Poklady pod sněhem

Poklady pod sněhem https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44195/bmid_poklady-pod-snehem-DR7-44195.png 5 143 43

Co myslíte, dá se změnit minulost? Je možné odpustit druhým lidem? Mohou se z nepřátel stát blízcí přátelé? V tomto příběhu se vypravíte do krásné alpské krajiny, kde se setkáte s vánoční hvězdou, kotětem Vločkou i záhadným starcem z hor. Dozvíte se, proč Annette tolik nenávidí Luciena a proč se mu chce za každou cenu pomstít. Spolu s Lucienem zase projedete nebezpečným průsmykem. Především ale porozumíte nebezpečí hořkosti a zloby a tomu, jak důležité je odpuštění. Knihy Patricie St. John patří právem již po desítky let do klasického fondu dětské literatury. Vyznačují se především vykreslením uvažování jednotlivých postav a hloubkou svého morálního poselství. Část svého dětství prožila autorka ve Švýcarských Alpách. Od roku 1945 pracovala v misijní nemocnici v Maroku. V češtině mimojiné vyšly její knihy Odkud teče řeka, Tajemství jedné zahrady, Jasná hvězda, Tajemné houštiny a další. Poklady pod sněhem byly také úspěšně zfilmovány. Třetí, revidované vydání. Překlad vychází z revidovaného anglického vydání z roku 1999. Ilustroval ak. mal. Jiří Kučera.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Samuel
Originální název:

Treasures of the Snow , 1999


více info...

Přidat komentář

m_martina
20.12.2023 5 z 5

S vnučkami teď čteme knihy, které nás naladí na Vánoce. A tahle kniha se nám líbila dokonce tak hodně, že jsme ji četly hned dvakrát za sebou. Doporučuji.

Čmeláček
15.12.2023 5 z 5

Tohle je ideální kniha, když se člověk chce naladit na vánoční náladu. Je sice taky trochu smutná, ale hlavně tam jde o odpuštění. Takže asi tak a pět stars jak vyšitých :).


Sirius
10.04.2023 5 z 5

Vzdělávačka v dětské literatuře pokračuje, tohle mi před pár měsící doporučila kamarádka u kafe a říkal jsem si proč ne. No dost jsem na to od začátku koukal - začne to rodinnou tragédií a hned se to přehodí do další, aby se dvě hlavní postavy totálně nesnášely. V hlavě vám bzučí alarm: tohle je fakt pro děti? No, je. Autorka totiž namodeluje výchozí situaci, od který pak vykračuje k uvěmování si vlastních chyb (lump se napravuje a jinak hodná holka mu v rámci odplaty vyvádí zlé věci, aby se taky napravila), k jejich nápravě a snaze nějakým způsobem na sobě pracovat. Za mě jedna z nejsilnějších věcí (nejen dětských), co jsem v životě přečetl. Ta atmosféra švýcarskýho venkova je silná stejně jako příběh, který se může komukoliv stát kdekoliv.

Jessica007
21.01.2023 5 z 5

Krásný a dojemný příběh. O odpuštění, víře.. Pro všechny věkové kategorie.

Lka
20.01.2023 5 z 5

Audiokniha :
Krásný a dojemný příběh tří dětí o vině a odpuštění. Moc krásně načteno.

OliviaKing
30.12.2022 5 z 5

(SPOILER) “It is hard work to win back love. But don't give up. Those who persevere find more happiness in earning love than they do in gaining it.”

Jazyk: Patricia St. John má výborný, láskavý humor, ktorý neprehluší celkový dej. Na krátkej ploche vie veľa vyjadriť a výborne graduje psychologizáciu postáv - najmä Lucienove aj Anettine pochody/uvažovanie sú veľmi dôveryhodné a dobre vystupňované.

Zasadenie do divokej švajčiarskej prírody nie je gýčové, naopak príroda zohráva svoju úlohu pri odvíjaní deja. Najviac ma prekvapili predsudky a odmietnutie Luciena v dedine/mestečku, aj napriek tomu že švajčiarska spoločnosť je jednou z najstarších kresťanských spoločností vo svete.

