Město lží

Město lží https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410419/bmid_mesto-lzi-le2-410419.jpeg 4 62 15

Poison War série

1. díl >

Poprvé mě strýc otrávil, když mi bylo sedm… Jovan navenek působí jako tichý, nenápadný mladík, který se od ostatních liší jen celoživotním přátelstvím s kancléřovým okouzlujícím, lehkomyslným následníkem. Ve skutečnosti je však mistrem jedů a bylin, vycvičeným ochutnávačem, který má za úkol chránit vládnoucí rodinu. I jeho sestra Kalina za maskou vyrovnanosti a klidu ukrývá život plný lží a tajemství — z nichž některá nezná dokonce ani sám Jovan. Když kancléř nečekaně podlehne neznámému jedu a hlavní město se ocitne v obležení, musejí Jovan s Kalinou vytáhnout do boje proti neznámému nepříteli a zachránit nejen následníka, ale také celé město a zemi. Postupně však zjišťují, že společnost, do níž se narodili a v níž vyrůstali, má dvě tváře a vedle krásy a civilizovanosti vládne jejich světu také tyranie a zrada. Nebezpečí číhá na každém kroku a starodávní duchové země se probouzejí… a velmi se zlobí.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Host
Originální název:

City of Lies , 2018


více info...

Přidat komentář

Knihomolka_09
14.09.2023 5 z 5

Skvělý děj, kniha vás ze začátku bude mást, ovšem stojí to za to.

Fidibus
10.02.2023 3 z 5

Stálo mne dost sil to dočíst. Vlastní nápad se zápletkou se mi výsledně líbil, ale je to takové rozvleklé, spousta děje a postav. Je to vlastně detektivka, kdo otrávil panovníka s jeho ochutnavačem a jak, což řeší jejich synové spolu s útokem vojska vesničanů. Postupně rozplétají, proč se to děje, do situace se promítá i chudoba a víra části obyvatel. Na konci se bojuje a nic není tak, jak se zdá. Za vším stojí touha po moci.
Do dalšího dílu už nejdu.


evilunicorn
17.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Obrovsky nedoceněná a neprávem přehlížená fantasy.Celý ten příběh v obklíčeném městě má nápad i náboj. Poměrně slušně popsané rostoucí napětí mezi komunitami a akčnější scény bojů zvedají tuhle knihu vysoko nad průměr. Jediné co mi vadilo bylo nezodpovězení některých otázek.. Jaký jed byl tedy použit? Co se dělo na farmách na venkově?Kdo podporoval Aven?Nezbývá než si počkat na další díl..

renefer
08.08.2022 4 z 5

Tak to bylo příjemné překvapení. Vůbec bych neřekla, že jde o autorčinu prvotinu. Zajímavý mix fantazy, detektivky a bylinkářského manuálu. Pokud máte slabost pro všechny tři výše uvedené, tak doporučuji přečíst, plus je i vyšší počet stran (aspoň pro mě).

čef
06.01.2021 3 z 5

Pro mne by tato kniha byla o moc zajímavější, kdyby se příběh odehrál v nějaké zemi třeba i fiktivní, ale zde na této Zeměkouli. Chápu, že by potom nešlo použít různých kouzel a škodlivých květinek. Také přátelé fantasy by asi nebyli spokojeni. No není to špatné čtení, ale spíše pro větší fantasty než jsem já.

Dorota09
23.10.2020 2 z 5

(SPOILER) Jak zde někteří říkali kniha měla trošku pomalejší rozjezd. Což mě troškou odradilo ovšem po prvních padesáti šedesáti stránkách to pomalu začalo nabírat grády. Od začátku jsem tušila, že Marco v tom všem má prsty, hold ostatní knihy mě naučily, že ten ne nepravděpodobnější je jedna z záporných postav.

