Polednice

Polednice https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309098/bmid_polednice-BYT-309098.jpg 4 498 150

Policista Tomáš Volf série

1. díl >

Podporučík Tomáš Volf a jeho kolegyně řeší první společný případ Mrtvá dívka nalezená na sídlišti na okraji vedry sužovaného města. Měl to být rutinní případ, při kterém se nováček Tomáš Volf zaběhne do kriminalistické práce. Spolu se stejně nezkušenou parťačkou Evou Černou však rychle zjišťuje, že tato výzva bude mnohem náročnější. Mezi bloky panelových domů obchází vrah, který své oběti napadá za bílého dne a ke kterému nevedou žádné stopy. Od novinářů si vyslouží přezdívku Polednice. Tomáš ví, že musí napnout všechny síly, aby v nové roli obstál. Musí se při tom vypořádat se svéhlavou kolegyní i nadřízenými a přežít pekelné červencové horko. Hlavně ale musí najít Polednici. Dřív, než na rozpálený chodník dopadne další mrtvé tělo. Detektivní příběh nositele ceny Jiřího Marka za úspěšnou prvotinu Na kopci.... celý text

Přidat komentář

Martule44
17.04.2024 3 z 5

Knihy pana Březiny se čtou velice dobře, rychle ubíhají.
Kariéra Tomáše Volfa však v tomto díle strmě klesá, tak se musím začíst i do dalšího dílu, abych zjistila, jestli se z něho vyklube dobrý detektiv :-)

Miroslavacte
02.04.2024 5 z 5

Bavil mě příběh i dvojice vyšetřovatelů. Mám ráda detektivky z našeho prostředí, protože si všechno lépe představím.


lexikon_tf
22.03.2024 5 z 5

Polednice je prvním dílem ze série s vyšetřovatelem Tomášem Volfem, a jelikož jsem měla tu čest číst jako první díl s názvem Nalezení, musela jsem si nutně doplnit celou sérii a dát si ji pěkně od začátku!

Mladá a trochu nesourodá dvojice začínajících vyšetřovatelů Tomáš Volf a Eva Černá dostanou první případ - na sídlišti je nalezena mrtvá dívka. Vrah si své oběti vybírá za bílého dne, možná proto dostal přezdívku Polednice.

Tomáš s Evou musí ve svých nových rolích uspět nejen před nadřízenými, ale také sami před sebou, i když to každý bere tak trochu po svém. Podaří se jim nakonec odhalit tajemného pachatele?

Příběh mě hned vtáhl do děje a skvěle se mi četl, líbilo se mi i prostředí rozpáleného panelového sídliště se záhadným padouchem (a dokonce jsem ho i sama odhalila, což se mi většinou moc nedaří). Charaktery obou vyšetřovatelů se časem vybrousí, teď jsou to oba taková mladá policajtská ucha, ale víme, že máme před sebou ještě pár pěkných dílů, na které se už teď moc těším!

knihomolka27
09.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Velmi rychlá a jednohubková záležitost a první mé setkání s autorovou tvorbou, které asi nebude poslední, jelikož jeho styl mi sedl a možná, že se k této sérii vrátím, s Naprostou jistotou to říct, ale nemůžu jelikož zas až tak moc mě první díl nepřesvědčil...každopádně...


Jak už jsem naznačila k největším přednostem knihy patří její svižnost, čtivost...jedná se o opravdu jednoduchý předvídatelný příběh, který dokáže být místy atmosferický, ale jinak se jedná o trošku zaměnitelnější příběh, který si docela užijete jednou, ale znovu už se k němu asi nevrátíte. Další velké plus vidím u postav. Ústřední duo je výrazné a odlišitelné, netlačí se tam na pilu s romantickou linkou, líbí se mi, že jsou postavy své a svérázné, nejsou ani vysloveně sympatické, ale ani nesympatické, takže zůstávají docela lidské.

Detektivní linka určitě není špatné, ale je velmi jednoduchá, předvídatelná, v podstatě působí spíše jako druhé housle příběhu, a přitom se to okolo ní celé točí. Nápad je dobrý, ale název asi zbytečně hodně prozrazuje, hlavně závěr...a opět jako v jiných českých detektivkách mi přijde spíš na efekt, než že by ten název měl nějaké větší opodstatnění. Jinými slovy by se našel asi trefnější název, ale pořád se to nějak okecat dá. Nejvíc mě tedy bavily postavy a dynamika mezi nimi, ale vypadá to, že v dalších dílech už bude jenom jeden z policistů, takže moje motivace je přečíst o něco klesla.

Závěr mi asi nepřišel tak uspokojivý, scházelo i vysvětlení činu nebo nějaká snaha o větší psychologizaci, ale do hloubky se tu nešlo v ničem, takže to sedí do toho konceptu celého příběhu.

Je to fajn detektivka pro nenáročné čtenáře.

Rainbowdreamer
04.03.2024 4 z 5

Moje druhá kniha Jiřího Březiny, musím říct, že Promlčení mě asi oslovilo trochu víc. Ale ani s touto knihou nejsme nespokojený, dobře se četla a zápletka byla dost originální. Oba hlavní hrdinové, hodně mladí vyšetřovatelé Tomáš a Eva, se chovají na policisty poněkud nestandardně, takže jejich nadřízení s nimi mají oprávněné problémy. Závěr byl na mě dost drastický, ale vzhledem k okolnostem lidí s hodně nízkým IQ, kteří v příběhu vystupují, uvěřitelný.

