Poledne u Tiffanyho

Poledne u Tiffanyho https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304679/bmid_poledne-u-tiffanyho-5xe-304679.jpg 4 73 29

Životní příběh designérky Clary Wolcottové. V létě 1888 vstoupila do manhattanské kanceláře slavného Louise Tiffanyho kurážná mladá umělkyně Clara Wolcottová, aby jej požádala o místo designérky. Celá léta zůstávala její role v mnohamilionové Tiffanyho říši skleněné krásy jedním z nejstřeženějších tajemství. Tajemstvím tak výbušným, že když bylo odhaleno, mezinárodní umělecký svět úžasem jen zalapal po dechu. Tiffanyho proslulé lampy, velkolepá mozaiková okna a tisíce dalších nádherných předmětů totiž vůbec nejsou jeho vlastním dílem, jak byl celý svět donedávna přesvědčený. Věřili bychom tomu všichni dodnes, kdyby Clařin hlas po více než sto letech nezazněl z nečekaně nalezených dopisů… Barvitá dobová mozaika nás jako kouzlem přenese časem. Jako bychom se náhle sami procházeli po Manhattanu a viděli ho právě takový, jaký býval.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

Noon at Tiffany's , 2012


více info...

Přidat komentář

evineckY
30.03.2024 5 z 5

Kolik nadaných umělců je ukryto a zneužíváno pod značkami,
které jsou předražené a to rozhodně platí i v dnešní době.
Nádherně zpracovaný román z větší části dle pravdivých událostí.
Moc doporučuji milovníkům historie.

podko_lenka
12.12.2022 3 z 5

(SPOILER) Mám ráda životopisné knihy a po přečtení hodnocení jsem měla očekávání. Bohužel. Trvalo mi, než jsem se do příběhu začetla, občas jsem tápala v postavách a nakonec mi ani Clařin charakter nebyl sympatický. Měla jsem dojem, že víc než o uznání jí šlo o to, aby měla vyšší a vyšší příjem. Alespoň jsem měla pocit, že právě tomu věnovala víc úsilí i místa ve svých dopisech.
Nicméně jsem ráda, že jsem měla možnost se ke knize dostat a dozvědět se víc o Tiffanyho životě a životě ženy, která spolutvořila jeho značku.


DeniPes
17.11.2022 5 z 5

Krásná kniha o silné a umění oddané duši. O době a společnosti, která nepřeje (a ani nedopřeje) úspěšným a samostatným ženám. Krásné Tiffanyho lampy najednou jde jen těžko nazvat stejně. Úžasné popisy vitráží a lamp úplně lákají je vidět, škoda, že nejsou v knize zobrazeny. Ale i s tím se dá pracovat, Google a Wiki najdou i to (I Laurelton hall) a pozvednou vyprávění na další úžasnou úroveň. Díky za nové obzory.

morella
21.03.2022 5 z 5

Mám jednu lampu doma a vůbec jsem netušila, kdo za ní stojí. Kniha se mi moc líbila, neodradilo mě množství stránek, naopak jsem si přála, aby ještě pokračovala. Clara si získala moje sympatie, byla to velmi talentovaná, slušná a silná žena. Kniha se mi moc líbila a doporučuji každému, kdo rád čte biografické romány.

JeKa
28.01.2022 5 z 5

Tenhle román mě vtáhl a už nepustil. Příběh hlavní hrdinky je zajímavý sám o sobě, ale co bych vyzdvihla, je dokonale vystihnutá atmosféra umělecké střední třídy. Těch lidí plných nadějí, kteří se umí bavit, i když práce je jejich životem, um žít skromně a cílevědomě, ale umí si svůj život i pořádně zkomplikovat. Na Tiffanyho lampy už se nikdy nebudu moct dívat bez vzpomínky na tuhle úžasnou společnost.

