Pomerančový háj

Pomerančový háj https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489090/bmid_pomerancovy-haj-sqs-489090.jpg 3 52 16

Šťavnaté a voňavé letní čtení o lásce a rodinných tajemstvích. Holly miluje pikantní hořkosladkou pomerančovou marmeládu. Chystá se dát košem své stresující práci ve městě, vrátit se do místa svého dětství na jihu Anglie a splnit si svůj sen: otevřít si obchůdek Hořký pomeranč, oslavu ovoce, které ji v životě tak inspiruje. Hollyina matka Ella miluje španělskou Sevillu. Proč se tedy zdráhá se tam vrátit a doprovodit Holly na obchodní cestě? Čeho se bojí – a má to něco společného s tajemným receptem na sevillský pomerančový koláč s mandlemi, který před rodinou ukrývá? V Seville, kde byla kdysi nucena učinit nejtěžší rozhodnutí svého života, se Ella musí konečně postavit minulosti, zatímco Holly potká někoho, kdo hrozí zničit všechny její plány. Sevilla je město plné slunce a pomerančů. Může být ale i hořkosladké. Přežije láska tajemství pomerančového háje?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Orange Grove , 2021


více info...

Přidat komentář

SueD
30.01.2024 2 z 5

Obálka je hezká, ale kniha nenaplnila má očekávání.

Kristulda
27.08.2023 3 z 5

Kniha má nádhernou obálku, ale jinak mě trochu zklamala, podobných knih jsem četla vícero a tohle byl takový průměr. Kdyby kniha měla o 100 stran méně vůbec by ji to neuškodilo. Začátek takový místy nudně zdlouhavý a na konci brutální happy end.


Szilvia1
23.05.2023 4 z 5

Knížka o pomerančích byla pěkná,pěkně se četla.Od autorky jsem už četla třetí knížku(jednu po madarsky),a všechny byly pěkné,autorka umí čtenáře chytit a nepustit ale některé pasáže byly zdlouhavé a opakovali se,ale na příběhu nic neměnilo.

whiolet
22.02.2023 4 z 5

Před rokem jsem Sevillu objevila a zamilovala se, takže jí letos hodlám navštívit a díky knize jsem akorát umocnila svůj pocit, že je to kouzelné místo.
Kniha se mi líbila, strašně dobře se četla.
Je to ideální čtení do pochmurného počasí, jelikož vás příběh snadno zanese do slunce a pomeranči ovoneněného Španělska, které ve vás zanechá příjemný pocit :)

intelektuálka
14.10.2022 3 z 5

Pěkná letní oddechová procházka po španělské Seville a jejích památkách ....

Ráda jsem si na netu toto město prohlédla - a opravdu za návštěvu stojí - ty katedrály jsou krásné ....

A obohaceno o romantickou zápletku s láskou - to vše za vůně pomerančových květů a také místních pochoutek ....

Toto je čtení, které cestovatele příjemně naladí .... doporučím.

Ctenar1202
24.09.2022

Příběh v knize nám vypráví o Holly, která by moc ráda začala podnikat a k tomu si vybrala své oblíbené sevillské pomeranče. Miluje jejich hořkosladkou chuť a chce z nich vyrábět nejen marmeládu, ale i kosmetiku a další produkty. Aby navázala spolupráci, vydá se do Španělska. A rozhodně nechce jet sama a tak nabídne spolucestování své mamince Elle. Jenže ta není úplně nadšená, že se její dcera chystá vydat právě do těchto míst. A Holly vrtá hlavou proč.

Příběh je rozdělen do minulosti a přítomnosti a obě období se pravidelně střídají. Můžeme tak sledovat vyprávění Holly i Elly a dozvídat se, proč se Elle do Španělska nechtělo a co celý život tají. Holly je pro změnu pro své obchodování tak zapálená, že přehlíží mužskou pozornost, které se jí ve Španělsku dostává.

Příběh se nám ke konci moc hezky spojí, ale já osobně byla lehce zklamaná. Asi jsem čekala víc, než jen opravdu na mě hodně romantický příběh, kdy vlastně od první stránky tušíte, jak celý příběh skončí. Navíc mi přišel zbytečně natahovaný a knížka mohla být klidně o 100 stran kratší. Jako letní oddychovka na dovolenou je to fajn knížka. Ale ve mně osobně nic moc nezanechala. Ba naopak mi v některých situacích přišla Holly lehce nevyzrálá.

Polík
16.09.2022 2 z 5

Dle mne nikterak zajímavé čtení, velmi předvídatelné, neustále se opakující sousloví hořké pomeranče. Obchodně to bylo taky vše mizerně řešeno :-) A v závěru knihy jen samá odpuštění a snadná řešení situací (viz "loupež" v pokoji, výhružky Holly).
Snad jen ten koláč se jim povedl..

bookcase
05.09.2022 5 z 5

Za mě úžasná, nádherná knížka, vůně pomerančů šla z každé stránky. :) Miluju prolínání současné linky a minulosti, tady to bylo taky moc hezky propojeno.

denisa7430
01.09.2022 4 z 5

Moc se mi kniha líbila. Výpravná, romantická... takové ideální čtení na konec léta.

