Polední stín

Polední stín https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128036/bmid_poledni-stin-ulh-128036.jpg 3 26 5

Kroniky Havranů série

< 2. díl >

Mohou Havrani slavit vítězství? Seslali zkázonosné kouzlo a vypudili prastaré zlo. Na Balaie však stále zuří válka a kontinentu hrozí další nebezpečí. Kouzlo vytvořilo na nebi trhlinu, spojení s dračí dimenzí. Havrani, legendární skupina žoldnéřů, musejí ve válkou zmítané zemi čelit hordám Wesů a zradě těch, které kdysi považovali za přátele. Pokud selžou, padne Balaia pod křídly nespočet draků…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Noonshade , 2000


více info...

Přidat komentář

Jirka92333
20.02.2019 4 z 5

Kniha by šla tak o sto stran zkrátit. Některé pasáže jsou moc dlouho proto dávám hvězdy čtyři. Jinak je kniha super, bavili mě barvité postavy. I hlavní zápletka.

CharlesWard
13.01.2019 2 z 5

Minimálně o třídu nudnější, než první díl. Celý rádoby souboj mezi draky v cizí dimenzi, mi ani nemohl být víc ukradený, a vlastně mě jen obíral o čas, než se zase dostaneme k daleko zajímavějšímu konfliktu s wessy.

Práce překladatele se tady zřejmě moc nevydařila, podrobnější info podává v komentáři uživatel Zelený_Drak, já přidám jen jednu perličku:

Str 401 začátek dalšího oddílu: Senedai se obrátil s výrazem naprostého zděšení. "To vidím!" odsekl Styliann.
Vzhledem k předchozímu vývoji děje, šlo o Stylianna asi těžko, měl zde být uveden opět Senedai. Chápu, že nejde o bůhvíjak propracovaný hrdinský epos, ale od čeho je potom korektor a následná korektura?

Bojím se začít číst poslední díl...


niki-chan
13.05.2016 4 z 5

Tady jsem ráda, že se autor odprostil od toho ne úplně povedeného stylu prvního dílu a vydal se tou lepší cestou. Navíc se ukážou i draci, za což má ode mě velký palec nahoru

Zelený_Drak
13.03.2016 3 z 5

Po pro mě příšerném prvním díle, kde byla spousta nesmyslných nebo nedostatečně vysvětlených věcí, mě druhý díl příjemně překvapil. Když nic jiného většinou mě bavil. Střídání více pohledů mi vyhovovalo (asi i proto, že to dávalo míň prostoru tomu rozčilujícímu havranství), ale některé pasáže byly zbytečné. Obléhání Julatsy, Tessayovy a Senedaiovy myšlenky, Darrickovo tažení... občas tam toho bylo zbytečně mnoho.

Hlavním důvodem výrazně lepšího dojmu, jsou určitě Kaanové. Nemůžu si pomoct, jak dostanou draci trochu víc prostoru, kniha u mě hned má plus. A řekla bych, že v Poledním stínu toho Barclay s draky předvedl víc než uznávaný Knaak v celém Úsvitu DragonRealmu. Nehledě na vyšší stylistickou úroveň. Komunikace draka s drakonenem se sice velmi podobá komunikaci draka s drakenem (Drakeni z Pernu, McCaffrey), ale oni to tak s drobnými odlišnostmi opisují nebo znovu vymýšlejí všichni už několik dekád a myslím, že v tom se nedá přijít na nic moc jiného.

Kromě draků mi z postav byl sympatický hlavně Thraun. Přišlo mi, že postavy jsou celkově propracovanější, ale to mohlo být i tím, že jsem se prvních sto stran neseznamovala s postavami x, y, z, aby je náhle nahradily postavy a, b, c. Obecně knize pomohlo, že navázala tam, kde první díl skončil a neměla jsem tedy čtvrtinu knihy problém se začíst. Polední stín také míň smrdí dračákem.

Takže i když knihu nebudu číst znova, protože se toho v ní zas tak moc neděje, rozuzlení není nijak překvapivé, četba není napínavá a tak... hodnotím ji pozitivně. Četla se mi dobře a ty tři hvězdičky už jsem dala horším knihám.

K technickým nedostatkům: Na straně 251 autor píše o Kardovi, ale několikrát ho nazve Barrasem, což je dost matoucí:
U Barrase se krátce zastavil jen procházející Cordolan. "Jsou tady Havrani, Barras je ***překvapení***...".
Podobná chyba je na straně 335, kde je pro změnu jednou zaměněn Černoosten a Podkámen. Také jsem narazila na absurdní spojení "zdecimovaná polovina" (je míněna polovina původního počtu, nikoliv devět desetin poloviny). Kromě toho často chybí uvozovky a tu a tam se najde nějaký překlep (stejně jako v předchozím díle).

Překlad Jana Kováře opět chválím.

Loutnista
12.03.2013 3 z 5

Slabší odvar předchozího dílu. Příliš mnoho popisů a přehršel odboček navzdory hlavní dějové lince, která navíc v žádném případě není originální. Naproti tomu stojí dobrá psychologie postav a zajímavé zpracování vlastního fantasy světa.

Štítky knihy

draci

Autorovy další knížky

James Barclay
britská, 1965
2012  63%Zloděj úsvitu
2012  54%Dítě Noci
2012  68%Polední stín

Kniha Polední stín je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce63x
Chystám se číst11x
Chci si koupit5x