Marcela52
22.03.2021 5 z 5

Příběh talentované designérky, která dlouhá léta zůstávala ve stínu světoznámého Louise Tiffanyho, se čte jedním dechem. Autorce se podařilo napsat působivou dobovou fresku, ze které na čtenáře dýchne neopakovatelná atmosféra Manhattanu 19. století. Ta, která navrhovala i vyráběla světoznámé Tiffanyho lampy, byla dlouho neznámá, až se díky nedávno objevenému souboru starých dopisů, podařilo odkrýt skutečný příběh ženy, která bojovala nejen se zkostnatělými pravidly tehdejší společnosti, ale i se svojí touhou po uznání. Pokud máte rádi skutečné příběhy o zajímavých osobnostech, rozhodně si přečtěte tento životopisný román, od kterého se vám nebude chtít odejít...

Janca007
02.02.2021 5 z 5

Knížka se mi moc líbila, zakoupila jsem ji v Levných knihách, zaujala mě. Přečetla jsem ji jedním dechem, líbilo se mi, jak se žena uměla v té době blížit ke svému snu, ledasčím projít a lecčeho se vzdát, stále bojovat. Jen škoda, že byl Tiffani tak trochu hajzlík, naštval mě :D Doporučuju přečtení :)

kykyna42
23.08.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila.Sice nás dělí víc jak 100 let od doby, kdy pracovala Clara u Tiffanyho,ale připadá mi,že její příběh se nijak neliší od dnešních.Plno zaměstnavatelů i dnes využívá ženy,platí jim mizerné peníze a uznání si nechávají pro sebe.

tereza1198
29.02.2020 4 z 5

Milá a umělecky talentovaná Clara se dostane do firmy Tiffany, kde dře a dře a dře a uznání nikde. Pan Tiffany je sebestředný vůl s vycházkovou holí, který nesnáší chudé, černochy a ženské hnutí. Zato má rád peníze a svým divným způsobem i Claru.
Kniha se mi líbila. Ano, některé pasáže byly nudné a opakovaly se určitá témata, ale je to kniha biografická a nikomu se nedějí v životě stále nové a atraktivní věci. Kniha se mi líbila, dopisy obzvlášť. Klidně bych si i nějakou tu lampu koupila, ale padl by na ni můj roční plat.

surikata246
17.08.2019 5 z 5

Nádherná kniha a spousta informací pro mne neznámých. Čtení jsem si vychutnávala. Doporučuji rozhodně stojí za přečtení.

orinka3
01.04.2019 3 z 5

Konečně konec knihy. V poslední třetině už jsem musela přeskakovat. Já vlastně vůbec nemám ráda, když se část románu odehrává v dopisech. A když to pak navíc začne být monotonní, pak to převáží i všechno dobré, co kniha obsahuje. Ano, Clara byla osobnost. Umělkyně, která si zasluhovala veškerou slávu za to, co dokázala. Jenomže to bylo pořád dokolečka to stejné. Jaksi mi to připadalo únavné, a kvůli tomu nedám víc hvězdiček.

soukroma
02.01.2019 3 z 5

Čtivé to celkem bylo, ale také poněkud nudné: Clařiny peripetie u Tiffanyho a v osobním životě se táhly, a navíc stále opakovaly, bez nějakého posunu a naděje na změnu a lepší výsledek. Konec byl zase zbytečně uspěchaný. A mezitím těch ztrát bylo za sebou nahloučeno až moc, ale život už takový bývá.
Seznámení se s dobou bylo zajímavé, škoda že víc prostoru nebylo věnováno všem zmiňovaným světovým výstavám, kde se Tiffanyho "zboží" těšilo velkému zájmu.
Příběh mě ale úplně nepřesvědčil: pravost Clařiných dopisů, které byly objeveny po její smrti, snad prokázaná je, ale o Tiffanyho soukromí se toho ví pramálo (všechny jeho "deníkové zápisky" jsou smyšlené, jak autorka poctivě přiznává). Zejména ta nadhozená romantická vazba mezi nimi mi nezapadala ani do tohoto románu.
Styl přeskakoval mezi červenou knihovnou a citacemi dopisů, což taky nebylo úplně ideální. Asi by nezaškodilo zařadit pár fotek slavných stínidel nebo vitráží, aby to bylo autentické. 60%

niknikita
15.10.2018 3 z 5

Nevadí mi, když má kniha hodně stránek, ale v tomto případě jsem byla už před polovinou otrávená z děje, kde se skoro nic neděje. A ty nezáživné vztahy Clary s muži byly občas na pár facek, tak není divu, že si nechala líbit, aby s ní Tiffany zacházel tak arogantně.