zuzana2599
29.08.2022 4 z 5

Na konci léta jsem si udělala výlet do španělské Sevilly. Zajisté, že se jedná o výlet na stránkách románu Pomerančový háj. Jedná se o příjemné letní čtení, které mě potěšilo i osvěžilo. Dovedu si totiž představit tu smyslnou hořkosladkou vůni sevillských pomerančů, tu horkou vůni léta s vůní moře. A mně vůbec nepřipadla knížka jako cestovatelská příručka, vše dokonale ladilo a zapadlo, ráda jsem poznala krásu Sevilly.
Knížka je příběhem Holly a její matky Elly, obě milují toto město, Holly přijíždí do Sevilly s mámou, aby rozjela podnikání a Elly je zde již podruhé. Před třiceti lety zde jako mladá vdaná žena ztratila své srdce a následky té romance jí pronásledují dodnes...
Mně se knížka líbila, četla jsem ji s chutí a 4 * si určitě zaslouží ! Hezké !

iška
19.08.2022 3 z 5

Byla to jakási pocta Seville a také pomerančům. Jednoduché lehké letní čtení a i já bych klidně pár stránek ubrala.

Knižní střípky
13.08.2022 3 z 5

I v tomto příběhu se mi střídala má oblíbená současnost s minulostí, kdy jsem postupně odhalovala tajemství (celkem brzo mi bylo jasné, kam bude příběh směřovat), bylo to však celkem předvídatelné. Ale ok, nevadilo. Nicméně se musím přiznat, že mi vadily sáhodlouhé popisy prostředí, kterých tu zde bylo na můj vkus již až moc. Místy jsem si připadala, jako bych četla turistického průvodce. Málokdy to píšu, protože sama nemám ráda, když to napíše či řekne někdo jiný, ale tentokrát bych knihu proškrtala a myslím si, že by to příběhu jenom prospělo. Stal by se pak mnohem dynamičtější a lákavější, alespoň pro mě. Nicméně nevadí-li vám toto výše zmíněné, budete spokojeni. Je to hezký příběh, ideální na letní dny. A nebojte, na lásku taky dojde.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Medvědářka
12.08.2022 4 z 5

Pomerančový háj z Nakladatelství Jota je příjemná výpravná podívaná do španělské Sevilly.
Příběh je vyprávěn očima Holly - dcery a Ellou - matkou. Do toho jen okrajově zasahuje i Felix - otec Holly. Střídají se zde pohledy z roku 2018 a 1988, kdy náš příběh vlastně začal díky dovolené Elly a Felixe, která nedopadla dle jejich představ a přesto zanechala za sebou řadu vzpomínek a tajemství.
Já si čtení moc užívala. Tu poklidnou malebnost Sevilly, kdy se před vámi odkrývají uličky tohoto města s všudypřítomnou vůní pomerančových květů. Bavilo mě seznámení z historií a pomalu jsem odhalovala dávné příběhy, i současné dění kolem Holly, která se sem vypraví za obchodem. Společnost jí dělá její matka Ella, která nemá zprvu radost, že se do města pomerančů vrací. Má proto své důvody, ale i ty nakonec hodí za hlavu a užívá si vzpomínek na šťastné chvíle.
Při čtení jsem měla stále chuť čuchat si ke svému oblíbenému sprchovému gelu s vůní pomeranče a vanilky. Tahle vůně vás totiž provází celou knihou od začátku do konce. Někoho by lákalo zase vyzkoušet nespočetná tapas a nebo víno.
Co mi bylo líto, že v knize není recept na Sevillský pomerančový koláč s mandlemi a nebo aspoň na marmeládu s pomeranči.
Konec knihy mi taky přišel trochu moc urychlený. Jako by si autorka uvědomila, že příběh musí nějak zakončit a nevěděla, jak to správně napsat. I přes tohle malé zaškobrtnutí je to ale nádherná kniha na letní dny a horké noci.

LaBobule
07.08.2022 4 z 5

Knihu jsem si vybrala kvuli prostredi. Spanelsko miluji. Vypravi o Holly a jejich rodicich. Takovy mily, pomaly romanticky pribeh, ktery se toci kolem pomerancu. Navic rozkryva rodinne tajemstvi. Popisu mista a dejin tu je dost, ale nijak mi to nevadilo.

Imor
31.07.2022 3 z 5

Kdo má chuť si přečíst podrobného průvodce po městě Sevilla, k tomu kopec romantiky a asi tisíckrát zmíněnou úžasnou vůni pomerančových květů, dejte se do čtení. U těchto druhů románů mám vždy snahu najít alespoň něco pěkného, co mě knihou provede až do jejího konce. Něco se našlo a tak snad i vás něco zaujme.

hana1039
24.07.2022 3 z 5

No, kde začít.. především bych byla spokojená, kdyby bylo aspoň o 150 stránek míň, tyhle stránky jsou vlastně,, průvodce městem Sevilla,,
Ano, je fajn se něco dozvědět o místě, ve kterém se příběh odehrává, ale toto už bylo na mě moc... Jso dvě dějové linky matky za mlada a současnost, ve které se po 30 letech vrací s dcerou do města, ve kterém všechno začalo... Takže, pokud někomu nebude vadit, že skoro čtvrtinu knihy bude číst o dějinách španělského města Sevilla, tak se pusťte do čtení, mě hodně odváděly od děje, ale čtěte a posuďte sami...

Štítky knihy

láska Španělsko pomeranče marmelády a džemy rodinná tajemství romance

Autorovy další knížky

Rosanna Ley
anglická
2022  63%Pomerančový háj
2018  69%Návrat do Mandalaje

Kniha Pomerančový háj je v

Právě čtených2x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených1x
Knihotéce114x
Chystám se číst111x
Chci si koupit18x
dalších seznamech3x