Poledne, XXII. století

Poledne, XXII. století https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13188/bmid_poledne-xxii-stoleti-0n1-13188.jpg 4 65 7

Názvem sbírky je označován i svět, v němž se odehrávají další romány a povídky stejné autorské dvojice. Lidstvo žije v ideální společnosti, v níž všichni lidé pracují na úkolech, jež je baví, je zajištěna hojnost všeho, lidé provádějí průzkum Země i Vesmíru. Lidstvo tohoto světa osidluje cizí planety, setkává se s cizími civilizacemi a pomáhá vývoji některých z nich. Další aspekty a stinné stránky tohoto světa jsou vykresleny až v pozdějších dílech, které nejsou obsahem základní sbírky. Postavami, které procházejí řadou povídek sbírky jsou Jevgenij Slavin and Sergej Kondratěv. -- zdroj: legie.info --... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Sci-fi

Vydáno: , Práce
Originální název:

Polděň. XXII vek; Полдень. XXII век , 1975


více info...

Přidat komentář

Luigi1
24.03.2024 5 z 5

Dobře jsem si početl zajímavé

uzivatel9120
23.12.2023

Nebudu davat hodnoceni, protoze kniha asi neni pro mě (aspon podle vysokeho hodnoceni ostatnich). Jazyk mi nevyhovoval, špatně se mi to četlo, většina rozhovory nedává smysl, nechápal jsem o čem to vlastně je. Technické záležitosti jsou jen divně pojmenované nesmysly (jak se to hraje na Clarkovu preciznost). Násilím jsem přečetl půlku, pak jsem to vzdal...


Adapa
02.12.2023 5 z 5

Tolik let mám doma tuto povídkovou sbírku a pořád se mi do ní nechtělo. Když jsem po ní ale sáhl, naprosto jsem Světu Poledne 22. století propadl, spoustu o tom googloval, pročítal wikipedii.

Je to naprosto dokonalá povídková sbírka. Některé povídky mi tam přišly zbytečné, ale jiné byly prostě dokonalé. Už první povídka je super, skupina dvou vědců putujících po Marsu, někdy v 90. letech 20. století. A v roce 2017 odlétá první hvězdolet k jiné sluneční soustavě. Škoda, že nám v realitě ta časová osa nevyšla a stále jsme se nedostali dál jak na Měsíc.

Povídková sbírka mi hodně připomíná Historii budoucnosti od Roberta A. Heinleina.

Poprvé se mi tady propojily postavy některých předchozích děl od Strugackých a já pochopil souvislosti. Všem bych doporučil číst tuto knížku jako jednu z prvních od nich.

Zvláštně na mě zapůsobila povídka Setkání, kdy stárnoucí Pavel Gnědych sám sobě vyčítá, že jednou se spletl a místo zvířete zastřelil cizího astronauta. Jeho přítel Saša Kostylin ho přesvědčuje, že v žádném případě ne, pak v závěru povídky se ale potvrdí, že Kostylin si to říkal už od prvního dne.

Rozhodně všem doporučuji k přečtení. Sovětská sci-fi dovede být i nyní skvělá.

Any935
18.09.2021 5 z 5

Tak tato kniha je úplná bomba. Má první kniha o budoucnosti, kterou snad nedokáže nic překonat. Kniha se sice na čtení trochu komplikovanější, to však nakazí pestrost a krásu tohoto díla.

kolacky
09.05.2021 5 z 5

Moje nejmilejší, co se tvorby bratří Strugackých týče. Pěkně propletené, nejen povídky, ale pak i knížky - Brouk v mraveništi, Špunt, Vlny tiší vítr...
Když si přečtete povídky Návrat, Výsadkáři nebo Jací budete, musíte Gorbovského milovat jako já!

jozik_v_tumane
13.11.2019 5 z 5

Některé pasáže jsem VŮBEC nechápal (zvlášť jeden úsek jsem četl asi 4× a pořád nic), ale to beru u Strugackých jako součást koloritu :-)

Raksa.A
30.11.2011 5 z 5

Pravda je, že kdybych si mohla vybrat budoucnost, ve které bych chtěla žít, je to tahle.

Část díla

všech 19 částí díla

Autoři knihy

Arkadij Strugackij
ruská, 1925 - 1991
Boris Strugackij
ruská, 1933 - 2012

Kniha Poledne, XXII. století je v

Právě čtených2x
Přečtených90x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce86x
Chystám se číst18x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x