Poklad na Sierre Madre

Poklad na Sierre Madre https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164227/bmid_poklad-na-sierre-madre-164227.jpg 4 50 10

Londonsky laděný příběh o zlatokopech má všechny náležitosti vzrušující beletrie a zároveň je to umělecky působivý koncipovaný obraz světa se sociálními rozdíly, brutalitou a bezohledností. Na příběhu třech Američanů, kteří se vydají do pustých končin Sierry Madre hledat zlato, ukazuje Traven na jedné straně nezlomnost lidské vůle, na druhé straně zhoubný vliv zlata a bohatství na morálku lidí. Je to román o lidském úsilí, utrpení, naději, dobrodružství, přátelství a zradě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné

Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

The Treasure of the Sierra Madre , 1927


více info...

Přidat komentář
Prazub
Prazub
06.12.2023 5 z 5

Ze začátku to bylo rozvláčné a moc jsem si od četby nesliboval. Jenže pak se to rozjelo a nešlo nečíst. Je to drsné a i psychologicky moc zajímavé. Nutilo mne to popřemýšlet o ledačems z života. Vynikající psychologicko - dobrodružný román!!!

heavy66
heavy66
17.12.2022 5 z 5

Drsný western, který napsal Bruno Traven, kapitán Nemo světové literatury. Příběh tří prospektorů hledajících zlato ve vyprahlé pustině mexické Sierra Madre, jejichž skutečné problémy začnou až s jeho nalezením. Černobílou filmovou verzi z roku 1948 s Humphrey Bogartem v hlavní roli mohu doporučit, stejně jako knihu!


kamilk
kamilk
26.02.2022 4 z 5

Trošička netradičná "indiánka" z prostredia zlatokopov. Vidíme ich úsilie i trápenie, zaujímavá je sonda do psychológie mužov oslepených leskom zlatého prachu. Prekvapí kritický, až ostro odsudzujúci pohľad na kresťanstvo.
Mne sa viac páčila dobrodružná časť príbehu. Po preklopení do dramatickej časti akoby autorovi otupelo pero. gradácia napätia pokrivkáva, dramatické momenty vrcholia až príliš náhle a priskoro. Nič to však nemení na tom, že je to pútavá kniha a kvalitné dobrodružné čítanie. 80%

syzifos
syzifos
22.03.2021 5 z 5

Ďalšia výborná Travenova kniha, ktorá sa tu zameriava na zhubný vplyv bohatstva, jeho vidiny a túžby po ňom na ľudský charakter a na medziľudské vzťahy.

n.ezn.amy
n.ezn.amy
03.07.2020 5 z 5

Tři přátelé, kteří v Mexiku nemohou sehnat práci, uvěření pověsti o zlatém dolu v pohoří Sierra Madre a rozhodnou se jej najít. Strastiplná cesta prověří jejich přátelství, které však v protikladu zlatého pokladu není zas tak silné. Zlato je ovšem velmi mocné. Jedna z mých velmi oblíbených knih

MaxQ
MaxQ
31.05.2020 4 z 5

Stejně jako u Lodi mrtvých i zde zdlouhavý úvod, který příliš nekoresponduje s nadupaným zbytkem knížky. Na mě trochu rušivě působilo i několik vyprávěných dlouhých příběhů, sice zajímavých, ale přece jen mi tam neseděly. Jinak ovšem skvělá kniha o síle zlata a o síle lidské osobnosti.

Hezy
Hezy
07.01.2018 5 z 5

Vynikající kniha, která nepoukazuje jen na velmi zajímavý příběh zlatokopů putujících za svým štěstím a jejich složité vztahy uprostřed divočiny v potu těžké práce a to především daleko za civilisací, ale poukazuje též hlavně na poměry v tehdejším starém Mexiku, líčí morálku, způsob života a myšlení starých horalů s indiánskou krví a vliv ještě tehdy železné církve v těch dávných a tvrdých končinách. Setkáme se zde se zajímavými a jednotlivými příběhy, které si hrdinové v knize vypravují při dlouhých večerech v divočině po namáhavé a tvrdé práci. Tyto příběhy líčí především člověka jako takového a kniha by se dala coby nazvat hlubokou, psychologickou prací autora, který byl s poměry a politickou situací ve starém Mexiku velmi dobře obeznámen, neboť tam prožil svůj život. V knize bylo též zajímavé popisování smýšlení vrahů a banditů ve starém Mexiku a jejich špatného vykládání si křesťanské víry, kterou mnohdy omlouvali své hrozivé činy, které museli utnout zrovna tak tvrdí a pro bandity nemilosrdní členové jízdní policie Federales. A to nemluvíme ještě o předchozí mexické revoluci, která byla velmi krvavá. Kniha líčí celkově jak politickou a mravní situaci ve starém Mexiku tehdejší krizové a chudobné doby, tak i osudy lidí hledajících v těžké posedlosti bohatství, slávu a štěstí. Je to popravdě jeden z nejlepších dobrodružných románů, jaký jsem kdy četl. Nejstrašidelnější pro mne byla část, kdy se paranoidní Dobbs snaží vyrovnat se svojí domnělou vraždou Curtina. Z toho mi běhal doslova mráz po zádech.

zcx
zcx
05.03.2013 5 z 5

Zlato štěstí nepřináší.

vitavita
vitavita
11.03.2012 3 z 5

Výborná kniha i film se Spencerem Tracym v hlavní roli.

Jack Bauer
Jack Bauer
30.10.2011 5 z 5

První má kniha v dětství tohoto spisovatele, kterou jsem po mayovkách četl stále dokola. Autor píše neuvěřitelně čtivě, doslova se vám kniha promítá před očima jako film.

Štítky knihy

německá literatura westerny dobrodružství zlatokopectví zlato sociální romány zlatokopové

Autorovy další knížky

Bruno Traven
německá, 1882 - 1969
1980  79%Loď mrtvých
1957  69%Most v džungli
1982  89%Pochod do říše mahagonu
1981  84%Poklad na Sierre Madre
1981  79%Diktatura

Kniha Poklad na Sierre Madre je v

Přečtených68x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce81x
Chystám se číst27x
Chci si koupit4x