Pokrevní sestra

Pokrevní sestra https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383059/bmid_pokrevni-sestra-DHz-383059.jpg 4 409 134

Jednoho slunečného červencového rána vyrazí tři dívky do školy. Za hodinu je jedna z nich mrtvá. O patnáct let později vedou Alison a Kitty odlišné životy. Kitty žije v ústavu. Nemůže mluvit a nehodu, kvůli které se tam dostala, ani svůj předchozí život si vůbec nevybavuje. Alison, lektorka výtvarných kurzů, se zdá být na první pohled v pořádku. Jenže první pohled klame. Když se jí naskytne možnost pracovat ve vězení, rozhodne se ji využít – konečně má šanci vše napravit. Kitty i Alison však někdo sleduje. Někdo, kdo se chce pomstít za to, co se v onen den stalo. A pomsta si žádá další život.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , Mladá fronta
Originální název:

Blood Sister , 2017


více info...

Přidat komentář

mapet85
25.03.2024 2 z 5

Keď tri dievčatá vyrazia jedného júnového dňa do školy, ani ich len nenapadne, že sa ich životy v okamihu navždy zmenia, keď jedno z dievčat zomrie. Čo sa stalo? O 15 rokov neskôr jedno z dievčat, Alison, lektorka výtvarných kurzov, objaví ponuku viesť hodiny vo väzení. Druhé dievča, Kitty, po ťažkom úraze, kedy došlo k poškodeniu mozgu, žije v ústave.

Kniha je písaná z pohľadu oboch dievčat, ale ani jedna pasáž na mňa nepôsobila hodnoverne. Najmä v kapitolách z pohľadu Alison, ktorá prijala prácu vo väzení, si pre nás autorka pripravila množstvo nezmyslov o fungovaní a postupoch práce. Nie som znalec, ale myslím, že takýmto spôsobom to tam určite nefunguje. Rovnako aj jej zmýšľanie bolo miestami pritiahnuté za vlasy, aj keď chápem, čo všetko si musela prežiť. Na druhú stranu bol zaujímavo popísaný pohľad postihnutej Kitty, jej myšlienkové pochody a nepochopenie jej okolia. Tu nám ale autorka takisto popísala situácie, pri ktorých sa mi zdvíhalo obočie.

Po sľubnej anotácii, ide pre mňa o príliš prekombinovaný a zamotaný príbeh plný otázok, tajomstiev a napínavých situácií, ktoré sa síce vďaka kapitolám z minulosti postupne odkrývajú, ale napriek rôznym prekvapeniam, ako celok na mňa kniha nepôsobila uveriteľne. Ponúkla ale pekné myšlienky o činoch, ktoré spáchame a vyrovnávaní sa s dôsledkami a načrtla aj komplikovanosť vzťahov medzi súrodencami.

„Přetvářka je tak trochu jako alkohol. V malém množství neškodí. Ale příliš velké množství dokáže zkreslit vnímaní.“

„Když jde o sestry, jde láska ruku v ruce s nenávistí. Jste si tak blízké, jak si jen dvě lidské bytosti můžou být. Pocházíte ze stejného lůna. Ze stejného prostředí. I když jste jinak jako oheň a voda. Proto to tak bolí, když je na vás sestra zlá. Je to, jako kdyby se část vás samých obracela proti vám.“

anája
22.03.2024 3 z 5

Kniha byla napsána jinak než jsem zvyklá. Pasáže ve vězení mě nebavily. Oslovení milence pan Olověný - hrůza.Jinak pak se to četlo dobře.


Lucciella_L
12.12.2023

Musím přiznat, že z této knížky jsem trošku na rozpacích.... Základní myšlenka a zápletka je super, ale trošku mě štvalo, jak se to postupně pořád překombinovávalo a zamotávalo. Nicméně, i tak můžu říct, že se mi to líbilo.....

MiraRunaway
23.10.2023 4 z 5

Kniha se mi moc líbila. Ráda bych dala 4,5*. Nemohla jsem se odtrhnout a četla jsem každou volnou chvilku. Nejsilnějším zážitkem byly kapitoly vyprávěné Kitty, která je po nehodě poznamenána poraněním mozku i těla. Vlastně je to několik provázaných zajímavých příběhů. Postupně se odhalující minulost přináší odpovědi na otázky, které si čtenář klade. Nejvíce jsem si oblíbila postavu maminky Alison a Kitty. Myslím, že byla oběma svým dcerám dobrou matkou. Fascinoval mě její klid a nadhled.

Kira747
26.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Jsem rada, ze to dopadlo dobre, konecne pro Alison.

putpuda
19.07.2023 3 z 5

Četla jsem Manželovu ženu a už si ani nepamatuji o čem to bylo. Tato kniha mě taky moc neoslovila. Nějak jsem se do příběhu ne a ne začíst, takže jsem to "jen" dočetla ;)

Kopretinka784
06.03.2023 5 z 5

Moje druhá kniha od této autorky a zase dobrý. Za mně lepší než Manželova žena. Hnána touhou, tak jak to ten den teda bylo, jsem hltala jednu stránku za druhou. Pozvolné dávkování pravdy bylo skvělé. Můžu jen doporučit najít si max. dva dny s minimem povinností, protože se od děje těžko odchází.

