Pojednání o lásce k Bohu

Pojednání o lásce k Bohu https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277186/mid_pojednani-o-lasce-k-bohu-ayQ-277186.jpg 5 1 1

Nejobsáhlejší dílo sv. Františka Saleského, které je jedním z vrcholů středověké mystiky a systematické teologie. Nestrojeně jsou zde popsány dějiny vzniku, pokroku a dokonání božské lásky, jejích skutků, vlastností, předností a vznešenosti. Toto pojednání má pomoci duši již zbožné, aby pokročila ještě dále.

Přidat komentář

Čtivous
16.03.2024 5 z 5

Skvost mezi katolickou duchovní literaturou, prověřený staletími, byť poněkud ve stínu mnohem slavnějšího Františkova Úvodu do zbožného života, kdy Úvod do zbožného života je určen spíše začátečníkům, kdežto Pojednání o lásce k Bohu spíše pokročilým v duchovním životě. Tak to první dílo orientuje zájemce o duchovní život na to, co a jak správně dělat ve vztahu k Bohu, kterého chce duše milovat, a to druhé je spíše velepísní o tom, co dělá Bůh ve vztahu k člověku, kterého miluje až k vlastnímu sebezmaření v extázi lásky na Kříži (i originální název lze přeložit ne nutně jako "Pojednání o lásce k Bohu", ale i jako "Pojednání o lásce Boží", jak to činí např. překlad anglický nebo polský, zdůrazňující spíše lásku samotného Boha než primárně lásku člověka k Bohu), byť obě díla tvoří jeden celek a jedno se neobejde bez druhého, stejně jako se jakékoliv úsilí člověka neobejde bez lásky a milosti Boží (ne nadarmo je výraz "milost" příbuzný se slovem "milovat", "láska (milosť)", "milovanost") a stejně jako láska Boží nedojde svého cíle bez svobodné a přitakávající odpovědi člověka. Po vzoru staršího rozdělení bychom tak Úvod do zbožného života mohli označit spíše za dílo asketické a Pojednání o lásce k Bohu spíše za dílo mystické, zabývající se skutečnostmi kontemplace, extáze, stupni mystické modlitby a hlavně bezedné lásky Boží a jak jí ve spolupráci s ní dojít, kdy katedrou této lásky je golgotský Kříž Ježíše Krista, jak potvrzuje poslední kapitola této knihy.
Kniha je to sice rozsáhlá, ale předností Františka Saleského je, že i o těch nejhlubších skutečnostech dokáže psát velice jednoduše, srozumitelně a přístupně a díky tomu má dar vtahovat do hlubiny, o které píše a kterou evidentně sám zná z vlastní zkušenosti. Díky tomu poslednímu aspektu má jeho dílo pomazání duchovně inspirovat dychtícího čtenáře neboli přímo seznamovat s Tím, o kterém František tak krásně a jednoduše píše.
V tomto díle se tento autor také kromě samozřejmé inspirace biblickým textem odkazuje na mnohé klasiky z dosavadních dějin spirituality a čerpá i z jejich zkušenosti a odkazu, což prozrazuje, že sv. František je také osobnost sečtělá, fundovaná a v těchto otázkách velmi kompetentní, neboť vzdělaná.
Knihu nelze než doporučovat, i když tato kniha toto doporučení nemá zapotřebí. Je totiž krásná a hluboká sama sebou a čtenář, čte-li ji s otevřeným srdcem, na ni již nikdy v životě nezapomene, protože je schopna předat mu ono "políbení úst", o kterém psal dlouho před Františkem už např. sv. Bernard z Clairvaux a které předává i (nejen) toto dílo sv. Františka Saleského, tzn. duchovní pečeť, předanou "polibkem Ducha" samotným vtěleným Slovem, jak vykládali již mnozí duchovní a mystičtí autoři při výkladu biblické Písně písní ("kéž mě políbí polibkem svých úst"). Charakter Františkova Pojednání o lásce k Bohu nemůže být ani jiný, když pojednává o lásce, ne kterou milujeme my, ale kterou miluje Bůh nás. A takové pozvání, prezentované v knize sv. Františka Saleského, by se nemělo odmítat. Může totiž svého čtenáře přivést k anticipaci věčného, která se započala příchodem vtěleného Boha Ježíše Krista pro ty, kdo v něho věří.

Kniha Pojednání o lásce k Bohu je v

Přečtených1x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x
Chci si koupit3x