Pomůcka k introspekci

Pomůcka k introspekci https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275592/mid_pomucka-k-introspekci-mt6-275592.jpg 4 5 1

Kniha je praktickou obhajobou důležitosti sebepoznání (introspekce), bez něhož se žádný člověk nemůže dostat do říše magie a samozřejmě ani do dalších říší hermetismu. František Bardon, autor proslulé zasvěcovací soustavy, stejně jako ostatní magičtí Mistři položil toto praktické sebepoznání na samý počátek svého systému jako nezbytnou podmínku dalšího rozvoje člověka.... celý text

Elyen
Elyen
02.11.2019 2 z 5

Tak mág ze mě nebude. Aspoň ne v tomhle životě.
Oceňuju celoživotní snahu autorů být lepším člověkem. Obdivuju předlouhý výčet (zapříčiněný i častým několikerým opakováním v podstatě téže vlastnosti) a podrobné popisy dobrých a špatných lidských vlastností. Neberu jim, když je jim cestou k tomu být lepším člověkem hermetismus. Trochu mě teda tahá za uši neustálé holedbání se zasvěcením a prozíravostí, kladení důrazu na utajování a mlčenlivost a velkorysost vůči tupé mase, ale budiž.
Co bych ale v knize vydané v roce 2015 vážně nečekala, jsou perly typu:

"Nejlepším prostředkem proti rozmazlenosti je tvrdý, drsný život, kde není ani dostatek prostředků na nejnutnější životní potřeby, kde otec a matka nemají pro samou práci ani čas na mazlení se svými dětmi. U takových dětí se rozmazlenost jistě neprojeví."

"Při smyslnosti si představujeme jako sexuální partnerku ženu nemocnou příjicí, kterou bychom se jistě nakazili a zkrátili si tak svůj život nejméně o jednu třetinu normálního věku. Ženy si naopak představují takového muže."

Zženštilost a změkčilost muže se projevuje tak, že "pere prádlo, drhne podlahu, myje i nádobí, nakupuje, opatruje děti, čistí veškerou obuv a splní každé ženino přání." Léčíme to tak, že "nebudeme pracovat za manželku a klidně jí ponecháme její ženské práce... Jsme hlava rodiny a naše vůle musí být respektována jak manželkou, tak dětmi."

Upoutávání mysli ke zvířatům se zbavíme tak, že "proti tomu bojujeme ze všech sil, mimo jiné naprostým nezájmem o nějaké zvíře jako prase, kočku, psa a takovou představu přímo zničíme vůlí nebo jiným magickým způsobem."

"Jak vodu, tak jídlo si každodenně připravíme magickým způsobem...Nejtěžší je, když zasedáme ke stolu a chceme společně s rodinou, s manželkou poobědvat, povečeřet. Tu bývá zpravidla nejvíc řečí, aby nám bylo znemožněno naplnění připraveného jídla životní vesmírnou silou magickým způsobem."

"Všechny nevzdělané, primitivní národy jsou ubohé. V dnešní pokročilé civilizaci a při míře vzdělání se nemohou rovnat s ostatními vzdělanými národy, které je svou vysokou kulturou a vzdělaností daleko předčí, ovládají je a pomalu je učí všeobecné vzdělanosti."

Chlapi, nemůžu si pomoct, ale tohle mi vůbec nezní moudře, uvědoměle, velkoryse, shovívavě a nenamachrovaně.

Stejně tak mě irituje, když je mi doporučováno (magicky) cvičit ideálně v pět ráno, kdy mám já jako sova půlnoc (proč mají skřivani často potřebu cpát druhým svůj biorytmus?), když jsou některé vlastnosti považovány za žádoucí základ platný pro všechny (bystrost, perfekcionismus, přísná disciplinovanost, pečlivost, introverze) a když pánové o něčem mluví, ale já z nich necítím, že by to i uváděli v praxi (veselost, žertovnost, laskavost, soucit, otevřenost...).

Tak si aspoň jeden um vezmu k srdci - jednání s neodbytnými myšlenkami. Proto hážu hned po dočtení reakci "na papír", doufajíc, že tím zatočím se zvláštním, ne zrovna příjemným pocitem, který z tohohle dílka mám.

Autoři knihy

František Bardon
česká, 1909 - 1958
Josef Drábek
česká, 1891 - 1961

Kniha Pomůcka k introspekci je v

Právě čtených4x
Přečtených9x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst5x
Chci si koupit6x