Poklad pána Isakowitza

Poklad pána Isakowitza https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/290598/bmid_poklad-pana-isakowitza-lZP-290598.jpg 3 56 25

Príbeh o hľadaní rodinných koreňov, vzájomného porozumenia a jedného pokladu Dannyho rodina žije vo Švédsku. Otec mu v detstve často rozprával o predkoch a o rodinnom poklade, ktorý údajne pred odvlečením do koncentračného tábora zakopal na svojom pozemku Dannyho prastarý otec. Rodinný príbeh teraz rozpráva aj jeho synovi, deväťročnému chlapcovi, v ktorom príbehy o rodine, ale predovšetkým o poklade prebudia zvedavosť a túžbu poklad nájsť. Starý otec a otec chcú chlapcovi prianie splniť – koniec koncov, aj oni sa chcú dozvedieť pravdu. Jedného dňa sa preto vydajú na päťdňovú cestu do Poľska, aby pátrali po histórii rodiny a, samozrejme, aj po rodinnom poklade. Počas spanilej jazdy odhalia nejedno tajomstvo svojej výstrednej židovskej rodiny, priamo pred ich očami sa odohrajú dramatické životné osudy predkov a vystúpia excentrické a niekedy aj bláznivé charaktery jej príslušníkov. Pánska jazda je napriek závažnej téme holokaustu plná humoru a poznania, že to hlavné, čo ako rodina majú, nie je zlatý poklad, ale vzájomné puto.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR) , Fortuna Libri (SK)
Originální název:

Herr Isakowitz skatt , 2014


více info...

Přidat komentář

JFK117
12.03.2024 2 z 5

V jednom z mnoha rozhovorů na cestě po historii předků, říká otec synovi, že jestli bude psát takhle, nikdy slavný nebude. S tím musím souhlasit. Ale třeba knize ublížil šílený překlad.

MiJant
29.09.2023 3 z 5

Strastiplná cesta a dejiny rodiny židovských emigrantov a ich predkov. Čitateľným štýlom píše švédsky autor o hľadaní ukrytého pokladu pradedečka.


Ira13
12.06.2023 3 z 5

Dobré téma, ale tak nějak divně zpracované. Ve vzpomínkových kapitolách jsem měla zmatek. Příliš mnoho postav a vyprávění bez nějakých souvislostí. Cesta do Polska byla lepší, ale určitě by mohla byt napsána vtipněji.

Ivka82
26.05.2023 2 z 5

Nevím jestli je to tím, že ze čtení o hrůzách holocaustu mi je úzko nebo něčím jiným, každopádně mě kniha moc neoslovila. Příběh mi přišel nudný, vzpomínky na Německo děsivé...

simca9342
23.01.2023 5 z 5

Není to zrovna veselá kniha, protože je o smutné době války. Ale je sem tam vtipná, hezky napsaná a hlavně napínavá. Příběh jedné židovské rodiny ze současnosti, která cestuje po Zemi a hledá své rodinné tajemství. Dobrodružné hledání pokladu, který ale nikdy neexistoval. Říkalo se to dětem za války, aby to pro ně celé byla jenom hra... Nakonec, ale najdou víc než poklad...

Lothar.777
19.08.2021 3 z 5

Chvilkama celkem sranda, klišé o židech i Polácích, nedá se říct, že by to bylo marný. Spousta věcí je jen naznačena a přesto to má celkem hloubku. Určitě se dalo číst :-)

Felidae
23.04.2021 5 z 5

Nesmírně milý, lidský a humorný příběh o smutných věcech. Na rozdíl od sladkobolných rádoby válečných knihách, se kterými se v poslední době roztrhl pytel a fakt se nedají číst, ať už po stránce slohové nebo (což je ještě horší) historické, Poklad pana Isakowitze žádnou takovou bolestí netrpí, a to je přitom psaný velice moderně.

Knihomolka506
16.01.2020 5 z 5

(SPOILER) "Z doby kamenné"
Příběh, který vás rozesměje a rozbrečí zároveň. Smála jsem se u vtipných situací a brečela u zmínkách o druhé světové.
Židé byli a pořád jsou nevinní. Tohle vyprávění založeno na autorově životě je o jedné rodině židovského původu, která se dozví, že jejich strýc Isakowitz někde schoval poklad. Pátrání po tom, jestli poklad skutečně existuje je v podstatě trochu roadtrip. Až na smutné momenty hezké čtení.

freejazz
09.07.2019 4 z 5

príjemná exkurzia do nepríjemnej minulosti. možno toto je návod, ako dať deťom info o tom, čo sa dialo v 20. storočí v Európe.
a netradičný pohľad na udalosti zo strany, o ktorej stále nič nevieme.
celkom rád dám túto knihu do knižnice a budem ju odporúčať každému zvedavcovi.

