Pomalá dieta

Pomalá dieta https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293638/bmid_pomala-dieta-DAc-293638.jpg 4 12 5

V naší moderní kultuře se soustředíme na to, abychom vtěsnali co nejvíce do co nejmenšího časového úseku. Výsledek je, že se většina lidí životem pohybuje závratným tempem, které je opakem zdravého životního stylu. Jíme rychle, za pochodu a často pod vlivem stresu, čímž nejen že odstraňujeme velkou část potěšení, které bychom mohli z jídla získat a způsobujeme si trávicí potíže, ale také tím poškozujeme svůj metabolismus. Mnozí z nás se ke konci dne cítí nevyživení, bez inspirace a bojují s nadváhou. V Pomalé dietě Marc David ukazuje nový způsob, jak porozumět našemu vztahu k jídlu. Zaměřuje se na kvalitu a na možnosti, jak skrze potěšení z jídla proměnit a vylepšit metabolismus. Uvádí zde výsledky převratných výzkumů o biochemii těla i příběhy o úspěchu ze své vlastní praxe výživového poradce. Ukazuje nám, že jsme bytosti těla, mysli a ducha a že když se věnujeme zároveň všem těmto aspektům, jsme schopni shodit nadbytečná kila, zvýšit svou energii a posílit trávení, tak abychom se cítili oživení a plní síly. Marc David předkládá osmitýdenní program, který čtenářům umožňuje prozkoumat jejich osobní spojení s jídlem, napomáhá jim propustit strachy, pocity viny a staré návyky, takže se mohou naučit zacházet se svým tělem důstojně a láskyplně. Odhaluje nedostatky rychle účinkujících prostředků na podporu trávení a módních diet a nabourává ustálené mýty o výživě, jako například „nadváhy se zbavíte, pokud budete méně jíst a více cvičit“. Místo toho nám vysvětluje, jak snížit hladinu kortizolu a dalších stresových hormonů a jak nastartovat metabolickou sílu skrze správné dýchání a výživové strategie, které vyživují tělo i ducha.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Kuchařky , Zdraví

Vydáno: , Maitrea
Originální název:

The Slow Down Diet , 2005


více info...

Přidat komentář

kneslova
27.09.2020 5 z 5

Velice moudrá doporučení

zuzikis
24.04.2020 5 z 5

Kniha vám nepřinese rady kolik jídla jíst, jaké jídlo jíst, anebo jak a kdy cvičit, ale spíše vám ukáže, jak pracuje mysl a psychika a ovlivňuje celkový tělesný stav. Pokud někdo rád přemýšlí nad tím, jak pracuje tělo a mysl, tak je to skvělá knížka. Určitě mám vyzkoušené, že metody, které autor popisuje a podkládá studiemi fungují a za mě jsou věrohodné, ale kniha už nedává rady, jak hubnout, jen jiný způsob uvažování nad jídlem, jakým způsobem jídlo jíme a za jakých podmínek a právě autor chce dokázat, že i tyto věci ovlivňují naše hubnutí a jak vlastně vnímáme své tělo.


Dandy1
31.01.2020 3 z 5

Že začátku knihy mi rady byly blízké, ale konec knihy je jen slátanina všeho možného.

Kvítek84
11.11.2019 5 z 5

Jednoznačně nejlepší kniha (nejen) o jídle, kterou jsem za poslední dobu četla. A že jich mám už pár za sebou. Dosti mne překvapilo, že autor namísto klasických tabulkových rad co a kolik toho jíst abyste ... pracuje se zcela odlišnými kvalitami jako je relaxace, pozornost, dýchání, myšlenka, posvátno. Na poměry naučné knihy je psána velmi nevšedním jazykem a některé obraty mají nakročeno ke kategorie beletrie. Subjektivně kniha, která mi velmi pomohla v těžkém životním období poruchy příjmu potravy. Nasměrovala k novým způsobům jak jíst, jak se stát pomalým jedlíkem, jak věnovat jídlu pozornost a začít se z jídla znovu těšit. Kniha, která má místo v mé knihovně jisté, ke které se budu ráda vracet, znova čerpat inspiraci a podporu. Pomalá dieto, děkuji za zpomalení u jídelního stolu!

Zmiu
15.02.2017 3 z 5

Nejsem člověk, co hledá knihy o hubnutí, ale tahle kniha má daleko širší záběr a může oslovit i ty, co se obecně zajímají o své tělo. Je rozdělená na 8 kapitol, a asi je dobré, když máte čas a věnujete se každé kapitole jeden týden, jak je v knize rozvrženo. Já tu možnost neměla, tak jsem byla informacemi spíš zavalena. To, že nehodnotím až tak vysoko (dala bych tak 70%), je způsobeno hlavně dvěma faktory. Je zde až příliš popisů kdejakých chemických reakcí v těle, což knize sice přidá na důvěryhodnosti, ale dělá ji méně záživnou. Je to přehršel informací, které čtenář stejně zapomene a odvádí od toho podstatného. Druhý faktor je to, že je vidět, že je psaná vyloženě pro americké čtenáře. Ale i tak si myslím, že spoustě lidí, co bojují s nadváhou může přinést užitek, ale hlavně úlevu. A nejen jim. Myslím, že většina z nás se potřebuje zpomalit, najíst se v klidu a s plnou pozorností k jídlu a ne třeba u televize. Nejvíc se mi asi líbily kapitoly o významu relaxace, pozornosti a myšlenky. Nejméně pak kapitola o významu kvality, kde už autor propagoval jednotlivé potraviny. Také jsem si uvědomila, v jaké době žijeme, když se musí vysvětlovat takové věci, které byly dříve přirozené. Jak se u nás říká: Ráno jez sám, v poledne s přítelem a večeři dej svému nepříteli. No, a dnes musíme složitě číst o tom, jak tělo spaluje lépe ráno než večer. Kniha je nicméně přelomová v tom, že boří mýty o dietách a hubnutí. Moc mě bavily různé příklady lidí, co jim nešlo zhubnout spoustu let, a pak se ukázalo, v čem to vlastně vězí. I přes drobné výhrady knihu doporučuji.

Štítky knihy

zdraví zdravý životní styl

Autorovy knížky

Marc David
americká
2016  80%Pomalá dieta

Kniha Pomalá dieta je v

Právě čtených5x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce20x
Chystám se číst38x
Chci si koupit19x