Pokřtěni křížem

Pokřtěni křížem https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388691/bmid_pokrteni-krizem-d4U-388691.jpg 4 22 7

V roce 1939 jsou Eduardovi polští rodiče neoprávněně zatčeni pro špionáž a jejich dvouletý syn končí v sirotčinci na Sibiři, kde tamější dozorci vládnou tvrdou rukou. Odtud se na konci války, v pouhých osmi letech, rozhodne prchnout na západ do Leningradu, aby opět našel svoji matku. Cesta mu trvá dlouhých šest let, během té doby se setkává s vojáky vracejícími se z fronty, žebráky, pašeráky, uprchlými trestanci, ale také s lidmi ochotnými poskytnout pomoc v nouzi. Eduard přežívá jen díky své šikovnosti – z drátů vyrábí postavičky Lenina Příběh Eduarda Kočergina (* 1937) vychází ze skutečných událostí – kniha Pokřtěni křížem zpracovává zápisky, které si během svého šestiletého putování psal a které zachycují neobyčejné osudy malého chlapce na pozadí poválečného ruského marasmu. Kočerginův beletrizovaný životopis získal ocenění National Bestseller Award pro nejlepší rusky psanou prózu za rok 2009.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Plus
Originální název:

Christened with Crosses , 2009


více info...

Přidat komentář

vvikingg
13.02.2024 4 z 5

Zajímavý příběh chlapce, který prošel několika sirotčinci NKVD a jeho útěky z těchto zařízení. Zaujal mě v ruském překladu název města Omsk- vzdálené místo vyhoštěných trestanců. Velmi čtivá i smutná kniha o tehdejším válečném i poválečném Stalinově SSSR. Se Sovětským svazem přišla bída na zem je zcela výstižné.

gabriela6276
18.02.2023 5 z 5

Vynikající, velice čtivé a autor má i skvělý smysl pro humor!


Hall3006
06.11.2022 4 z 5

Velmi zajímavá kniha o temném období konce třicátých let, válečné roky a pár let po ní v SSSR za Stalina z pohledu malého kluka, kterému zavřeli tátu a mámu pronásledovali. On sám byl umístěn do děcáku NKVD daleko na Sibiři. Odtud se však rozhodl utéci zpět do Petrohradu za svou matkou. Sedmileté putování malého kluka, který musel rychle dospět, aby přežil. Přečteno za dva večery. Doporučuji.

mystery103
09.05.2022 5 z 5

Obálka je opravdu odrazující, ale kniha rozhodně stojí za přečtení. Je až neuvěřitelné, co to dítě dokázalo.

orinka3
06.09.2020 5 z 5

Kdo se nedal odradit obálkou s Leninem a Stalinem, udělal dobře. Protože se mu dostalo do ruky parádní čtení. Já jsem vlastně nikdy neměla představu, jak to v SSSR po válce přesně vypadalo. A tento příběh, vyprávěný prostým jazykem malého osiřelého kluka, je cenné svědectví. Chlapec Stěpanyč je vlastně stále na útěku za svou maminkou. Cestou vystřídá hodně sirotčinců s tvrdými poměry, hladem a zimou. S nastalým jarem z nich pokaždé uteče a cestuje načerno vlaky. Dozorci se v sirotčincích s nikým nemazlí. Moc se mi líbilo, jak ředitelce, zvané Ropucha, důmyslně vpašovávali do její pracovny šváby:) Kluci byli mimořádně vynalézaví. Náš malý hrdina se nelituje, ale po celou dobu se učí umění přežití. Pomáhá mu jeho nadání, přivydělává si výrobou karet a na požádání dokáže z drátu stvořit profil Lenina i Stalina. Jen tak, za jídlo. Na své pouti potkává zajímavé lidi, Kazach ho naučí životu v přírodě, jak rozdělat oheň, jak si postavit přístřešek, vlakoví zloději ho vytrénují k dokonalosti pohybu a úniků. Ani se nechce věřit, jakou vzdálenost musel překonat, aby se nakonec opravdu do Petrohradu za maminkou dostal. Knihu vřele doporučuji každému, kdo se zajímá o minulost.

cori
24.03.2019 4 z 5

Skutečný příběh malého Eduarda, zvaného Stín, syna nepřátel státu, který v roce 1945 ve svých osmi letech utíká ze sirotčince na Sibiři zpátky do Leningradu za svou matkou Polkou Broňou, popisuje road movie po stalinském SSSR s pestrou paletou různých figurek (sadistických dozorců, policajtů, vandráků, zlodějů, hodných strýčků, kovaných komunistů, grázlů i andělů). Eduardovi stál po boku celý regiment andělů strážných, díky nimž se se svou matkou, která si musel odpykat 10 let ve vězení, shledal.

"Pokřtěni křížem je starý výraz bývalých trestanců ruských věznic, které byly postavené do tvaru kříže. Užívali ho uvěznění příslušníci kriminálního podsvětí, jejichž řady během stalinských let rozšířili političtí vězni. Tento výraz je obsáhlý a nejednoznačný."

Katka2382
27.02.2019 5 z 5

Skvělá a opravdu čtivá kniha.Jeden opět žasne co vše dokáže dítě prožít a přežít.

Štítky knihy

stalinismus útěk železnice šikana Sovětský svaz kluci sirotčince politické romány oběti komunismu

Autorovy knížky

Eduard Kočergin
ruská, 1937
2018  84%Pokřtěni křížem

Kniha Pokřtěni křížem je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce21x
Chystám se číst19x
Chci si koupit3x