Pomalý učeň

Pomalý učeň https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58443/bmid_pomaly-ucen-58443.JPG 4 31 6

Krátké, nápadité a leckdy šokující texty, jež byly poprvé zveřejněny v časopisech Kenyon Review a The Noble Savage. Doslova nadchly jejich čtenáře, dodnes udivují originalitou i strukturální stavbou, a předznamenaly tak dráhu jednoho z výsostných představitelů experimentálního románu, jakým Pynchon bezesporu je (ať už máme na mysli Joyce, Becketta, Fowlese, Nabokova anebo Borgese), ale i tvorbu celé generace postmodernistů 60. a 70. let.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Slow Learner , 1984


více info...

Přidat komentář

changaj
31.10.2023

Pynchon mě buď míjí, nebo jsem jeho géniu ještě nedorostla. První tři povídky šly dosti mimo mě, čtvrtá, "Tajná integrace" byla ovšem perfektní a nadčasová. Jako celek si netroufám hodnotit.

puml
26.12.2021 4 z 5

To si tak v klidu sedíte doma na gauči a posloucháte Vivaldiho s Vaším oblíbeným popelářem...

Moc dobré povídky, začátky autora, který dovedl postmoderní styl psaní k dokonalosti. Čím je Joyce pro modernismus, tím je Pynchon pro postmodernu. Tady to je ještě takové začátečnické oťukávání terénu, ale náběhy na jeho pozdější romány (jako Duha gravitace) už tu jsou. Doporučuji.


petrarka72
20.05.2020 5 z 5

Pět povídek. Deštík: variace na Hlavu XXII. Nížina: Flange a jeho vztah k moři. Entropie: záchrana ptáčků ve stínu Večírku. Pod růží: špionážní variace, které vůbec nerozumím. A Tajná integrace: chlapectví ve stínu rasismu, alkoholismu a jiných dospěláckých temnot, pro mne pomyslný vrchol této znepokojivé a zvláštně přitažlivé sbírky. Plus ironická předmluva autora, který je v době jejího napsání údajně někde jinde, a doslov mého oblíbence Honzy Dědka. Užila jsem si to - a i když o šokantnosti nemůže být řeč, o pozoruhodném způsobu myšlení a psaní rozhodně ano.

Greenfingers
05.03.2020 3 z 5

Autor si pravděpodobně našel spoustu příznivců a obdivovatelů, mě ovšem příliš neoslovil. Mám své osvědčené favority mezi povídkaři, Pynchona si ale mezi ně nezařadím.

YouthDecay
22.06.2015 4 z 5

Čakal som väčšiu avantgardu ale Pynchon v tejto zbierke raných poviedok ešte oplýva ľahko zrozumiteľným (aspoň na základnej úrovni) a veľmi dobre čitateľným štýlom, čo ale vôbec nie je na škodu veci. Kniha vyniká farbistými opismi, odbočkami, ktoré síce spomaľujú dej
ale o dej veľmi nejde, tie kúsky informácií ktoré nám Pynchon posúva sú sami o sebe veľmi zaujímavé a dodávajú poviedkam unikátnu auru. Zároveň ale opisy prestupuje svižnými a často vtipnými dialógmi, takže poviedky ubiehajú rýchlo a nie ste niekoľko stránok zahrabaný len v detailných opisoch. Za zmienku tiež stoja perfektne vykreslené (alebo možno niekedy len načrtnuté, dosť vecí si o nich musíte domyslieť ale to im pre mňa len dodáva na čare a určitom pocite mystiky ktorý z knihy panuje aj napriek tomu že by sa všetky tie príbehy skutočne mohli niekde odohrať) postavy ktoré majú všetky svoje osobité vlastnosti a je osviežujúce nemať ako hlavné postavy ktoré nás prevádzajú príbehom žiadneho typicky kladného (či záporného) hrdinu s vlastnosťami podľa príučky ale postavy ktoré sú nespochybniteľne svojské. Poviedky majú unikátne zápletky a témy, je vidieť že Pynchon necháva svoju fantáziu pracovať aby vytvoril veľmi exotické prostredie ktoré pôsobí veľmi sviežim a autentickým dojmom. Koniec Tajnej integrácie (pre mňa najlepšia poviedka) je skutočne majstrovský a napĺňa ma veľkou chuťou ponoriť sa do zvyšku Pynchonovho diela.
Deštík 80% Nížina 85% Entropie 85% Pod rúží 75% Tajná integrace 85%

3DD!3
23.10.2014 5 z 5

Pynchonův Pomalý učeň v sobě skrývá čtyři nesourodé povídky. Každá je z jiného prostředí, zdá se i doby, ale spojuje je zvláštní popisný styl se slepými odbočkami a vybranou slovní zásobou. Jejich struktura je neobvyklá a hrdinové nejasní. Čtivost a humor jsou ale zdárnými průvodci v poli rébusů, které se rozhodně nedá na první pokus vstřebat. Na stole mi tu leží ještě Duha gravitace... už se nemůžu dočkat kam mě dovede.

Štítky knihy

americká literatura

Část díla

Autorovy další knížky

Thomas Pynchon
americká, 1937
2006  86%Duha gravitace
2004  77%Dražba série č. 49
2017  81%Výkřik techniky
1997  76%Městečko Vineland
1999  78%Pomalý učeň

Kniha Pomalý učeň je v

Právě čtených1x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce19x
Chystám se číst25x
Chci si koupit7x