Poločas nadějí

Poločas nadějí https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141296/bmid_polocas-nadeji-TbG-141296.png 5 15 5

Třetí část volného cyklu o životě a díle bratří Čapků. V této části zachycuje autorka období od října 1918 do konce roku 1929. Pro oba bylo toto období důležité v soukromém i tvůrčím životě. Josefův sňatek a Karlův komplikovaný vztah k budoucí manželce Olze Scheinpflugové.

Přidat komentář

Rade
03.06.2022 5 z 5

Po návštěvě Čapkovy Strže ve Staré Huti u Dobříše mě postihla „čapkománie“, googlila jsem vše okolo života Karla Čapka, fotografie, přečetla knihu "Čapkova Strž v obrazech", shlédla film „Člověk proti zkáze“, a nakonec vyhledala knihy „čapkovské“ publicistky Marie Šulcové.
Tahle je první, kterou jsem přečetla, klobouk dolů za tu spoustu čapkovských reálií a informací, kniha je jimi naprosto nabitá, je to sice román, ale tak trochu doku–román. A nejde jen o bratry Čapkovi a podrobný popis jejich života, díla i soukromí, ale současně s Čapky sledujeme téměř den po dni osud Československa od jeho vzniku v r. 1918 do r. 1929, politické, kulturní dění i ekonomiku, skutečně první republika pod drobnohledem.
My máme dnes tendenci pohlížet na první republiku pohledem značně idealizovaným, ale ono to bylo mnohem složitější a tahle knížka nás provází nejen životy Karla a Josefa Čapka, ale i velmi podrobně i tehdejšími občas i dost divokými politickými půtkami a mnohdy hodně těžkými životními podmínkami tehdejší doby. Sledujeme i stavební rozmach a rozšiřování Prahy např. ve Vršovicích, Dejvicích, Zahradním Městě i na Vinohradech, kde se taky Čapci v Úzké ulici v nově budované vilové čtvrti, tenkrát téměř za Prahou, v polovině dvacátých let usadili.
Čtení každopádně hodně zajímavé, nesmírně mi rozšířilo obzory.

Bublinka78
30.05.2022 5 z 5

Opět výborně napsané. Kniha se zabývá počátky tvůrčího období a soukromým životem dospělých Čapků. Popisuje nálady společnosti prvního desetiletí nově vzniklé republiky, politické, kulturní a hospodářské události. Na to, kolik má každý díl stránek, je to neuvěřitelně čtivé.


rozvera
04.12.2020 5 z 5

Třetí díl ságy se odehrává za doby první republiky, z obou bratrů jsou vyzrálí umělci, hledající své místo jak v umění, tak i v osobním životě a mají už vykrystalizované své postoje v kontextu se situací v mladé republice, která se vyrovnává s důsledky světového válčení i následné světové ekonomické krize.

Cacolinka
17.02.2019 5 z 5

Neuvěřitelně dobrá kniha, která mě velmi inspirovala. :)

Daydreamer
14.05.2013 5 z 5

Pokud se zajímáte o bratry Čapky, ale i o další zajímavé postavy a děje z období První republiky, rozhodně nebudete tímto faktografickým románem zklamáni. skvěle napsáno.