Evina.Cetba
10.10.2018 1 z 5

Mám ráda životopisné knihy, tahle mě ovšem nebavila. Nechytlo mě to a to jsem se na svět skleněné krásy přitom tolik těšila!

janarzk
24.07.2018 5 z 5

Zajímavě a čtivě podaný kousek historie z oblasti umění, kousek velmi málo známý. Obohacující, odpočinkové čtení, kterému nechybí autentičnost. Doporučuji!

Elisa220
06.12.2017 3 z 5

Tak nevím - nesedl mi styl psaní. Tak zajímavé téma, spousta informací k době konce19. a začátku 20. stolení, ke vzniku a výrobě slavných lamp, postavení žen ve společnosti a tak ploché psaní. Nejlepší byly vtipné průpovídky Clary v dopisech. Ale některé věty byly prostě lingvistické utrpení. Naopak moc se mi líbila popsaná soudržnost rodiny, a kouzelné zdvořilostní obraty v dopisech a rozhovorech, tolik to vypovídá o době - dnes mi přijde nemyslitelné, že by se lidé tak obětovali a noblesně vyjadřovali. Škoda -Clara Wolcottová měla zajímavý život a byla velmi průbojná a cílevědomá, zasloužila by si lepší literární zpracování svého života.

Selket
06.06.2017 4 z 5

Velice plynulé, odpočinkové a příjemné počtení. Prokládání dopisy a deníkovými zápisy do děje přinášelo svižnost. Jinak se mi líbilo, že autorka ododlala a nesklouzla k tomu, aby z Tiffanyho udělala absolutního padoucha. Nakonec mi vlastně jen připomínal mého bývalého šéfa...takže zcela reálnou postavu.

ally74
17.05.2017 5 z 5

Atmosféra a děj knihy mě naprosto uchvátili, až mi bylo líto, že jsem ji dočetla. New York, konec 19. a počátek 20. století.....autorka knihy vše popsala tak, že jsem měla občas chuť v té době být a vše vidět na vlastní oči. Jsem ráda, že jsem se dozvěděla tak důležitou věc z historie. Kdo ví, kolik takových umělců zůstane navždy utajeno a nebudou mít takové štěstí jako Clara Wolcottová. Krásná kniha a krásný příběh, který mi zůstane dlouho v paměti.

esma
21.03.2017 4 z 5

Na rozdíl od potřeštěné a neukotvené Holly Golightly v podání křehké Audrey Hepburn ve Snídani u Tiffanyho je v knížce Poledne u Tiffanyho Clara Wolcottová dívka, žena, která má konkrétní představu o tom, co chce dělat a také to dělá. Začíná jako designérka u umělecky založeného Tiffanyho juniora, jehož podnikatelskými aktivitami je vsazování vitrážových skel do kostelů (na diamantech založil své impérium Tiffany otec). Clara se svým uměleckým cítěním a invenci v práci se sklem časem navrhuje další a další artefakty, její výtvory mají úspěch, problém je, že je sklízí majitel, který ji v průběhu celé její kariéry brání nevybíravými způsoby v možnosti prosadit své jméno, dnes bychom řekli : hrubě porušoval autorská práva. O ní jako umělkyni, která žila pouze svou prací a touhou tvořit, se dovídáme až po její smrti, kdy byla presentována Clářina rozsáhlá korespondence a autorství bylo potvrzené. Díky tomu dnes známe její jméno i její umělecký profil.

hajrys
28.02.2017 5 z 5

Příběh velmi silné, moderní a emancipované ženy žijící v době, která těmto ženám nepřála. Ani já jsem netušila, jak to ve skutečnosti bylo. O to víc, jsem si knihu užila.