Popel a hvězdami prokletý král
Carissa Broadbent
Koruny Nyaxie série
Turnaj Kejari skončil a Oraya zjistila, že celý její život se zakládal na lži. Zůstala jí jediná jistota: nemůže věřit nikomu, obzvlášť ne Raihnovi. Když jí nabídne tajné spojenectví, rozhodne se ho přijmout – jen tak může získat zpět své království a pomstít se. Aby toho však dosáhla, bude muset využít pradávnou sílu spojenou s největším tajemstvím svého otce. Oraya rozplétá pravdu o své minulosti a stojí před zásadním rozhodnutím. Zvolí si moc vykoupenou krví, nebo lásku, která by mohla být její zkázou?... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno:Originální název:
The Ashes & the Star-Cursed King, 2024

Moc se mi to líbilo bylo to nádherně propracované krásně se to četlo už se těším na další díl

Musím říct, že 2.dil byl ještě lepší a propracovanější. Doufala jsem, že zakončíme u dílu 3,ale autorka slibuje 6.dilu.
Vlastně nejsem zklamaná, protože tohle je velice pěkná série a těší se až ji budu mít knihovně a moci se k ní vracet.

Během čtení prvního dílu jsem dlouho uvažovala nad tím, zda vůbec potřebuji díl druhý. Chvíli to bylo ano, chvíli ne. A pak jsem přišla na to, že ho fakt nutně potřebuju. Bohužel jsem nedovedla navázat hned, ale i tak jsem se nemohla dočkat, až zjistím, jak to bude všechno pokračovat.
A bohové, bylo to úžasné. Vztah mezi Orayou a Raihnem je něco neskutečného. Všechno ta akce, intriky, zvraty. Já to miluju. A ten svět? Ten je dokonalý. Možná bych si užila více akce na konci, ale čert to vem.. bylo to stejně strhující.

Přidávám se k lidem, kteří se na druhý díl těšili, ale nenaplnil jejich očekávání. Aby nedošlo k nedorozumění, nejsem zklamaná a rozhodně nelituji přečtení. Spíš jsem jen doufala v trochu něco záživnějšího.
V tomto díle se mi dostalo strašně moc emocionální jízdy Orayi, která se utápěla v žalu a sem tam to proložila vztekem. Stále nebyla schopná vyjádřit to, co měla na jazyku a nebo si připustit pravdu. Kromě toho tu byla spousta politiky, která mě nikdy moc nebrala.
Na druhou stranu skoro všechna větší akce v knize byla hodně zajímavá a pro mě šlo o jedny z nejlepších částí. Přibližně od poloviny knihy se to začíná postupně rozjíždět a přichází to zábavnější. Taky mě bavily dva úhly pohledu, protože mi přijde, že to obecně příběh oživí.
Takže i když mám ke knize výtky, příběh jako celek se mi líbí. Hlavně svět jako takový, rozdílné upíří rody a fakt, že bohové jsou opravdu skuteční. Takže se ráda do tohoto světa vrátím skrz novely či další série.

D O K O N A L É
Emocemi nabitá jízda. Já k tomu nemám jedinou výtku.
Už dlouho jsem u knihy nebrečela, na posledních stránkách jsem ronila slzy jako hrachy.
Těším se na další knihy od této autorky.

Na toto pokračování jsem se tak strašně těšila, až jsem si ho chvíli po vydání musela pořídit. První díl, Zmije a křídla noci, mě hodně bavil. Takže jsem si myslela, že druhý díl nebude výjimkou. To jsem se ale asi spletla.
Člověk by si řekl, že tahle bichle bude něco. Že to bude zábava, při které se ponoří do čtení. Noo, to jsem si myslela. Tady mi to totiž jako zábava fakt nepřišlo.
Musím říct, že tento díl byl hlavně o fungování světa a jeho "politice". Jakože fakt HOOODNĚ. Až moc. Fakt jako, nah. Nejspíš z tohoto důvodu mě to víc jak z 60% nebavilo. Bylo tu prostě až moc informací, které jsem stejně postupně zapomněla. Já radši akci a romantiku. To tu naštěstí nechybělo. Kdyby jo, tak se dávno unudím a knihu ani nedočtu.
Ale něco i pochválím. To je právě ta akce a romantika...
Místy mi kniha připadala i zbytečně zdlouhavá. Knize by třeba neuškodilo být o několik stran kratší... Přiznávám, že jsem několikrát přeskakovala stránky, abych se nedostala do bloku.
Za mě zklamání... Jako jo, byly chvíle, kdy jsem si knihu fakt užívala, ale né tolik, jak jsem si představovala. Aspoň jsem si dočetla část jedné série, při níž jsem se vrátila k Oraye a Raihnovi.

