Popravy českých pánů

Popravy českých pánů https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10081/popravy-ceskych-panu-10081.jpg 4 9 3

Bílá hora je jedním z černých míst na mapě české historie. V další z historických výprav do české minulosti nás Vladimír Liška zve k pátrání po rakvi s jedenácti hlavami staroměstských popravenců. Navazuje tak na nedořešený projekt dvou domácích televizních společností, současně však stylem sobě vlastním přibližuje historické děje a souvislosti, které nabízejí nové pohledy na stále zahalenou tvář... celý text

Přidat komentář

Hobo
07.09.2021 5 z 5

Záhady jsou součástí dějin a nezabývat se jimi by znamenalo cosi vytěsňovat. Naopak, právě o záhadách by se mělo co nejvíce diskutovat a přetřásat je ze všech stran s nadějí, že časem může dojít i ke ztrátě některých z nich, což by vůbec nebylo špatné...
Koneckonců ani tzv. renomovaní historici nedokážou dojít ke shodnému závěru i u faktologicky podložených událostí, přou se o jejich výklad, přetřásají sem tam a hádají se. Proč se tedy nespokojí jenom uvedením faktů? Takový seznam... Obávám se, že historiografická literatura by přestala existovat. Nevím, nakolik je důležité vědět, kde jsou pohřbeny hlavy mrtvých z Mostecké věže, ale vím, že zdravý lidský rozum si žádá vysvětlení záhad, tak proč ne?
Publikace se mi líbila především popisem historického pozadí tehdejších událostí, oslovila mě objektivním obrazem, který vytvořila. A už teď vidím, jak se někdo začíná pohoršovat nad termínem "objektivní"; cožpak je objektivní takto popisovat české mučedníky (evangelíci), či české rebely (katolíci)? Ta proklatá česká stranickost! I po 400 letech! (Popř. po 600 letech v případě Husa). Kdy už začneme přemýšlet bez předchozího rozhodnutí o dobru a zlu?

Stolda
01.07.2015 5 z 5

Už v úvodu se V.Liška zmiňuje, že mu nešlo o to, psát vědecké pojednání, ale provést záhadologickou sondáž , která by odrazila i ty skutečnosti, které v žádných dějepisných učebnicích nenajdeme. A má pravdu i v tom, že záhada hrobu staroměstských mučedníků je jednou z nejkontroverznějších záhadologických caus současnosti.


Shyrker
07.12.2013 4 z 5

Nebýt všech těch záhadologických blábolů, jednalo by se o poměrně kvalitní a poutavé shrnutí pobělohorských událostí.