Poklady řeky Hostice

Poklady řeky Hostice https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448411/bmid_poklady-reky-hostice-fr3-448411.jpg 4 1 1

Romantické prostředí chlumecké krajiny s množstvím rybníků v blízkosti státní hranice je turisty velmi vyhledávanou oblastí, bohužel literatura o této lokalitě na knižních pultech stále chybí. Páteří této knihy se stala středověká řeka Hostice, která dlouhá staletí napájí chlumeckou rybniční soustavu. Pramení nedaleko Vysokého kamene u Kunžaku v okrese Jindřichův Hradec, ústí pak zprava do Lužnice u Majdaleny. Délka jejího toku se udává na 40,5 km. Kdysi bývala nezkrotnou řekou a ve své době přidělala vrásky na čele našim známým rybníkářům Štěpánku Netolickému a Mikuláši Ruthardovi, kteří nakonec dokázali její vody usměrnit. Na dnešních mapách její jméno ale nenajdeme, postupem doby dostala pojmenování Koštěnický potok. Publikace přináší pohledy do historie jednotlivých míst a celou řadu zajímavých tipů k poznávacím výletům. Je určena všem, kdo mají rádi tento kraj. Pojďme se společně vydat po proudu středověké řeky Hostice a odhalit nejedno tajemství.... celý text

Přidat komentář

mira.l
03.10.2023 4 z 5

Pro mě osobně tohle byla kniha výrazně čtivější než předchozí kniha o VVP Boletice od stejného autora. Možná i proto, že naprostou většinu popisované oblasti mám za humny, snad kromě oblasti pramenů Hostice, dnes tedy Koštěnického potoka, které se nachází kousek od Kaprounu.
Česká Kanada, oblast kolem Peršláku, Staňkovský rybník se Staňkovem, Chlum u Třeboně - to vše jsou pro mě jako rodilého Třeboňáka oblasti důvěrně známé, asi i proto mě tohle čtení bavilo výrazně víc než již zmíněná autorova kniha o Boleticku. A možná i proto, že tohle je kniha z živé oblasti, nikoliv z míst dnes prakticky sterilně nepřístupných.
Grafická úprava knihy působí tedy podobně chaotickým dojmem jako kniha předchozí, nicméně asi jsem si na to už trochu zvykl, sem tam se najde nějaký překlep a neuniklo mi ani to, že autor má občas problémy se shodou podmětu s přísudkem. Na plné hodnocení to nebude, ale za čtyři * proč ne, myslím, že do téhle knížky občas pro nějakou informaci nahlédnu i po jejím přečtení.