Pokladnice kentaurů

Pokladnice kentaurů https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459828/pokladnice-kentauruFKOiG0-ckw-.jpg 4 45 14

Rafaelova škola série

< 7. díl >

V Kentaurionu, sevřeném pradávným tabu, se Marina probírá po metamorfóze, právě když do hlavního města kentaurů vstupuje paní Hekaté. Mystérium přicházející z Pokladnice kentaurů probouzí dávné vzpomínky a odstartuje sérií loupeží. Marina přichází o dar, jehož hodnota se nedá penězi vyčíslit, a pronásledovaná fanatickým obráncem tabu, který je posedlý básnickým dílem jejího strýce, se s přáteli snaží, aby se svět kolem nich neproměnil v chaos. Jak pomůže Golem? A co obětuje Lev, aby se mohla zrodit princezna klenotů? Pokladnice kentaurů, sedmá kniha série Rafaelova škola, navazuje na předchozí díly: Vílí křídla, Tance nág, Rohy faunů, Vlnění nymf, Vlasy dryád a Písně sirén. Rafaelova škola je tajemný romantický příběh s prvky léčitelství, esoteriky a ekologie z poloviny zasazený do současného světa, kde v křivoklátských lesích najdeme přírodovědné gymnázium zvané Rafaelova škola. V ní už sedmým rokem studuje osmnáctiletá Marina Fialková, protože si to tak přála její nezvěstná maminka. Marina tady poznává druhou polovinu existence, neviditelný svět za oponou. Svou maminku již nalezla, nyní se musí naučit kráčet v jejích šlépějích a do světa plného tabu vnést harmonii princezny víl a elfů.... celý text

Přidat komentář

Inugoya
15.07.2023 4 z 5

Tenhle díl považuju za ten z povedenějších, i když má taky svoje mouchy.

Možná to bylo tím, že Marina a Rowan nedostali tolik prostoru, případně tím, že se tam trochu víc probíraly ty souvislosti s jevy z jiného světa, zajímavosti a mild esoterika.

Spousta věcí tam byla naznačena, ale nedořečena: Owi tam byl k čemu vůbec? Jak to teda bylo s tím horoskopem Anety? Ví Rowan, co se píše v té knize?
Samé otázky.

Zuby mi trnuly u dvou momentů: u těch zoofilně-lesbických scén mezi Marinou a kočkama, které se objevily už v předchozí knize (nechápu to, paní autorko, a ano, fakt mi to vadí, i když nedokážu říct přesně proč. A už vůbec nechci vědět, kde jste k tomu vzala inspiraci).
A potom taky u každé zmínky toho, kdy Rowan a Marina na to chtějí vlítnout, ale zatím nemůžou, protože "až za rok" (fakt mladí takhle uvažují o své sexualitě? Já to teda měla jinak, ale je pravda, že já jsem v pubertě neměla nic jako velkou opětovanou lásku).

Palec nahoru letí za pár aha momentů a drobných návodů, které velmi rezonovaly s tím, s čím se momentálně sama potýkám.

Tenhle díl hodnotím výš než ty předchozí a jsem zvědavá na další.
Marinu už si asi neoblíbím, ale sérii rozhodně dočtu.

Bětužka
02.10.2022 3 z 5

Už mě to nebavilo číst, tak jsem po 13. kapitole přestala, a začala až u předposlední. (Myslím že jsem udělala dobře, protože jediné co jsem nevěděla bylo že má Marina kotě).


mrabla
04.09.2022 5 z 5

V půlce července jsem ze zvědavosti začala číst dceřinu knížku Vílí křídla... no a dnes 4. září jsem dočetla Pokladnice kentaurů... Už měsíc a půl "jedu" na Rafaelově škole a vůbec z toho nemůžu vystřízlivět :-)

JankaV80
11.07.2022 4 z 5

Sedmý díl ze série se mi líbil, jen sem tam občas mi u některých částí připadal děj zbytečně natažený zdlouhavým popisem některého místa. Nicméně, už teď se těším na poslední díl ze série a jako všichni doufám, že všechno smutné z tohoto dílu se nakonec v dobré obrátí.

