Pojď sem, ať ti můžu dát pusu

Pojď sem, ať ti můžu dát pusu https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324564/bmid_pojd-sem-at-ti-muzu-dat-pusu-kUy-324564.jpg 4 115 31

Příběh plný humoru, jízlivosti a bezostyšné upřímnosti o tom, proč se stáváme tím, kým jsme Mona jako dítě, jako čtyřiadvacetiletá dívka a jako pětatřicetiletá žena. Román o dítěti, ale také o rodičovství. O zlomených lidech a o tom, jak neúmyslně ubližují ostatním. O tom, kde končí odpovědnost a začíná vina. O tajemstvích a samotě. O nemoci a mlčení. O tom, jak je nebezpečné být silný. O zapomínání a neschopnosti zapomenout. O odvaze zachránit sama sebe. A samozřejmě také i o lásce. Protože ta je vše, co máme, nebo alespoň téměř vše.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy

Vydáno: , Host
Originální název:

Kom hier dat ik u kus


více info...

pakoshka
pakoshka
08.02.2022 2 z 5

Děsnej název, děsná obálka. Ale nějak mě v knihovně cvrnkla do oka, navíc je to Host, takže to musí bejt dobrý... A bylo. Trochu rozvleklej, smutnej, dospělej román o rodině, sama sobě.

mekkejla
mekkejla
12.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Dost negativně laděný příběh, kde mi vše přišlo jak pod pavučinou beznaděje a na každé straně jsem očekávala další neblahou událost. Poslední třetina, kdy spolu dcera s otcem konečné začnou mluvit to nakonec celkem prosvětlila. Hvězdu navíc dávám za vykreslení postavy Marie. Už dlouho mi knižní postava tolik nepila krev...


nikikostadinova
nikikostadinova
08.03.2021 4 z 5

Poprvé jsem knihu zaregistrovala na noci literatury a noci divadel 2018. Potom jsem viděla divadelní inscenaci a konečně jsem se ke knize dostala. Ačkoliv jsem znala hlavní příběh i závěr, četbu jsem si užila.

Dresia
Dresia
18.06.2020 2 z 5

Strašně mi vadil neustálý negativismus hlavní hrdinky. V jejím podání všechno vyznělo tak, jako by jí celý svět neustále ubližoval.

uteklazreality
uteklazreality
03.04.2020 4 z 5

... láska k životu, správné rozhodnutí, naděje, radost z maličkostí, rodičovství, zklamání
.
Jaký vliv má rodina na zrání člověka? Jakou mají rodiče šanci ovlivnit náš život? Mají přitom zapomínat na ten svůj? A co když to neumí a jejich děti trpí? A ví oni, že jejich dítě trpí? 400 stran času na přemýšlení o tom, jací lidé jsme a jak se chováme k ostatním...

Ronny
Ronny
23.12.2019 5 z 5

Hluboký, věrohodně napsaný příběh jedné , chtěla jsem napsat "komplikované" rodiny, ale myslím, že takové podobné příběhy se odehrávají v mnoha "normálních" rodinách, když se tak rozhlížím kolem sebe. Mít klidné a bezpečné zázemí v dětství je vzácnost, obzvlášť v dnešní době, kdy se partneři často rozcházejí a snaží se vybudovat nové vztahy, s dalšími dětmi...
A to , i když se všichni snaží a není v tom alkohol, drogy a zdánlivě všechno funguje.
V této knize ale hlavní postava sice později a po překonání těžkých věcí, nakonec dozraje a uvědomí si , co je v životě důležité.
A že šťastně vztahy nás nikam neposunou. Že život je příliš krátký na to, abychom si lásku a štěstí nechali proklouznout mezi prsty. Že snaha se ostatním příliš přizpůsobovat zadusí naše touhy a potlačí naše pravé já. Že je správné odpouštět a pochopit druhé, ale jít vlastní cestou a nezapomínat na sebe.
Vzhledem k mnoha velmi kvalitnícm komentářů, které čtenáři napsali přede mnou, nemám k tomu víc co dodat. Vřele doporučuji.

Imor
Imor
25.07.2019 5 z 5

Tento příběh se nečetl snadno, ale u tak silných příběhů už se to stává...
"Smrt je děsivá svou nicotností, nejvíc šokojucí ze všeho co jsem kdy viděla."
Takto silných vět tam byla tuna...na tuto knihu je třeba klid, pohodu a čas. Potom je z toho velký knižní zážitek.

čtenářkax
čtenářkax
09.05.2019

Sáhla jsem po této knize kvůli výzvě a nebýt výzvy, tak bych ji v průběhu čtení 2 části odložila. Donutila jsem se jí dočíst, ale celou dobu jsem si říkala ať už je konec. Humorneho tam nebylo nic, spíš naopak. Přišlo mi to hodně nešťastné i ve chvílích, kdy by to mělo být faj. Jako třeba když se dala dohromady s Loisem. Jako by žila jen pro to, aby se ostatním zavděčila. Ale nakonec se naštěstí vzchopila...

teramacek
teramacek
01.10.2018 5 z 5

Úžasná kniha, úžasný překlad! Byla jsem dojatá, smutná, lehounce nejistá, plná naděje... prostě mi to dalo všechno, co by silná kniha měla.

