Polnočný klenot

Polnočný klenot https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388732/bmid_polnocny-klenot-mnl-388732.jpeg 4 149 29

Richelle Mead, autorka megaúspešnej série Upírska akadémia, stvorila aj tri príbehy mladých žien s nezvyčajnými osudmi, ktoré sa pretnú práve na Diamantovom dvore. V druhom diele sa vďaka novej rozprávačke Mire, dievčaťu, ktoré sa odvážilo bojovať za svoju slobodu, ponoríte do temného politického podsvetia Cape Triumphu. Vojna donútila Miru opustiť domovinu a nájsť si miesto v novej krajine, ktorá sa k nej však správa nevľúdne. Vrtkavý osud jej dopraje príležitosť uniknúť z nepriateľského sveta a pridať sa k Diamantovému dvoru, ktorý je školou a zároveň obchodnou spoločnosťou. Chudobné dievčatá v nej dostávajú príležitosť zmeniť sa na dámy z vyššej spoločnosti a neskôr si nájsť mocných a bohatých manželov v Novom svete. Mira však aj tu naráža na urážky, a to nielen od dievčat z Diamantového dvora, ale aj od nápadníkov – mužov, ktorým by sa jedného dňa mala oddať. Nájde si však aj skutočné priateľky – otvorenú služobnú Adelaide a ambicióznu práčku Tamsin. Vo dne robí, čo sa od nej očakáva, učí sa etiketu a zvyky, ktoré jej pomôžu získať anonymitu. No v noci sa vydáva na iné chodníčky – a ak niekto odhalí, čo robí, môže ju to na najvyššom súde v Adórii stáť to najcennejšie. Polnočný klenot je výnimočný príbeh dievčaťa, ktoré nemá veľa možností, no odvážne si vytvorí nové, nájde lásku, vášeň, celoživotné priateľstvo a možno aj cestu k slobode.... celý text

Literatura světová Fantasy Dívčí romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Midnight Jewel , 2017


více info...

Přidat komentář

kristynatjxo
10.02.2024 4 z 5

Nečetla jsem první díl, proto mi nevadilo, že se v knize nějaké pasáže opakovaly nebo vysvětlovaly, jak zde někdo občas píše. Mě se děj knížky líbil. Hlavně postava Miri. Přišla mi velmi statečná, chytrá ale i přesto v nějakých věcech trochu tvrdohlavá. Bavilo mě sledovat, vývoj vztahu s dalšími postavami. Hlavně s Grantem. A taky jsem na chvíli zatoužila, aby mi někdo ušil krásné šaty a mohla jsem jít na ples :)
Ráda bych si přečetla další díl, protože styl psaní se mi zamlouval. :)

Sitting-Bull
26.08.2023 3 z 5

Druhý díl série, která je pro mě "špitálovou oddechovkou". Děj popsaný z pohledu Miry byl takévý méně uvěřitelný a více odpovídal schématu "jak chudá dívka ke štěstí přišla", ale jako jo, když člověk nechce moc přemýšlet a chce něco lehce plynoucího, když je mu blbě, tak se to hodí. A od dalšího dílu mě to neodradilo jsem zvědavá na pohled Tamsin.


Julinka679
31.08.2021 4 z 5

(SPOILER) První díl Třpytný dvůr se mi zamlouval trochu více, jelikož jsme se seznamovali s prostředím, postavami a se samotným Třpytným dvorem.
V tomto dílu máme většinou děj popsaný již v prvním díle, na který se díváme z pohledu Miry, které autorka připravila velmi dobrodružný příběh.
Líbil se mi její přerod do lady Aviel ale nejvíce si mě získala její spolupráce a kočkování s Grantem, který ji nakonec požádal o ruku, i když svým vlastním způsobem.
Kamarádský, skoro až sesterský vztah mezi Mirou, Adelaide a Tamsin byl jako obvykle skvělý, jedna pro druhou by udělala cokoliv a jsem ráda, že se autorka touto cestou vydala.
První díl nastavil laťku velmi vysoko a druhý díl se jí zatím drží zuby nehty, uvidíme jaký bude díl další.
Hodnotím 4*, které si za mě kniha zaslouží a doporučuji :-)

ala.mihalikova
31.05.2021 5 z 5

Já jsem z tohohle dílu nadšená. Líbí se mi nápad sledovat stejný děj z pohledu jiné postavy. I když mi to ze začátku dělalo trochu problém si to uvědomit. Tenhle díl byl napínavější a vysvětlil mi věci, které mi přišli v prvním díle zvláštní a už chápu aspoň proč. Příběh Miry byl zábavnější, dobrodružnější, záhadnější a plný překvapení. Škoda, že pokračování už není přeložené.