karolina857
05.03.2022 5 z 5

Od Vílích křídel vždy v recenzích najdu tolik lidí, kteří jsou nespokojení s chováním Mariny, což mě velice mrzí. I já když mi bylo 11 a poprvé se do série dostala, nechápala jsem, proč je Marina taková dětinská. Ale postupně s časem je to zcela jasné. Vždyť dítě je. Vyrůstala v lidském světě a najednou byla vhozena do úplně nového cizího světa, ve kterém zpočátku neměla nikoho, kdo by ji podržel. Spolužáci byli na elementární svět od začátku zvyklí a byl pro ně přirozený. Pokud čtete Rafaelovu školu očima naší doby a ne z pohledu dítěte, čtěte ji, s prominutím, špatně. Naše doba nás nutí dospívat předčasně, a proto se nám zdá Marinino chování nepochopitelné. Vzpomeňte si kolik otázek a nových věcí jste objevovali jako děti. Také jste se všeho báli a nedokázali jste vše pochopit naráz.
Proto prosím, nečtěte Rafaelku pouze dospěláckýma očima.

Mauricie
10.11.2021 4 z 5

Tento díl rozhodně nepatří k těm nejlepším ze série. Ale na druhou stranu to nebylo zas tak hrozné jako dryády. Marina je tu hodně upozaděná, téměř všechno za ni řeší ostatní. Příliš mnoho otázek a jen minimum odpovědí. A stejně tak příliš mnoho nedořešených věcí.
Ještěže jsem knihu četla až teď, a doufám, že další díl vyjde co nevidět. Čekat rok... Tak si z toho téměř nic nepamatuju a budu tápat. Stejně jako jsem tápala i tady při zmínkách něčeho, co se odehrávalo v minulých dílech.

Espresso
28.08.2021 5 z 5

Konečně jsem měla na knihu čas. Co říct? Je napínavá, krásná a závěr smutný. Naštěstí nás čeká ještě poslední díl, takže doufám ve šťastný závěr. Nerada spoileruju.

Ossisa
09.05.2021 2 z 5

Sedmý díl jsem dostala jako dárek a z nostalgie teda přelouskala. Co k tomu říct - bylo to zbytečně dlouhé, nic se tam nedělo a konec mě taky nijak nedojal. Pátý díl mi přišel jako špatná fanfikce a sedmý v tom úspěšně pokračuje. To tajemno, zajímavosti z vyučování, sympatické postavy i příběh, co dával smysl, to všechno se někam vytratilo. Škoda, bývala to fajn série.

Knihomollla
24.03.2021 5 z 5

Konečně jsem se dočkala sedmého dílu a uvědomila si, že pak mi už zbývá jen poslední díl. Je smutné, že se už blíží konec. Co se týče knihy pro mě zase úplně skvělý příběh se skvělou romantickou linkou. A ten konec....

zirafinec
26.02.2021 5 z 5

Kniha je krásná, přečteno za tři dny. Konečně kniha vyšla i v e-verzi. TATO ČÁST MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY!!!! Zápletka se ztrácením věcí je skvělá, akorát nechápu, kdo to bral ze skříněk. Mrzí mě, že se Marina nemetamorfovala v kentaurku, mohlo by to být dobře využito, podle toho, jak kentauří metamofóza byla popsána. Jak už někdo psala přede mnou, nevím, jak bude muset být dlouhý další díl, přibyly další otázky. Myslím, že Rowanův dopis na konci knihy mohl být napsán celý, takhle naprosto nechápu, proč Rowan měl knihu od šabti u sebe. Pokud by kniha byla o ten dopis delší, vůbec by to nevadilo. To be honest, nechápu, jak se Marina mohla metamorfovat ve vílu půl roku napřed. Ano, vždy to s její metamorfózou bylo složité, ale o PŮL ROKU???!!! Ale i přes to si kniha rozhodně zaslouží pět hvězdiček.

Temně. Chystá.