TIP: táto kniha sa dá čítať ako adventný príbeh s deťmi počas celého decembra vďaka počtu kapitol (26 myslím) aj krásnemu posolstvu.

mataaskorice
06.12.2022 5 z 5

Křehké vyprávění o dětech a jejich dětské duši, o víře, svědomí, nenávisti, lásce. Přes archaičnost formy vypravování a slovníku a výrazné souznění s Bohem je kniha i pro soudobého čtenáře čtivá. Ač je otázka nenávisti a zatvrzelého srdce a lásky na straně druhé pevně provázána s pravdami Bible, je zpracována velmi výstižně, smysluplně. Dětský svět, vnímání dítěte, ať už se ocitá ve věku stálého naivního štěstí nebo v roli outsidera, kterým je opovrhováno, je vykresleno citlivě a věrohodně. Autorka neodsuzuje a hledá na každém jedinci jeho lepší stránku, v otázce špatných činů dokáže nahlížet na situaci z různých poloh a s ohledem na rozličnou motivaci, optimisticky nahlíží na vývoj lidského charakteru, pokud jsou jedinci poskytnuty a předány základní morální a mezilidské hodnoty. Krásný příběh.

lenyleny
07.05.2022 5 z 5

Velice krásný a dojemný příběh. I obyčejný život přináší velké příběhy. I když jsem knihu poprvé četla před mnoha lety, musela jsem si ji přečíst znovu.

jaroiva
01.04.2022 5 z 5

Nemůžu dát méně než plný počet bodů. Krásný příběh.

MaryjeB
21.06.2021 5 z 5

Bylo to dobré.

gabi2008
16.04.2021 5 z 5

Jednou, když jsem přebírala knihy, našla jsem mezi nimi tuhle. Ještě nikdy jsem ji nečetla, ani nevím jak se mezi moje knihy dostala, a protože mne název zaujal, začala jsem ji číst. A četla jsem a četla... Četla jsem, dokud jsem ji nepřečetla celou. Nikdy jsem nelitovala že jsem tuhle knihu našla; opravdu překrásný příběh. Všem doporučuji

AgiMangi
28.12.2020 4 z 5

Kniha se mi moc líbila. Mám moc ráda knihy psané rukou Patricii St. John jsou velmi napínavé, veselé a moc zajímavé.

85098211
18.12.2020 5 z 5

Tak tohle byl opravdu kouzelný příběh o vině, odpuštění a také nekonečné boží lásce. Všechno začíná poměrně nevinně, ale nešťastnou náhodou způsobená nehoda ovlivní na dlouhé roky osudy všech zúčastněných. Hlavně však Annetty, jejího bratříčka Daniho i Luciena. Kniha je nadčasová a domnívám se, že se bude líbit i mladším čtenářům. Autorka ji napsala s citem a víra je zde zprostředkována nenásilně, tak nějak mimochodem. Závěr je dobrý a smířlivý. Tento krásný příběh si určitě vysoké hodnocení zaslouží a i já se k němu s radostí připojuji :-).

saxik07
26.07.2020 5 z 5

Knížku jsem četla jako malá a teď ji čtou mé děti, je aktuální v každé době a pro každého bez ohledu na věk! Mohu doporučit!

Netopyr07
06.07.2020 5 z 5

A pak, že se nedá napsat příběh, který není mentorský, když se v něm objevuje víra. Je to milé a nenásilné a dojemné. Můj kamarád, který mi knihu doporučil, má pravdu.

FilDaV
15.06.2019 4 z 5

Opravdu krásná kniha v pohádkové krajině, ve které jde především o odpuštění. Ta klidná, příjemná atmosféra se ale prostě nezapomíná, i kdyby kniha nebyla dobrá (což jen tak mimochodem dobrá je, a to velmi!).

Katoka2008
28.01.2019 5 z 5

Nádherná kniha nejen pro děti.

Kopretina
15.01.2019 5 z 5

Nádherný příběh. Četli jsme jej někdy někde, když jsem byla dítě a nyní jsem jej četla svým dětem. Hltaly každé slovo, smály se a dnes, kdy jsme přečetli poslední dvě kapitoly, plakaly dojetím. A já málem taky. Zavřela jsem ji a řekla, to si chce ještě někdy jednou přečíst a všechny tři děti odpověděly: já taky.

Aaginka
15.01.2018 5 z 5

Úžasná a poučná knížka.

Marylaa
27.10.2017 5 z 5

Nádherná kniha, skvělý příběh o (ne)odpuštění. Jediné k čemu mám výhrady je změna jména jedné důležité postavy. Ve filmu a některých jiných vydáních se kočka jmenuje Klaus (podle Santa Klause) v překladu, který jsem četla je přejmenovaná na Vločku.