Alíček83
18.05.2021 3 z 5

Půlka knížky cca 200 stran byla nudná. Opakovalo se, co jsme věděli z 1. dílu. Od poloviny už to začalo být dobrý. Bylo to napínavé, dobře se to četlo. Postava Miry mě přišla lepší než Adelaid. Jsem zvědavá, čím překvapí díl o Tamsin.

Veve721
24.01.2021 5 z 5

"Niečo vo vás horí. Vidím to. Naozaj chcete byť anjel pomsty, ktorý napráva krivdy světa? Toto je spôsob, ako to dosiahnuť."

Po dočtení prvního dílu, který byl vyprávěn z pohledu utajené hraběnky Adelaide, jsem zatoužila okamžitě sáhnout po pokračování. A ani tento díl mě nezklamal, právě naopak. Divoška Mira je úplným protikladem něžné romantičky Adelaide z prvního dílu a stejně tak odlišný je i její příběh. Je plný akce, dobrodružství, špionů, tajných šifer, pirátů, nočních výletů a zakázaných pokušení.

Možná by někomu mohlo připadat nudné, číst jeden příběh dvakrát, jen očima jiné hrdinky. V tomto případě je to ale úplně odlišné od tradičních převyprávění jakými jsou např. Stmívání z pohledu Edwarda, kde se vlastně nedozvíme nic moc nového. Mira je úplně jiná než Adelaide - od povahy až po vkus na muže. Každá je svá a stejně tak i jejich osudy se (až na drobná propletení) vůbec nepodobají. Bylo zábavné odhalovat tajemství, která jedna před druhou pečlivě skrývaly a je skvělé, jakým způsobem autorka celou sérii Třpytného dvora uchopila. Richelle Mead má skutečný dar psaní a každá její kniha je klenot. Nemůžu se dočkat posledního dílu trilogie, který mi doplní poslední slepá místa v příběhu. ❤️ Nepochybuju, že ani u Tamsininy verze se rozhodně nudit nebudu.

zuzana1995
28.09.2020 5 z 5

Perfektní doplnění prvního dílu, musím říct, že tento způsob psaní se mi velice zalíbil, osud další osoby a popsání příběhu jejima očima... Fantastické... Těším se na 3dil...uz aby vyšel...

zuzca.h
25.09.2019 4 z 5

Pro mě mnohem lepší díl a zajímavější převyprávěn příběhu z prvního dílů. Těším se na Tamsinu verzi příběhu a doplnění skládačky.

deedulka
15.07.2019 3 z 5

Přibližně první polovina knihy se mi hrozně táhla, protože vesměs popisovala děj, který už jsem četla v prvním díle. Pouze pár pasáží vneslo nějaký nový prvek, jinak to však bylo stejné. Občas mi dělalo problém si zvyknout, že jsem momentálně v kůži Miry a ne Adeleid, kdo děj prožívá. Později s rostoucím adrenalinem už problém vymizel.
Po zakotvení lodě se autorka konečně víc zaměřuje na oblast, která v prvním díle nebyla a přichází parádní jízda odvážné Miry a jejich přátel. I na romantiku dojde, to je samozřejmé. Ke konci už se zase hodně opakoval děj z předchozího dílu a Mira stále dokola řešila své milostné dilema, což už bylo místy otravné.
Víc bych tedy okleštila ty zkopírované pasáže z 1. dílu a nechala jen základní popis na pár stránek. Přece nemůže Mead počítat, že celou první knihu zapomenu. Tak senilní ještě nejsem. :-) Jinak prostředek příběhu za 5 hvězd a Mira jako postava s Grantem taktéž. Ale za to únavné opakované převyprávění dávám nakonec jen za 3.
Jsem zvědavá, jestli ve 3. díle s Tamsin se nás zase bude snažit unudit stejnými pasážemi. To už by na mne bylo asi moc.

BookEater
09.07.2019 5 z 5

Dle informací od Slovartu není česká verze třetího dílu - Smaragdové moře - v plánu do března 2020. Pokud tedy chcete pokračování, musíte pro slovenskou verzi, nebo sáhnout po originálu.

maja11231
07.04.2019 4 z 5

Stejně dobrá jako předešlá kniha. Doporučuji

Sar00
21.03.2019 3 z 5

Po dlouhé době jsem se pustila zase do něčeho od R. Mead. První díl jsem četla zhruba před rokem a moc si z něj nepamatuju, proto nemůžu úplně srovnávat. Každopádně dvojka mě celkem nadchla. Zpočátku se to sice táhlo, ale po setkání s Grantem už to šlo jedním dechem. Někdy byl děj až přitažený za vlasy, ale ve výsledku to bylo vlastně fajn. Asi bych osobně ubrala bojovných scén (ale víc propracovala ty stávající) a přidala více společných scén Granta a Miry. Přišlo mi, že ten jejich vztah byl takový uspěchaný, ale na druhou stranu v jedné knize o 400 stranách na to asi není tolik prostoru. Povahou mi oba připomínali Rose a Dimitrije z VA a možná proto mi byli tak sympatičtí. Každopádně co mi fakt vadilo, bylo neustálé omílání jazyků a zemí bez jakýchkoliv vysvětlení/připomenutí, hodně mi trvalo, než jsem pochopila, jak se přibližně věci mají. Ve výsledku hodnotím třemi hvězdami a těším se na Tamsin verzi příběhu. :)

