk má v našem životě nějak účel. Až ho naplní, odejde.
- velmi krásná myšlenka díla

AntonWilhelm
19.04.2023 1 z 5

Tohle bylo špatný a myslel jsem, že knížku vůbec nedočtu. Styl psaní jsem nepochopil. Text byl strohý, jednoduchý, bez emocí. Působil zbytečně vulgárně. Ke konci to už bylo lepší, konečně se objevil nějaký citový prožitek. Ale ani tak nemohu dát více hvězdiček a knížka si bohužel bude muset najít své místo v knihovně někoho jiného.


Mychaela
17.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Kniha byla čtivá. Náš učitel na VŠ nesnášel, když jsme při literární interpretaci nějaké knihy používali výraz "Dobře se četla", ale tady to sedělo :)
Jinak ale nic nového. Klasika, holka se zamiluje, pak ji druhá polovička zlomí srdce, holka je v depce, ale celé to končí happyendem, bo skoro hned na to pozná někoho jiného a ještě hezčího. Snaha o to, aby to bylo "jiné", je tu vyjádřena tím, že se ona holka zabouchne do holky.
Tak, asi dobře, pokud to byť jen trochu pomůže k boření homofobie.
Nemám nic proti Young adult literatuře, ani proti dívčím románům, ale tenhle mě ničím nedostal. Naopak mě štvalo, jak moc vzdálený byl příběh normálnímu životu. Holka v kritickém věku zjišťuje, že je lesbička, ale absolutně ji to nerozhodí, žádná emocionální krize, vezme to s naprostým klidem (stejně jako rodiče a babička), onu gay/bi frajerku pozná v městečku o 30 obyvatelích (jaká náhoda!). Když se rozejdou, tak defakto hned pozná další lesbičku - v Barceloně, je to Češka, je na stejné stáži... A to už nemluvím o totálním klišé typu "povinný gay kamarád".
Abych to shrnula, mě kniha nerozkrájela ani trochu. Možná je to věkem. A byla jsem na ni prostě moc stará (a poznamenaná reálným životem :D)

Kuxka
12.01.2023 3 z 5

No..celkem rychle se to čte, ale to může být i velikostí písma. Kniha mě nezaujala, neviděla jsem tam žádnou zápletku, nic mě u ní nedrželo. Z dialogů šel úplně cítit jihočeský přízvuk, který mi nebyl příjemný (cejtit, zbejvat...). Ani postavy mi nebyly moc sympatické a celé to vesnické prostředí a přístup těch lidí mi nesedl.

Přečti_si
30.12.2022 3 z 5

Osobitý YA příběh o Bedřišce a svérázné Horákové a jejich vztahu/nevztahu, příjemně se četl, ale bohužel mě příliš nenadchl, ani nevím proč.

Ditules
15.10.2022 4 z 5

Pro náctileté super kniha. Já se bavila také. Moc příjemná kniha s tématikou LGBTQ.

A ta skupina s názvy písní. :D

anet8843
14.09.2022 3 z 5

Když jsem knihu začala číst, tak mě hned praštilo do obličeje, že to bude další "buranská" kniha, kterých máme v českém prostoru nespočetně. Typické - městská holka jede na čas k babičce, zamiluje se, zlomí jí srdce... akorát tady je na druhé straně další holka. Ale moment, tohle už jsme taky někde četli, ne? Sandra Lanczová rok cca 2006. Takže prostě nic světoborného, nic objevného. Jazykový styl jednoduchý, snaží se hodně vypadat jako jazyk mládeže, ale vlastně to působí až směšně. Některé momenty byly docela zajímavé, jiné vyloženě klišé. Závěr byl překvapivě osvěžující. Celkově takový lehce slabší průměr.

MartinkaSl
31.07.2022 5 z 5

Vtipná a dost realistická knížka vyprávějící příběh o lásce dvou holek. Kniha je velmi čtivě napsaná, líbilo se mi zasazení do opravdu českého prostředí. Škoda, že se česká literatura k takto skvělým knížkám dokopává až teď, a ne když jsem sama byla teenagerem.

bookbypatrik
12.07.2022 5 z 5

4.5/5

Dlouho jsem se v žádné young adultovce tolik neviděl, jako v Poprvé a rozhodně ne naposled. Dlouho mě žádná kniha tak nerozkrájela a zase neslepila. Dlouho jsem nečetl něco, co by bylo tak realistické.

Boží!

Babouš
13.06.2022 5 z 5

Vtipný román o dost svérázném vztahu dvou holek na malém českém městě. Přijde mi sympatické, že si autor na nic nehraje a ze stránek pěkně čiší česká atmoška - úplně cítíte smažák a pivo. Škoda, že tahle kniha nevyšla, když jsem byl teenager...