(SPOILER)
Meeeeeeh. Už dlouho jsem se netěšila na knihu jako na tuto, abych z ní pak byla tak extra zklamaná. To byla nuda! Dočetla jsem navzdory, ale bylo to k uzoufání táhlé, nudné, předvídatelné, naivní, velepopisné, rádoby epické a občas teda řádně kiďácké. Nic moc se nedělo, a když se dělo, bylo mi to jedno. Věděla jsem, že se nezradí, že neumřou, že se vedlejší postavy dočkají rána a nakonec to celé urvou. Pokud se zraní, tak si cucnou krve nebo lektvaru a druhý den to bude ok. Svět, lokality, lidé, kultura, politika - buď nic, nebo nic moc. Rozbředlé myšlenkové pochody na celé strany nenosily nic nového, vzrušujícího nebo zajímavého. Svět bez následků a špetky uvěřitelnosti. Musím říct, že jsem četla výrazně lepší wattpad příběhy od náctiletých. A to vůbec nepřeháním.
A pak... Opakující se hlášky jsou obecně otravné a řekla bych, že je velmi těžké je napsat dobře. Alespoň jako čtenář jsem ty pokusy málokdy ocenila. "Tady ji máme" a "princeznička"... skoro ob stranu. Nestoudné plýtvání mým hořčíkem. (T_T)
Jednu hvězdu dávám za náznak živoucího božstva, ta myšlenka mě asi baví. Půlku za pár světlých momentů.

Jsem ráda, že jsou jen dva díly. Jednička mě okouzlila, ale tenhle díl se mi četl jednoznačně hůř. Nevím jestli to bylo tím, že hlavní postavy si k sobě na můj vkus nezvládly najít cestu dřív a i nějak to pátrání po Vincentově odkazu mi nepřineslo uspokojení v podobě detektivky.
Když bych měla dlouhou chvíli, tak se možná do světa zkusím vrátit, ale v dohledné době to moc nevidím.

Opět čteno v originále a moje obavy se naplnily. Pokračování bylo žel utahané, rozbředlé, neustále se v něm opakovaly tytéž myšlenky a fráze. Poslední třetina knihy už měla jakýsi spád, ale závěr byl takový... meh. Oceňuji, že se příběh uzavřel, ale jako by tomu něco chybělo. Představilo se nám několik nových postav, které ale v příběhu nesehrály kdovíjak zásadní roli. Nejzajímavější vedlejší postavou duologie je za mě Septimus a něco mi říká, že si o něm ještě něco přečteme.

První díl byl lepší, tady se to trochu natahuje..linka otec/dcera mě brala o něco více než ta hlavní milostná..ale i tak celkově výborné počtení .....

Za mě druhý díl splnil očekávání. Byl opět čtivý, hezky plynul... ale ničím nepřekvapil. On ten předvídatelný vývoj ale nebyl zas tak špatný, naopak se mi líbilo, jak to bylo postupné, logické a realistické. Retrospekce z Raihnova i Vincentova pohledu byly příjemným osvěžením, avšak bohužel nepřinesly nic nového. Bavila jsem se? Ano, ale pokračovat v universu už nepotřebuji. Jsem ráda, že Raihnova a Orayina linka se jakž takž ukončila ve dvou dílech, a další díly si asi nechám ujít, i když budou pro změnu o Mische. Ta mě neskutečně bavila v předchozím díle, jenže tady byla spíš rozčilující, a ani další osudy bohyní mě moc nelákají. Závěrem? Neurazí, nenadchne.
P.S. Doufám, že větu "tady ji máme" už dlouho nikde číst nebudu.