VeronikaAug
13.01.2023 5 z 5

Mě se knížka líbila, bavila mě, byla napínavá, otevírala citlivá témata a hezky se s nimi popasovala, napriklad to sebeubližování jako následek traumatu. Občas to bylo překombinované, ale pak se to vždycky nějak uspokojivě vysvětlilo, takže co se zdálo jako už vážně přehnaná náhoda nakonec náhoda vůbec nebyla. V životě se taky pořád něco děje a často až neuvěřitelného a kdyby se v knizce teda "věrohodně" nic nedělo, byla by to nuda, toť moje filozofické okénko . Jinak jsem to četla v originále a pasáže Kitty byly často dost vtipné, samozřejmě ne její situace, ta byla tragická, ale to její klení, přirovnávání k seriálům, monster, naivní žárlivost u soudu na pozornost, kterou tam měla její nevlastní sestra a ona ne, jako při vší té hrůze se člověk i zasměje.

Fzuzik
19.10.2022 3 z 5

Nějak pořád nevím co si o knize myslet... Není to styl, na který jsem zvyklá, ale zároveň jsem chtěla číst a rozluštit o co v tom jde...

FoxFox
12.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Napínavé čtení o osudu dvou sester, které jsou obě nějakým způsobem poznamenané nehodou, která se stala v jejich minulosti. Detaily o tom, jak k ní došlo a kdo ji zavinil, zjišťujeme postupně v průběhu celé knihy. V podstatě každý z charakterů v knize je nějakým způsobem "pošramocený". Kniha mě bavila, za mě je to jeden z lépe napsaných psychothrillerů.

*spoiler* Trošku mi zkazil dojem z knihy moment, kdy se ve vězení, ve kterém Alison pracovala, náhodou objevila už druhá postava z její minulosti. Nemám ráda, když do příběhu autoři cpou takto extrémně nevěrohodné situace.

Lely
11.10.2022 4 z 5

Kniha je to napínavá a čtivá. Sice mi chvíli trvalo než jsem se začetla, zorientovala v ději a proplétajících se časových osách, ale pak už to šlo raz dva.

Prateri
02.10.2022 4 z 5

Dvě sestry, kterým změnila život tragédie v dětství. Její následky se táhnou celou knihou. A ten konec - přece jen krev není voda. Je tu tajemství, napětí, rozuzlení, které nečekáte. Je to kniha, která nezklame.

Ketrin.TR
13.07.2022 4 z 5

Tohle nebylo vůbec špatné! Chvilku trvalo než se člověk začetl a pochopil o co jde, ale jakmile se vpletl do děje, už to svištělo. Knížka byla detailně popsaná, ale rozhodně nenudila. Střídaní pohledů dvou sester mě bavilo, stejně tak celé rozuzlení jak to vlastně všechno tenkrát bylo.

Pavlína2019
03.07.2022 5 z 5

Tak tohle byla perfektní kniha!!
Úžasně mě bavila.

Druhá od této paní autorky, píše výborně!
Čtivě, napínavě, dojemně, hodně zajímavé téma, má spád, nic rozvláčného, příjemné provedení knihy, krásná obálka.

Fakt jsem se nemohla odtrhnout. Napínavý příběh je plný zvratů, o čem myslím, že vím, je nakonec jinak.

Jsem nadšená a určitě všem doporučuji, na horší hodnocení moc nedejte, mnohokrát se to vyplatí! :-)

Majulle
07.06.2022 1 z 5

Jsem asi jediná která se s knihou bohužel velmi trápila.. Nebavila mě, táhla se, jediné co mi přišlo zajívavé byly časové osy. Na oslovení "pan Olověný", "páteční máma",čtvrteční máma atd jsem byla alergická, několikrát jsem knihu chtěla odložit.. Takže za mě bohužel ne :( Příběh měl sice zajímavý konec, ale znám mnohem lepší knihy :)

ivzu77
25.05.2022 4 z 5

Střídání se ve vyprávění z pohledů dvou sester a proplétání časové osy přítomnosti a minulosti dělaly z knihy napínavou knihu. Četlo se dobře, příběh zajímavý, promyšlený ... určitě se bude líbit.
Pro mne bod do ČV 2022.

Siege03
20.05.2022 5 z 5

Moje prvotina od této autorky,musím říct,že se to četlo dobře, plné zvratů,konec překvapivý.

ErčaV.
28.04.2022 5 z 5

Kniha se velmi dobře čte, je velmi napínavá.

Mikanadeta
26.04.2022 5 z 5

Napínavá a čtivá kniha, kde se vynořuje spousta tajemství a nových faktů v průběhu čtení. Velmi jsem uvítala i poslední kapitolu, jak vše pokračovalo s odstupem let. To mi občas v knihách chybí.

Youn@n
10.03.2022 3 z 5

Nebylo to špatné. Určitě se bude líbit:)