Polikuška

Polikuška https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109968/polikuska-109968.jpg 4 10 2

Strhující obraz z nevolné vesnice, kde se Tolstoj připojil na stranu mužiků a nevolníků - chudáků v hadrech, pro něž pár rublů znamenalo život. Polikej Iljič je mladý chudý čeledín. Rád pil a neměl rád, když se někde něco válelo; vždycky se našel někdo, kdo ty věcičky koupil. Jednou byl přistižen a slíbil, že se polepší. Jednou ho paní poslala do města, aby vyzvedl velkou sumu peněz a on se zařekl, že se nenechá zlákat. Jenže ono se to celé nějak zašmodrchalo... A zrovna v té době musela vesnice poslat tři rekruty. O dvou bylo rozhodnuto hned, ale byly velké pře, kdo bude ten třetí. Přitom by stačily čtyři stovky na to toho chudáka vyplatit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Поликушка (Polikuška) , 1863


více info...

Přidat komentář

žlučníkář
16.08.2021 4 z 5

Máme tady takovej ruskej sešítek od Lva Nikolajeviče. Je to ruský, takže se se tam tře bída s nouzí, leje se vodka a smíchu je tam asi tolik, co ve vaječným likéru alkoholu. Řeší se tam, koho poslat na vojnu. Buď jednoho ze tří synů, nebo místního chmatáka. Jediný, co chmatákovi jde od ruky je plození dětí. Tak to holt chodí...
Jeho děti má ráda milostpani, tak se ho zastává a aby dokázala, že se dokáže polepšit, vymyslí pro Polikušku challenge jako prase.

Dokáže Polikuška, že za něco stojí, nebo vezme dráhu? Je vůbec možný, aby se takovej exot polepšil? To se dozvíme na konci barevný brožurky. Hodnotím to docela dobře. Bylo to kraťoučký a celkem to odsejpalo.

lampernaqui
19.03.2021 4 z 5

Už dlouho odkládám čtení ruských klasiků, protože se bojím, že se nebudu orientovat ve všech těch dlouhých jménech a názvech. Polikuška byl takový menší trénink, abych zjistil, jestli bude pro mě tahle literatura čtivá. Na malém prostoru Tolstoj zinscenoval výborné drama o rozdílu mezi chudinou a bohatými (což byl samozřejmě námět doprovodného textu v českém vydání).