katasokolov
27.09.2020 3 z 5

Tak stejně, jako u Nikdynoc, mě opět zaujala první věta v knize. U Nikdynoc to první větou pokračovalo dál ve skvělém tempu, kdežto tady to bylo mnohem pomalejší a možná dá se říci i umírněnější :). Kniha jako celek nebyla vůbec špatná, ale to pověstné “něco” tomu prostě chybělo (je to autorčina prvotina, takže by se to dalo myslím odpustit)... Předpokládám, že k téhle knize už se asi nebudu mít potřebu vracet, ale kdo ví.. Jinak kniha je vyprávěna dvěma sourozenci, jejichž rodinným úkolem je chránit kancléře před újmou .. Samotné ochutnavačství a travičství mě baví už od dob, kdy jsem prvně viděla The Borgias a přečetla následně na to téma plno knih (mohu doporučit třeba knihy S. Poole). Ve zkratce se v knize odehrává souboj mezi cechy, mocnými rodinami, cizími říšemi a venkovským prostým lidem. Vše je protkané i jakousi magickou přítomností duchů přírody, kteří se cítí být utlačováni a využíváni jen pro zisk. Je tu vcelku mnoho témat, která by se dala brát jako palčivá i v dnešní době - ochrana přírody, otázka postavení žen, nejlepší způsob vlády a další. V knize jsou krom prvků fantasy, také patrné ty detektivní, kdy se hlavní postavy snaží dopátrat, kdo je vrahem a strůjcem všech špatných událostí, které se na město snesly.... Problém jsem měla ze začátku hlavně v tom vyznat se v mnoha postavách a hlavně ta jejich jména, bože bože :D (ale nakonec jsem se tím probojovala). Co naopak musím vyzvednout je obálka knihy, a pak se mi taky líbilo, že na začátku každé kapitoly byly popsány různé jedy, jejich použití a poznávací znaky..(trošku mi to připomnělo J. Matthewse, který ve své Rudé volavce zase pozitivně ukončuje kapitoly dobrými ruskými recepty :) ). Závěrem tedy: kniha bohužel nemá ten wow efekt, který jsem podle anotace očekávala, ale rozhodně nikoho neurazí.

Dixinka
31.07.2020 5 z 5

Moc pěkný příběh, určitě si přečtu i další.

Ellis03
04.04.2020 5 z 5

Když jsem knihu začala číst, čekala jsem trosku něco jiného. Ale určitě jsem nebyla zklamaná. Kniha byla nabitá akci a ani chvíli jsem se nenudila. Až do konce jsem byla zvědavá jak všechno dopadne.

lucakuca
01.04.2020 5 z 5

To bylo tak krásný!!!! JÁ NEMÁM SLOV. Když jsem vykládala děj knihy, tak jsem to vyprávěla formou Hry o trůny. "Představ si Neda Starka a jeho pobočníka, každý má syna - Sněha a ...."

Elleniel
18.03.2020 5 z 5

Odpočinkové čtení, fantasy pohádka z originálního světa "středověku". Prostě meče, hrady, šlechta, vesničani a dobrodružství kolem. A trošička magie k tomu. Od první čtvrtiny jsem se nemohla odtrhnout, napínavé až do konce. Těším se na další knížky autorky, pokud bude psát dál :-)

Bara52
08.03.2020 5 z 5

Kdybych mohla dat 10 hvezdicek ... nejen za ten spad, ktery kniha, ac ma 600 stran, celou dobu ma, ale hlavne za to pozadi, ve kterem se ve forme fantasy pohadky odrazi presne odraz dnesniho sveta. Kazdopadne Vas pri cteni prinuti zustat ve strehu, dava dokonaly smysl, rozhodne doporucuji precist, pokud mate radi fantasy a knihy, ktere vas donuti se zamyslet. Takovy o dost lepsi Avatar :)

Ilirea25
12.02.2020 5 z 5

Tak tohle bylo něco. Až na pomalý rozjezd jsem si knihu užila naplno. Skvělý příběh

jmn7053
10.01.2020 5 z 5

Příběh je velmi bohatý, neustále se něco děje a mění; mezi začátkem a koncem knihy je hluboká prospast, kdybyste nečetli stránky mezi nimi, téměř byste netušili, že jde o jednu a tu samou knihu.
Velmi se mi líbily pasáže jednotlivých bitev, myslím, že tam autorka vskutku zazářila, naopak v některých chvílích se naneštěstí často opakovala a sdělovala čtenáři tytéž skutečnosti pořád dokola, což nemělo žádný jiný efekt než že se kniha protáhla nad 500 stran.
Celkově však šlo o velmi originální vyprávění; a upřímně, kdo by po knize s takovou obálkou alespoň nezašilhal.

luculi
15.10.2019 3 z 5

Výborné téma, zajímavé pojetí a rozhodně bohaté na děj. Ale je poznat, že je to debut a tak pár věcí pokulhává. Přesto mě to neskutečně bavilo a pokračování mi v žádném případě neuteče... :-)

Štítky knihy

thrillery

Autorovy další knížky

Sam Hawke
australská
2019  83%Město lží
2022  75%Říše zrady

Kniha Město lží je v

Právě čtených3x
Přečtených75x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce140x
Chystám se číst169x
Chci si koupit33x
dalších seznamech2x