Kikulka97
13.01.2021 4 z 5

Předposlední knížka této série, kde se ani tolik neřeší, co bude s chudákem Marinou, spíš, zda jste #týmArthos nebo #týmRowan (nebo možná řeší, ale nás stejně zajímá výše zmíněné :D)
Musím podotknout, že konečně od pátého dílu mě postava Rowana tolik neotravovala a nekazila každý odstavec knihy (protože jak v pátém, tak šestém díle musím kriticky podotknout, že ta kniha už nebyla o Marině, ale spíš tady o lordovi). Svým způsobem ho tady bylo tak akorát a byla jsem nadšená, že může Marina trávit čas taky s někým jiným.
Začátek knížky byl boží. Už jsem četla několik kritických poznatků, že prý mnoho lidí mělo problém se začíst. To u mě trvalo první dvě kapitoly. Pak se pohledy sice střídaly, ale krásně se doplňovaly. A kapitoly z pohledy Médey - paráda. Byla jsem ráda, že jsem si odpočinula od Marinina pohledu, za mě skvělé zpestření, moc mě to bavilo. Výcvik u Bastet (s výjimkou míchání lektvarů) mi zas tak zajímavý nepřišel, o to víc jsem si pak užívala části, kdy pátrali po knize a všichni byli ve škole. Zápletka se ztrácením věcí byla taky dobrý nápad, jen mě trošku mrzelo, že viník byl tak očividný (protože Marina je přece jen moc mladá na Alzheimera a pandemie Alzheimera ve škole je nepravděpodobná možnost).
A konec! Jsem ráda, že oba týmy mají stále naději ;) Na druhou stranu mě trošku mrzí, že mezi nadějným začátkem a otevřeným koncem moc děje neproběhlo. Nebo jinak - předchozí díly měly daleko ucelenější zápletku a dějovou linku, tady mi to trošku chybí. Snad mile překvapí osmý díl a co se započalo zde, se dokončí tam.

Nelly
12.01.2021 3 z 5

Váhám mezi 3 a 4 hvězdičkami, ale protože je to již sedmá autorčina kniha z této série, musím být přísnější - pořád mi totiž připadá, že většinu knihy se vlastně nic neděje a konec je vždy hrozně uspěchaný. A navíc jí nemohu odpustit, že tento díl není oproti ostatním aspoň trochu uzavřený - a všichni víme, jak dlouho trvá, než vyjde další díl... Doufám, že v posledním díle bude vše dotaženo, logicky vysvětleno, protože v tomto díle je nakonec víc otázek než odpovědí (např. Golem a kniha o něm, růže galská a její přesné zapojení do celé série apod.). Musím také přiznat, že prodlevy mezi jednotlivými díly způsobené vydáváním celé sérii škodí (většina čtenářů některé věci zapomene a přitom se nakonec mohou vyjevit jako podstatné).

barbb8k
30.12.2020 4 z 5

Když jsem začala číst tuto knihu, bála jsem se, co v ní najdu, protože je to už přeci předposlední díl z této dlouhé a zároveň úžasné série.
Jakmile se mi kniha dostala do rukou, říkala jsem si, jak chce autorka vyřešit všechny ty problémy, které se nám nakupily v předchozích dílech, a byla jsem velmi překvapená, když se tu vyskytla nová zápletka s novým problémem. Vážně netuším, jak bude muset být dlouhý další díl, aby se celá tato série srozumitelně uzavřela.

S touto sérii jsem vyrůstala a vždy se mi moc líbila a ani tento díl není výjimkou. I když mi začátek úplně nesedl, protože se Marina na prvních dvaceti stranách metamorfuje a dalších sto se tam nevyskytuje a zároveň je ta část vyprávěna z pohledu někoho jiného, což mi celkem vaidlo. Ale jakmile se na scéně znovu objevila nese hlavní postava, začala jsem to milovat.

Marinu jsem vždy měla moc ráda, ale to se teď trochu změnilo. Je to pořád ta samá úžasná osoba, ale už jde v jejím chováním vidět, jak na ni všichni tlačí, aby se začala chovat jako princezna. To by mi zas tak nevadilo, ale její chování mi čas od času připadalo nepromyšlené...
Už od Dryád nechápu, kdo může mít Arthose rád a z tohoto dílu jsem byla obzvlášť nadšená, protože z našeho (ASI SPOI?) kentauřího krále udělala udělala autorka úplného blbce, za což moc děkuji, protože se konečně vyjevil ve své pravé podobě.
Rowan... Co si budem. On je prostě úžasný, milý, hodný a nápomocný zlatíčko.


Z konce jsem vážně hodně překvapená a rozčílená. Toto jsem v žádném případě nečekala a doufám, že se to nějak vyřeší, protože TO byl pro mě (a věřím, že i pro všechny ostatní) obrovský šok.

Jarka_rybář
14.12.2020 5 z 5

Výtečná kniha. Oproti předchozím Marininým příběhům je velmi vážná, přesto někdy pohádková, vtipná i zamilovaná. Fanatický obhájce kentauřího tabu se stará i o trochu detektivky a napětí.
Vážně je to krásná knížka, Marina je tu opravdu hodně vyzrálá a úžasně se vyrovnává s dramatickými událostmi. Jen ten konec mi vadí...
Na závěr se dočkáme jemného, na mne velmi jemného clifthangeru. Já osobně bych si přála, aby příběh skončil jinak...