Přidat komentář

Hobo
03.09.2021 3 z 5

Tuto učebnici jsem si kdysi koupil, samozřejmě s úmyslem věnovat se polštině. Nějak se mi to nepodařilo, což ovšem není chyba učebnice. Pravda, podíval jsem se, jak se v polštině čte a vyslovuje, ale u toho to končilo.

Glutexo
04.05.2014 3 z 5

Klasická socialistická učebnice jazyka spřátelené země. Textíky jsou nudné, výklad hodně popisný a málo praktický, cvičení stále na jedno brdo a nepříliš zábavná. Přesto je ale text učebnice dobře srozumitelný a není-li čtenář-student líný mu věnovat patřičnou pozornost, dá se z něj polštině naučit. Samozřejmě polštině z doby před čtyřiceti lety.

Učebnice občas obsahuje nějakou chybku, nebo třeba předpokládá znalost nějakého jevu či slovíčka, který ale ve výkladu nebyl, přesto si však myslím, že je na dobré úrovni. Duchem je sice poplatná své době a nelze od ni čekat nic převratného, natož zábavného, stále však slouží svému účelu. Pokud se dostane do ruky někomu, kdo by se rád v Polsku domluvil, nebo si otevřel možnost k čtení polských textů, nemusí hledat jinou učebnici – tato plně postačuje.

Každá lekce (snad kromě prvních dvou) začíná jedním delším textíkem a jedním delším rozhovorem. Následují otázky na pochopení textu a použití slov a obratů z něj. V lekci je pak dále seznam slovíček a mluvnický výklad s tabulkami nově představených paradigmat. Ke konci je vždy několik frází k tématu, kterého se týkal textík či rozhovor (např. celní kontrola, ubytování v hotelu ap.) a cvičení.

Cvičení jsou buď strohé překlady jedním, či druhým směrem, případně doplnění chybějících slov, nebo převádění do jiného rodu, čísla. Součástí učebnice je klíč ke cvičením, který však neobsahuje odpovědi na otázky k rozhovorům a řešení cvičení zaměřených na překlad z polštiny do češtiny. Spolu s klíčem je přiložený i slovníček všech výrazů, které se v učebnici objevují.


Štítky knihy

polština pro samouky

Autoři knihy

Miloslav Kopecký
česká, 1931 - 2015
Karel Oliva
česká, 1927 - 2005

Kniha Polština pro samouky je v

Právě čtených1x
Přečtených1x
Knihotéce8x
Chci si koupit1x