Eponka
23.12.2018 5 z 5

Je to velice podobné ale přitom úplně jiné. Řekla bych, že mě to i více bavilo vážně super četlo se to jedním dechem a bylo tam moc zajímavých a napínavých částí. Autorka jako vždy nezklamala.

Charmedka
18.11.2018 4 z 5

Rozjezd byl trochu pomalejší, možná z toho důvodu, že se velmi podobal prvnímu dílu a kromě cesty do Adorie se toho moc nedělo. Prvních cca 140 stránek mi trvalo, než jsem se pořádně začetla, ale poté už jsem nebyla schopna knihu odložit, jak mě příběh vtáhl.

Mira je úžasná hrdinka a názor na ní jsem nezměnila, spíše jsem si ji ještě více oblíbila. Je to bojovnice, která bojuje nejen za sebe, ale hlavně za svou rodinu, pro kterou je ochotná vzdát se i své svobody a vykoupení.

Půlnoční klenot je plný akce, napětí, přátelství a v neposlední řadě i romantiky. A i když jsem si dobrodružství v čele s Mirou užila, nemůžu se dočkat třetího dílu.

jesterka.as
09.11.2018 5 z 5

Knihu jsem začala číst ihned po 1. díle a chvíli se mi v myšlenkách trochu pletla hlavní hrdinka, nemohla jsem si zvyknout na "stejný" příběh vyprávěný jinak. Pak jsem ale měla přes víkend pauzu a asi mi to pomohlo, do knihy jsem se začetla, jsem nadšená doladěním detailů z 1. knihy (a nejen těch ;) ) a moc se těším na 3. díl, který snad doladí ten zbytek co mi k dokonalosti ještě chybí. Za mě s touhle serií opravdu zatím spokojenost :)

Dandulka
03.11.2018 3 z 5

Stejně tak se to má i s tímto dílem. Bohužel.

klara1550
29.07.2018 4 z 5

Bavilo mě víc než první díl. Taková oddychovka - naivní jako první díl, ale čtivé. Opakovaných pasáží z prvního dílu bylo jen pár, takže bych se nebála, že to bude nuda. Autorka musela vynaložit velkou práci na to, aby se příběhy tak hodně prolínaly a zároveň se neopakovala - pro mě rozhodně zajímavý literární experiment.

BojácnéKuře
06.07.2018 5 z 5

Mnohem akčnější než první díl, ale pořád stejně skvělé. I když tam bylo pár pasáží, které byly i v prvním díle, líbilo se mi, jak se to vzájemně prolínalo. Konečně jsem se dozvěděla, kam Mira neustále chodila (a hlavně za kým :D). Co jsem vůbec nečekala, byl způsob, kterým Mira vyřešila Claru. To, co o ní zjistila, byl docela šok. Teď už jen přečíst příběh Tamsin, na který se hrozně těším, protože u ní vůbec nevím, co mám čekat.

luciefeix
29.05.2018 4 z 5

Milovaná Richelle , myslela jsem nejdřív že bude pokracovaní příbehu Adeline ale vubec mi to nevadilo a hrdinku jsem si oblíbila a líbila se mi její akčnost a odvaha

RoseDadas
02.04.2018 5 z 5

Půlnoční klenot je volným pokračováním, takže se nelekejte, že bez znalosti předchozího titulu si knihu neužijete. Příběh Miry je naprosto odlišný od příběhu Adelaide, takže jednotlivé díly se mohou číst na přeskáčku. Pro ty, co četli Třpytný dvůr, nemusí být tedy odrazující, že by se jednotlivé pasáže v obou knihách opakovaly. Příběhy se vzájemně prolínají a opakuje se jen ty pasáže, které slouží k zapasování částí do celku. Jinak je děj naprosto odlišný a popisován z perspektivy jiné dívky.

Autorovy další knížky

Richelle Mead
americká, 1976
2009  88%Vampýrská akademie
2011  92%Poslední oběť
2011  89%Pokrevní pouta
2011  82%Trápení
2010  91%Stínem políbená

Kniha Polnočný klenot je v

Právě čtených4x
Přečtených211x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených13x
Knihotéce174x
Chystám se číst142x
Chci si koupit53x
dalších seznamech2x