Kopretinka784
26.02.2024 3 z 5

Paní knihovnice mi knihu přiřadila, když čtu ty detektivky. Já byla ráda, že mám štěstí a začínám prvním dílem série. Krátké kapitoly, příběh měl spád, vhodné prokládání děje osudem Marty. Neříkám, že příběh byl špatný. Chyba byla, že jsem knihu začala číst hned po přečtení detektivky D. Urbana Deja´Vu. A tak mi Polednice přišla jako slabé kafe oproti Urbanovi, který mi ještě dozníval v hlavě. Budu muset detektivky prokládat nějakou ne příliš sladkou červenou knihovnou.

drakamena
31.01.2024 1 z 5

České detektivky mám ráda, ale tohle bylo prostě směšné. Tomáš byl vyhulená metalová mánička, Eva nadržená mlátička, blbá jak tágo, oba ale měli ego, že s ním sotva prošli dveřmi. Připadali mi jako dva puberťáci, kteří viděli v televizi až moc amerických akčních seriálů a teď si hráli na poldy. Zmrvili, co mohli, a žádná sebereflexe. Ne, prostě ne. Sotva jsem to dočetla.

Aymira
18.01.2024 3 z 5

Oddechovka na jeden večer. Dva v podstatě paralelní příběhy, které se nakonec samozřejmě spojí do vcelku zajímavého rozuzlení. Kniha se odehrává v depresivním prostředí, těžko říct, jestli by to v reálném životě mohlo celé roky zacházet až takhle daleko.

První případ mladých vyšetřovatelů a hned se jedná o vraždu. Hlavní postavy nenadchnou, ani neurazí.

jitka7326
02.01.2024 2 z 5

Neurazí a nenadchne.postavy celkem nesympatické, jednoduchá zápletka

david6273
03.12.2023 1 z 5

Detektivní příběh z rozpáleného sídliště mě zrovna moc nerozhicoval. Dvojice detektivů, která si spíše překáží než vyhoví, mi k srdci příliš nepřirostla. Již tak strohá zápletka překvapivě nevygraduje ani v závěru, škoda.

markulina711
08.10.2023 2 z 5

Celkem nenáročné čtení. Zápletka je lehce čitelná. Jediné oživení je linka s retardovanou Martou. Černá mi k srdci nepřirostla, její spojení s Volfem
v nesourodou vyšetřující dvojici nezaujalo. Chronologicky díl patří před Promlčení, ve kterém jsou na něj odkazy. Takže jak to s Volfem a jeho revoltou proti nadřízeným dopadne už člověk dopředu ví. Pokud hledáte nenáročnou četbu na jedno propršené víkendové odpoledne, rozsahem a obsahem to splňuje požadavky. Víc nečekejte.

IVANA0123
06.10.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila. Vyšetřování celkem svižně plynulo a myslím, že se vše hodně blížilo realitě. Hlavně systém, kdo vše odpracoval a kdo slíznul smetanu. Dvojice byla možná nesourodá, ale mně sympatická. A četla se mi díky krátkým kapitolám dobře. Za mě 4*
(10/23)

Zuzunda
31.08.2023 3 z 5

Taková nenáročná jednohubka. Nic z čeho by se dostavil wow efekt, ale čtení bylo příjemné.

BaPe895
30.08.2023 2 z 5

Jak píše knihomolkadorfa pode mnou,tohle bylo dost naivní. Dialogy nepřesvědčivé,vyšetřování nevyšetřování a vyřešení případu byla už spíš parodie.

knihomolkadorfa
26.08.2023 2 z 5

Takové lehce naivní, trochu nereálné. Ale linka s Martou byla zajímavá. Nenáročná četba.

MatBla
14.08.2023 4 z 5

Mě se to líbilo, kniha rychle ubíhala, a i když jsem odhalila vraha, nijak mi to nevadilo.
Jen se přikláním k názoru, že je divné, jak si nikdo nevšiml vraždy za bílého dne na sídlišti.
Jdu na další díly.

PetikH2O
11.08.2023 3 z 5

Mám problém s knihami, které jsou nějak oceněné. Neocením je já. Za mě průměrná detektivka a táhlo mě hlavně jen 224 stran.

Jiho226
27.06.2023 1 z 5

(SPOILER) Detektivka roku? Bohužel jedno velké zklamání. Celý příběh je postaven na náhodě, vymyslí se laciný trik s parukou a hned na první pokus se,,rybička" chytí... O jazykové úrovni ani nemluvím, ta dosahuje výšky maturitní slohovky. A výskyt slova ,,pot" ve všech různých pádech byl skoro k nesnesení. Jedna hvězdička za snahu a investovaný čas autora.

ninano
28.04.2023 1 z 5

Zatím nejslabší z autorových knih, které jsem přečetla. Vyšetřování-nevyšetřování. Naivní příběh i chování mladých kriminalistů. Postavy vykresleny povrchně, dialogy jak z jiného světa vůbec neodpovídají realitě.

hanzmb
19.04.2023 4 z 5

Asi tak 3,5 *. Sice v sérii dvojka, ale chronologicky 1. Takhle bych to doporučoval číst, jinak je ten závěr nezajímavý, protože znáte další Tomášovu karieru a v Promlčení jsou odkazy na Polednici. Nevím, kdo může za tento nelogický mišmaš. Zápletka žádný zázrak. Co mi je sympatické, je boj mladých inteligentních elévů se systémem starých zkušených praktiků. To je denní realita ve většině zaměstnání. Až najdou kompromis, vyrostou všichni.