Neskutečné, jak kniha vtáhla do děje už od prvních stránek. Ikdyž jsem si první díl už nepamatovala, tak to nevadilo. Co bylo potřeba, tak autorka znovu napsala. Za mě to bylo velmi čtivé do 3/4 knížky, poté byl děj takový zdlouhavý. Nicméně doporučuji:)

První díl mě bavil o něco více , ale pokračování rozhodně stálo také za to :) Byla to jízda .

Osobne se mi libil druhy dil asi trochu vic. Zjistovani pravdy, spojenectvi a zrady. Libilo se mi, jak fungovala magie a upiri. To, ze Oraya je silna, se vedelo snad od zacatku, dokonce i jak to skonci jsem tusila, protoze klasika, takove trochu klise. Libilo se mi postuchovani, i kdyz ho mohlo byt trochu mene.
V kazdem pripade se tesim na dalsi dily z tohoto sveta.

Co naplat, jednička byla lepší.
Tady to vesměs postrádá pořádný děj, řeší se hlavně problémy ve vztahu naší královské dvojice.
Oraya se snaží (hodně neúspěšně) vykreslovat si Rhaina jako hroznýho záporáka, kterej si nezaslouží odpuštění a kterýho určitě při první příležitosti zabije, ALE... samozřejmě chování postav tomu ani v nejmenším nenasvědčuje, což prostě kazí celou knihu.
Co se snažím říct je, že jedna věc je, něco napsat a druhá chovat se adekvátně k tomu, co je napsáno. A prostě věřit postavám, že se chovají v souladu s tím, co jim běží zrovna hlavou.
Navíc fakt strašně otravné, a to musím souhlasit s ostatními komentáři pode mnou, byly tisíckrát používané fráze: "Tady ji máme" + " princezničko" + "u ixyných cecků"

Příběh byl na mě už trochu moc natahovaný a měla jsem problémy ho chvilkama dočíst. “tady ji máme to už jsem kolikrát protáčela oči, ale jinak moc hezky ukončené.

Romantasy čtu ráda, romantická linka splní určitě většinu očekávání... Raihn se povedl, Oraya už průměrná hrdinka. Mé ALE: Přeplácáno nesourodými kouzly asi aby se nemuselo hledat jiné řešení, svět o 3 městech, spousta naivity... Nevyužitý dobrý potenciál. No solidní 3 hvězdy.

No. Co k tomu říct?
Čekala jsem mnohem víc. První díl byl super. Ale tohle. Bylo to příšerně zdlouhavé. Kdyby kniha měla o 300 stran méně, vůbec nic by se nezměnilo.
Posledních 100 stran mě opravdu bavilo a nedokázala jsem zůstat v klidu, ale zbytek byl únavný. O ničem to nebylo. Prostě hlavně ať je kniha co nejdelší. Prostě ne. Nevím, jak knihu hodnotit.

Abych řekla pravdu, jsem z knihy poněkud rozpolcená. Nemůžu říct, že by mě vyloženě nebavila, ale přišlo mi, že se strašně táhne (a ta tloušťka tomu moc nepomáhá). A ani ty postavy to moc nedržely, že tam bude nějaké to vykoupení či usmíření asi člověk čeká, ale že se to bude až tak táhnout...to jsem nečekala.
Poslední třetinu knihy jsem reálně proletěla, protože mě to nedokázalo chopit do sítě.
Je to škoda, ale tak co už. Kniha potazmo série je to dobrá a rozhodně jedna z těch lepších, jaké jsem četla.
magie, kouzla láska tajemství nebezpečí pro dívky romantika lhaní, lži odpuštění, odpouštění pro dospívající mládež (young adult) temnota romantasyAutorovy další knížky
2024 | ![]() |
2024 | ![]() |
2025 | ![]() |
Popel a hvězdami prokletý král bylo naprosto skvélé pokračování! Příběh je ještě temnější a napínavější než první díl. Oraya čelí novým výzvám a její vnitřní konflikty jsou opravdu dobře vykreslené. Politické intriky, mocenské boje a vztah mezi postavami dodávají příběhu hloubku a napětí. Zvraty a odhalení mě překvapily a rozhodně mě to udrželo v napětí až do poslední stránky. Skvélé pokračování, které rozšiřuje svět Korun Nyaxie a já se už nemůžu dočkat dalšího dílu. 5 hvězd!