Polka pro astrální ženu

Polka pro astrální ženu https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21535/polka-pro-astralni-zenu-21535.jpg 3 32 4

Tato kniha je třetí prózou Jaroslava Bočka z oblasti sci-fi. Autor ji uzavírá volný triptych příběhů s tajemstvím (Případ doktora Karpety a Událost), jejichž dějová osnova je založena na pátrání. Jako v předchozích knihách, ani tady neputujeme do vesmírů nebo do vzdálené budoucnosti, ale zůstáváme mezi našimi současníky na Zemi. Hlavní postavou je tentokrát stárnoucí středoškolský profesor Josef Douda, který pocítí tlak věku, a tudíž potřebu vzbouřit se proti všednosti svého dosavadního života a vykonat nějaký čin. Katalyzátorem příběhu je náhodná příhoda; při nedělní vycházce spatří hrdina něco, co lze při dobré vůli považovat za UFO, a vzápětí najde při čtení oblíbené Kroniky pražské, napsané Bartošem Písařem někdy v začátcích šestnáctého století, několik zmínek o událostech nápadně podobných tomu, jak naši současníci popisují svá setkání s UFO. Při pátrání po dalších zmínkách objeví několik dopisů z doby Rudolfa II., které popisují událost mnohem dramatičtější a záhadnější, totiž popravu čarodějnice v Libchochovicích pod Hazmburkem. Podle hrdinových domněnek jsou tyto dopisy jedinečným dokumentem o návštěvě mimozemšťanů na Zemi. Další pátrání po okolnostech této dávné události ho zaplete do podivného, pro něho doslova osudového dobrodružství… V nové knize tedy autor spojuje svou zálibu pro tajemství a sci-fi se svými zájmy historickými (připomeňme knížku novel Den pro císaře a jiné lidi a román Čas korunního prince) a výsledkem je napínavé a vzrušující vyprávění, plné ironických zvratů, překvapení a barvitých scén, po kterém jistě rád sáhne každý milovník vtipného a duchaplného čtení. -- zdroj: legie.info --... celý text

Přidat komentář
Šetčet
Šetčet
12.02.2023 2 z 5

Téžkopádně napsané, zdráhám se psát sci-fi. Mimozemský motiv není marný a jeho rozehrání v pseudohistorických textech z raného novověku je suverénně nejlepší částí, ale zbytek je harlekýnka pro stárnoucí muže s na hony signalizovanou pointou.

JosefKomensky
JosefKomensky
09.03.2019 3 z 5

viiborne napsanee


JPBelmondo
JPBelmondo
10.04.2017 4 z 5

Byť je to knížka malá a útlá, obsahuje skvělý vypravěčský sci-fi příběh, konkrétně setkání s UFO u nás v Čechách, prostřednictvím krásné mimozemšťanky. Velmi poutavé čtení .

evka.jurca
evka.jurca
27.11.2016 5 z 5

Milá a čtivě napsaná knížka s prvky vyprávění, detektivky, sci-fi a české historie.

Štítky knihy

historie, dějiny mimozemšťané Lounsko

Autorovy další knížky

Jaroslav Boček
česká, 1932 - 2003
1982  83%Případ doktora Karpety
1988  75%Tak hustě sněží čas
1987  82%Čas korunního prince
1989  71%Událost
1989  66%Polka pro astrální ženu

Kniha Polka pro astrální ženu je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce35x
Chystám se číst13x