Pokoření

Pokoření https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69677/bmid_pokoreni-mnq-69677.jpg 4 31 7

Ústřední postavou Rothova románu je pětašedesátiletý Simon Axler, obdivovaný herec předních divadelních scén, který v životě ztvárnil snad všechny nejvýznamnější divadelní role. A nyní zcela náhle a bez příčiny ztratí schopnost hrát. Po několika katastrofálních představeních se psychicky zhroutí. Manželka od něj odejde a rozvede se s ním. Axler následně potká ženu o dvacet let mladší a do jeho života se nečekaně vrátí štěstí. Ovšem Pegeen se donedávna milovala pouze se ženami. Lze její současnou proměnu skutečně považovat za věrohodnou?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Humbling , 2009


více info...

Osice
Osice
01.07.2022 5 z 5

Tak to byl po Paprice vysloveně zážitek. P. Roth opravdu psát umí a nepotřebuje k tomu bůhvíjak silnou zápletku. Simon Axler je postarší vynikající herec, který najednou přišel o schopnost hrát. Pak mu ale vstoupí do života láska. Díky vztahu s Pegeen, o mnoho let mladší lesbicky orientovanou ženou, získává znovu chuť žít. Autor mi umožnil opravdu nahlédnout Simonovi do hlavy a všechno s ním prožít. Chvíli jsem se smála, vzápětí jsem cítila beznadějnost situace. Nejsilněji na mě však zapůsobil příběh postavy Sybil Van Burenové, která se Pokořením jen tak mihla. Potěšilo mě, že nevyšuměla do ztracena, že se k jejímu osudu autor vrátil. Ta mi určitě zůstane v paměti dlouho. Bavilo mě, že je kniha rozdělena do třech částí a vyvolává tím dojem, že „sledujeme“ divadelní hru. Konec mě překvapil, i když jsem ho vlastně podvědomě tušila…

Knihu Pokoření jsem objevila mezi vyřazenými knihami. Kolegyně z dospělého oddělení tvrdí, že se u nás Roth nepůjčuje. Já ho ale rozhodně číst budu a Pokoření doporučuju:-)

lencin
lencin
19.09.2020

Krásná kniha.
(2010)


esma
esma
28.07.2020 4 z 5

My lidé nejsme všichni stejní. Lišíme se i mírou vnitřní síly. Simon Axler ztratil tuto životní sílu, když ho opustila umělecká múza. Nepomohla ani múza živá, byla neuchopitelná. Vzdal to. O tom jsem četla v tomto románu Philipa Rotha. Líbí se mi jeho styl, stručný, bez zbytečných slov, přesto výmluvný. Ano, nejsme všichni stejní, ale ten dovětek na obálce : Lovestory bez kompromisů... Kompromis ? Lovestory ? Co takhle hluboká deprese doprovázená pokořením, zahanbením a ponížením ?

Crimble
Crimble
28.05.2018 5 z 5

Kniha krásná ve své jednoduchosti (což u Rotha není pravidlem). Melancholie, uzavírání životní cesty, láska a vášeň. Možná to zní jako červená knihovna, ve skutečnosti je to dokonalé dílo ještě nedávno žijícího klasika.

Jolina
Jolina
19.03.2017 3 z 5

Asi ne úplně to, co bych chtěla číst každý den, ale kvůli autorovi jsem chtěla zkusit. Zajímavé vztah nejenom hlavního hrdiny k milence, ale i k sobě samému. Asi nepřekvapivý konec.

Amnesiac
Amnesiac
06.01.2013

Na úvod musím povedať že kniha nie je až taká jalová ako sa mi zdala na začiatku, a aj napriek očakávanému rozuzleniu v polovici chytí dych. Roth to proste vedel....

zuzulique
zuzulique
09.12.2011 4 z 5

Veľmi dobre spracovaná kvázi bežná téma s jednoduchou zápletkou. Kniha, ktorá zaujala a presvedčila, že mám čítať ďalšie Rothove knihy :-)