SmisekIvuska
12.01.2019 2 z 5

Kniha se cetla dobre,napad je taky fajn,ale asi jsem od ni cekala vic.

madem
13.10.2018 1 z 5

Nápad na knihu byl dobrý. Vzít otce a syna jet do Polska (dříve Německa – odkud utekli židovští předci) a hledat rodinný poklad, nebo alespoň rodinné kořeny. Bohužel kniha je velmi rozvláčná. Často je to popis rozmíšek mezi autorem a jeho otcem, které však nemají pointu. Také jsou tu vzpomínky všech starších příbuzných: jak kdo přišel do Švédska, komu byla vyvražděna celé rodina v koncentračním táboře, kdo utekl na poslední chvíli. Vzpomínky jsou zajímavé, chybí však souvislost, proč se objevily zrovna teď v textu.

sadlo
27.12.2017

Pěkně se tato kniha čte. Srozumitelné, nijak rozvláčné a pro mladé lidi skvěle vysvětlena otázka holokaustu. Doporučila bych jako doporučenou školní četbu pro ZŠ , druhý stupeň.

Smiragl
17.11.2017 3 z 5

Jedná se spíše o reportážní záznam cesty autora se synem a otcem, který je prokládán vzpomínkami a příběhy o jejich předcích. Četlo se to dobře, místy je kniha vtipná, nejedná se o depresivní literaturu plnou Hitlera a protižidovských zákonů.

Mojepočteníčko
04.11.2017 2 z 5

Zajímavý námět a tématika 2. světové války. Ideální kombinace. Knihou Poklad pana Isakowitze jsem si chtěla spravit chuť po poslední přečtené ”young adultovce“.
Jenže….
Příběh se částečně odehrává v současnosti, částečně prostřednictvím vzpomínek jednotlivých členů židovské rodiny. Danny, jeho syn a otec se rozhodnou podniknout cestu za pokladem a odhalením rodinné historie, která byla nepříznivě ovlivněna druhou světovou válkou.
Anotace byla více než slibná. Čekala jsem napětí, silný příběh a slibovaný humor. Na nic z toho jsem však během čtení nenarazila a taky se musím přiznat, že jsem se do něj místy musela až nutit. Nenapomohl tomu všemu ani fakt, že se jednalo o příběh podle skutečnosti.
Když nad tím teď přemýšlím, kratší recenzi jsem asi nikdy nenapsala. Tentokrát mi však slova opravdu dochází. Kniha zkrátka má očekávání nesplnila.

_Michelle_
21.04.2017 3 z 5

Povídání o historii jedné židovské rodiny, kterému bohužel chybí mnoho dílků skládačky, a tak příběh není pro nezainteresovaného čtenáře nijak zvlášť poutavý (pozn. do rodinné knihovny autora je to však nepochybně cenná věc). Řekla bych, že některé životní příběhy osoby, které je na vlastní kůži prožily nevypráví, protože z určitého důvodu nechtějí a v takovém případě je možná nejlepší, nechat tyto rány na duši v propadlišti času a nesnažit se odhalit věci, které předci odhalovat a tradovat napříč generacemi nechtěli.

kuky921
08.01.2017 5 z 5

Velmi příjemné čtení o společném putování dědečka, syna a vnuka ke svých židovským kořenům. Zároveň vypráví o životě Židů za nástupu Hitlera.

argi111
10.09.2016 3 z 5

Kniha má působivý námět, ale příliš mě nebavila. Na můj vkus se až příliš přeskakuje z reality do vyprávění minulých příběhů. Celkově mi přišla taková "bez pořádného děje".

MakiV
17.04.2016 3 z 5

Jednoduché povídání o rodinné historii. Víc netřeba psát.

Šárka_D
26.10.2015 4 z 5

Líbilo se mi moc, historie jedné židovské rodiny vyprávěná spíš mimochodem na pozadí cesty do Polska. Mile mě překvapilo, že to bylo i dost vtipné.

bookcase
23.08.2015 4 z 5

Cesta do hlubin jedné rodiny. Hledání kořenů pomocí výpravy do Polska. Kniha s hlubokým poselstvím.

Autorovy další knížky

Danny Wattin
švédská, 1973
2016  88%Kluk na větvi
2014  67%Poklad pana Isakowitze

Kniha Poklad pána Isakowitza je v

Přečtených72x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených6x
Knihotéce36x
Chystám se číst30x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x