Expanze

Expanze https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86221/bmid_expanze-h1a-86221.jpg 2 5 1

Politické kroniky série

< 10. díl >

Román je přímým a těsně navazujícím pokračováním Příkaz přežít. Děj se odehrává v r. 1946, v době těsně poválečné, kdy ovšem existence španělského fašismu a první náznaky studené války představují nové nebezpečí pro svět.mír - atmosféra v Evropě je napjatá, Španělsko a Jižní Amerika se stávají baštou uprchlých nacistických válečných zločinců. Major Stierlitz-Isajev, považovaný za představitele špičky SS, je tajnou nacistickou organizací ODESSA dopraven s falešnými doklady do frankistického Španělska, do Madridu, kde se jej vzápětí snaží využít ke spolupráci německá výzvědná organizace. Záhy je odhalen dvěma protichůdnými politickými silami, aniž je schopen plně proniknou do jejich záměrů a plánů. Proces výzvědných intrik, síť akcí mistrů vysoké hry, špionážních pracovníků různých států je líčen barvitě a dynamicky, a přes komplikovanost děje skýtá román fundovaný pohled na politický vývoj světa po r. 1945.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Ekspanzija , 1986


více info...

Přidat komentář

Ladys
11.01.2020 4 z 5

První třetinu knihy jsem se fakt trápil.
Neseděl mi jazyk vyprávění, moc jmen, moc faktů, moc dopisů z archivu, moc úvah a zamyšlení. To všechno jakoby ztraceno v rozmazané skládačce.
Jenže pak to celé začalo nabývat kontur, přehnané množství informací začínalo dávat čím dál větší smysl a od půlky knihy už měl děj grády až do otevřeného závěru.
Někdo by tu třeba napsal, že je to dnes zbytečná rudá ptákovina, odpad, který je urážka číst.
Já myslím, že rudé propagandy tu bylo nenápadné minimum, vůbec nekazila děj.
Musím ale uznat, že dnes, dávno po pádu socialismu ve Východním bloku, je údiv majora Isájeva nad poválečným protisovětským jednáním západních spojenců úsměvný. Všichni, koho to zajímá, dobře vědí, jak to vypadalo v bolševickým terorem zbídačeném stalinistickém SSSR.
Další zajímavostí v ději jsou popisovaná nechvalná léta americké historie, kdy v USA vládl tzv. Výbor pro neamerickou činnost. To je superkaňka na americké historii.
Sečteno podtrženo je to zajímavý výlet do špionážní historie o přerozdělování moci nad celým světem v poválečných časech.