Poklady v pustinách střední Asie

Poklady v pustinách střední Asie https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259734/bmid_poklady-v-pustinach-stredni-asie-259734.JPG 5 2 1

Obručev tentokrát zabrousí do hor asie.

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

V děbrjach centralnoj Aziji , 1955


více info...

Přidat komentář

Adapa
18.06.2022 4 z 5

Klasický Obručev, tak přesně vypadá tento cestopis převedený na dobrodružný román. Knížka má své kouzlo, ale je vidět, že byla napsána v 50. letech 20. století v SSSR. I když tu není žádná násilná propaganda komunismu apod., je to prostě doba dávno minulá a nového vydání se bohužel tato kniha v Česku asi nikdy nedočká. Román je určen spíše klukům, kteří se chtějí toulat prstem po mapě a v dnešní době takové kluky, co by přemýšleli nad Urumči, Lobnorem apod. asi nikdo jen tak nenajde.
Román popisuje více jak dvacetileté cesty obchodníka Fomy Kukuškina a jeho mongolského pomocníka Lobsyna. Nejprve hledají v poušti a opuštěných dolech v horách zlato, ale pak je láká hledat staré rukopisy, důkazy o starých zaniklých městech. Jednou za pár let se oba na několik měsíců seberou a cestují z domovského Čugačuku k jezeru Lobnor, k chrámu Tisíce Budhů, cestují pouští, horami, rozvalinami. Bojují s vlky, čelí pouštním bouřím, podvodům svých průvodců. A Lobsyn se v závěru dostává až do Lhasy, kterou popisuje.
Co kapitola, to jedno dobrodružství. Děj kapitoly by šel popsat v pár řádcích, ale Obručev k tomu přidává spoustu historie, detailní popis hor, jezer, přírody. Čte se to dobře, často jsem u toho googloval a díval se na wikipedii.
Pokud by se někdo mohl k této knize dostat, doporučuji. Je to něco jiného než se dnes běžně čte, než se dá běžně zakoupit.

Štítky knihy

Asie cestopisy dobrodružství

Autorovy další knížky

1956  85%Plutonie
1955  89%Sannikovova země
1951  100%Po horách a pouštích Střední Asie
1956  90%Poklady v pustinách střední Asie
1957  80%Zlatokopové v poušti

Kniha Poklady v pustinách střední Asie je v

Přečtených2x
Knihotéce7x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x