Graem
Graem
01.09.2018 5 z 5

Moje srdcovka.

mySaints
mySaints
22.07.2018 5 z 5

Paní Griet mě opět nezklamala ... má obrovský talent nádherně popisovat život, jakkoli těžký může být. Postavy v knize dělají (zřejmě, kdo ví) nesprávné volby, ale ona je nekritizuje, jen popisuje, a to tak, že nás nabádá k větší lásce obecně i k větší lásce k životu, vidí v něm více dobrých voleb, než možná dokážeme vidět my sami. Jsou zde všechny ty maličkosti, kvůli kterým se svět jeví jako hezčí místo, i když v něm musíme bojovat a vyrovnávat se s opravdu tíživými věcmi. Se smrtí, se zklamáním zrcadlícím se v očích rodičů, s věcmi, které nás trápí od dětství, s nevhodnými partnery. Hodně moc jsem Moně rozuměla, hlavně v jejích čtyřiadvaceti letech a fandila ji, nakonec jsem na ni vlastně byla pyšná. :)
Někdy by bylo lepší, aby si lidé neustále hledající pravdu a lásku v motivačních knihách, přečetli i takovouhle knihu. Opravdu vás nabije a možná konečně uděláte to rozhodnutí, které tak dlouho odkládáte.
Co mně utkvělo:
1. Popis prvního sexu s Louisem byl naprosto realisticky dokonalý, až sem se musela smát.
2. Jak Mona drží tátovi ruku a cítí se hrozně nepatřičně. Žádný hraný doják, prostě opravdové pocity.
3. Marie nebyla špatný člověk, i když se jevila nesnesitelně. Měla velkou sílu se postarat o rodinu a kvůli tomu musela přetrpět dost věcí. Jen je to přesně ten typ ženy, kterou snad nikdo nikdy nemůže upřímně milovat.
4. "Vypráví o ní, jako by byla teplo, jako by všechno v jeho životě muselo vést do toho jednoho bodu. Když vyslovil její jméno, obestřela ho něha, něha, kterou jsem u něj vždycky spíš předpokládala, než na vlastní oči viděla."
5. Jak těžké je zklamávat své rodiče a vyrovnat se sebou samým. S málo ambiciózními profesními volbami, žádnou velkou kariérou, s moc málo penězi, abychom mohli pěkně žít, s moc komplikovanou povahou na lásku.. "A příliš přemýšlím, na to, abych mohla být šťastná. Jsem moc slabá, moc hledající a přecitlivělá pro svět, který už je sám o sobě dost tvrdý, o tom oni vědí své."

čika
čika
24.05.2018 5 z 5

velmi dojemny pribeh o zakladnych veciach, s ktorymi zijeme. napisany peknym jazykom, sucasny, trpky a pravdivy.

sporran
sporran
31.03.2018 2 z 5

Knihou jsem se nějak nemohla prokousat. Už ve dvou třetinách jsem chtěla být u konce a doufala, že zaujme. Popisuje život a vnímání rodiny dívky, které v dětství zemřela matka, ve třech časových údobích. Závěrečný popis umírání otce velmi syrový a uvěřitelný.

lidunka1
lidunka1
22.03.2018 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Asi proto, že souzní s mým životem. Taky jsem se rozhodla, že budu žít tak, jak chci já, a ne tak, jak ode mě očekávají druzí.

hanča34
hanča34
03.02.2018 4 z 5

Přiznám se, že v prostřední části jsem hodně přeskakovala. Závěr smutný, ale poctivý.

intelektuálka
intelektuálka
18.10.2017 4 z 5

Osobní deník jedné ženy - od dětství přes dospívání až do dospělosti. Otázka, jaký má rodina vliv na zrání člověka. Hledání sama sebe, smíření a odpuštění.
Touha prožít si svůj život. Pro ženy doporučím.
"Zapomínáme, že jsme složeni přesně z takového množství vody, aby se z něj stala přívalová vlna". A kdo z nás někdy nebyl přívalem?

veru_nedvedova
veru_nedvedova
03.10.2017 3 z 5

První půlka byla vážně super! Bylo to vtipné a milé. Ale druhá část knihy už mě vůbec nebavila a musela jsem se do čtení nutit.

dagmar.rub
dagmar.rub
12.09.2017 5 z 5

Mona jako dítě, které je předčasně vyspělé, jako mladá dívka, která se hledá a jako zralá žena, která prožívá nejtěžší chvíle svého dosavadního života...všechny etapy spojuje Monino přání nikoho neranit, být poslušná. Kopíruje chování svého otce, se kterým až v závěru najdou společnou řeč a Mona se "poučí". Kniha plná obav, smutku, ale i radostí. Není to oddychové čtení, není to romantika- i když barvou obálky může klamat- ale i tak v závěru nabízí naději, že nikdy není pozdě na to, zůstat sám sebou.

evasamankova
evasamankova
28.08.2017 5 z 5

První a třetí část byly skvělé, prostřední o dost slabší.
Celkově ale působivé, smutné a super...

bookcase
bookcase
24.08.2017 5 z 5

Krásný, smutný příběh o rodině, jejich tajemstvích. Asi nejvíc se mi líbila první část.

Štítky knihy

láska humor rodinné vztahy verbální (slovní) komunikace

Autorovy další knížky

Griet Op de Beeck
belgická, 1973
2017  79%Pojď sem, ať ti můžu dát pusu
2015  83%Výš než v sedmém nebi
2019  81%To nejlepší, co máme

Kniha Pojď sem, ať ti můžu dát pusu je v

Právě čtených1x
Přečtených159x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených11x
Knihotéce101x
Chystám se číst155x
Chci si koupit26x
dalších seznamech3x