Poklad pana Arna

Poklad pana Arna https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121730/bmid_poklad-pana-arna-AMX-121730.jpg 4 53 14

Povídka s mysticky legendárním námětem o osudu mladičké dívky, která přežila vyvraždění obyvatel fary v pobřežním rybářském městečku. Celý svůj život zasvětí pak příkazu z onoho světa: potrestat vrahy a pomstít nevinné oběti.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Herr Arnes Penningar , 1904


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
25.11.2023 4 z 5

Dramatické, hororové a ponuré.
Jojo :).

ludek.n
26.10.2022 4 z 5

„…všechny ženy plakaly pro mladou dívku, která se zamilovala do zločince a položila svůj život, aby zahubila toho, kterého milovala.“ Jak nehostinné jsou švédské ostrovy, tak drsný je i příběh ubohé Elsallil. Selma Lagerlöfová je výborná vyprávěčka, a tak její drama z dalekého severu má všechny atributy výborného čtení. Snová fantasie a vyhrocený konflikt, láska a nenávist, oddanost a zloba, povinnost, spravedlnost a pomsta… pohádka si tady podává ruku s tragédií v oslňujícím jazyku legend a bájí. Nadpřirozené prvky jsou stejně skutečné jako pobřežní rybářské městečko Marstrand nebo zamrzlý fjord. V jednu chvíli hrozivá atmosféra je hned vzápětí vystřídána romantikou, zoufalství nadějí, špatné svědomí touhou po napravení. Samotný příběh je vysoce sugestivní, možná právě díky onomu pohádkovému zabarvení a místy až kronikářskému stylu, který autorka používá. A to samé platí i o finále, které nastoluje otázku, jak vysokou cenu musí dobro zaplatit, aby zlo bylo poraženo…


medlovice
11.09.2022 5 z 5

Z této knížečky dýchá chlad a rybina , ale je taky pouta k rodině a rodnému místu. Zajímavé čtení.

petra.kosiky
14.11.2020 5 z 5

Jak moc záleží na pojetí. V moderní literatuře by byl takový příběh (dle doslovu se jedná o skutečný příběh ze 16. století) zpracován jako thriller. V pojetí Selmy Lagerlöfové vybarvený s jemnou poetičností a zarámovaný pohádkovou scenérií však vyzní spíše jako balada, pohádkově realistická báseň v próze.

Kája95
21.03.2020 3 z 5

Krátká povídka, nebyla špatná,ale nijak neuchvátila

Abroš
29.02.2020 5 z 5

Spolu s Císařem s Portugalie,Vozkou smrti,Legendami o Kristu,Proklatcem tak trošku hororově mystické příběhy ze skandinávského venkova.Nádhera

Palorizek85
15.07.2019 4 z 5

Povídka/Pohádka - celkem zajímavé, ale poměrně krátké. Vtipně by se to snad dalo i nazvat "román v kostce".

Anie.M
19.01.2019 4 z 5

Krátká povídka o zločinu na severském venkově, o svědomí, o lásce k rodině tak silné, že mladá dívka je odhodlaná stát proti žoldákům a pomstít svou sestru. nechyběla ani typická chladná a surová atmosféra severu a pan Arne tomu dodával trochu nadpřirozena. měla možnost pouze mluveného slova (doporučuji) a doufám, že v budoucnu na knihu v nějakém antikvariátu narazím.

Kerberos
31.08.2018 4 z 5

Poslouchala jsem audioknihu pěkná strašidelná balada.

Hotovson
13.02.2018 5 z 5

"Je to velký hřích porazit strom v rozpuku, když je tak plný síly, že ani nemůže umřít. Je to strašné, když mrtvý nemůže najít v hrobě klid. Mrtví už nemohou prožívat lásku ani štěstí, ti si mohou přát už jen klid v hrobě. Jak bych neplakala, když říkáš, že břízka nemůže umřít, protože myslí na svého vraha. Je to tvrdý osud pro člověka, který byl zbaven života, když nemůže v klidu odpočívat a musí pronásledovat svého vraha. Mrtví, ti mají už jen odpočívat v pokoji."

Jo, přesně tak to je.

MOu598
26.05.2017 4 z 5

Četla jsem v prosinci 2006. Podle mých poznámek:
Útlý příběh o lásce, nelásce, zradě, nezradě.
Hezké, dojemné, mystické.

Baiba
30.11.2014 4 z 5

Komu se nechce povídka číst, doporučuji její rozhlasové zpracování. Režisér Jiří Horčička zpracoval s citem pro atmosféru temného studeného severu a vynikající herci (Lipský, Pleštilová, Brousek st. atd.) jsou přesvědčiví. Krásný baladický příběh o zlu, pomstě a vyšších silách v zamrzlém Švédsku. Příjemný poslech v teplíčku, když za oknem zuří sněhová vánice :)

lusila
24.06.2013 3 z 5

V oboch novelách sú hlavné ženské postavy s krásnym vnútorným svetom a čistým srdcom bojujúce za lásku a ochotné vzdať sa jej pre nejaký vyšší morálny princíp.

Stammel
24.04.2012 4 z 5

Povídka je hodně strhující. Děj je napínavý, vcelku drsný a obsahuje velkou příměs mrazivého mystična. Na své stáří má stále úctyhodnou schopnost vyvolat mrazení v zádech. A to jsem četl překlad z roku 1905, mimochodem velmi dobrý. Dobře vyvážený je důraz na poutavost, spád a efektnost děje s myšlenkovou rovinou dílka. Lagerlöfová zde zkoumá pojem spravedlnosti a rozhodně to nedělá v rukavičkách. Své postavy nechává se smažit v rozpáleném tuku šílených morálních dilemat.

Fakt dobrá povídka.