Pohyblivý písek

Pohyblivý písek https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344206/mid_pohyblivy-pisek-82w-344206.jpg 5 25 7

Co znamená býti člověkem. V lednu 2014 mi byla diagnostikována rakovina. Kniha Pohyblivý písek ale kupodivu není o smrti a zkáze, ale o tom, co to je lidská bytost. Prošel jsem cestou od dětství až do dnešních dnů a vyprávěl jsem o záležitostech, které na mě měly určující vliv, i o lidech, kteří nám ukázali nové možnosti. Píšu o ženách a mužích, které jsem nepotkal, ale přál bych si to. Píšu o lásce a žárlivosti a o odvaze a strachu. A o tom, jaké to je žít s nemocí, která vás ohrožuje na životě. Tato kniha vypráví také o malířích před čtyřiceti tisíci lety, kteří si pro své umění vybrali ta nejtemnější místa v jeskyních. Anebo o strašidelných příšerách, které se odjakživa snažíme udržet v hlubokých slujích pod švédskou půdou. Je to kniha o lidskosti a o tom, jak jsem žil svůj život. A v neposlední řadě také o radosti z žití, která se vrátila, když se mi podařilo vyhrabat se z pohyblivého písku, který mě málem stáhl pod zem. - Henning Mankell... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry

Vydáno: , Host
Originální název:

Kvicksand , 2014


více info...

Přidat komentář
encyklopedie
encyklopedie
26.04.2020 5 z 5

.....tohle jsem četl sem tam......jsem o pár facek mladší Mankella .... a ve věku, kdy na tom můžu být, tak jako on...............
nemám rád knihy o nemocech .....a přesto jsem po tom šáhl....je to síla
musím se připojit k pětihvězdičkářům .....na tuto knihu, kterou jsem neměl ohodnocenou jsem si vlastně vzpoměl dnes, kdy jsem našel její ebook /"nemocnou" knihu bych si nikdy domů nekoupil .....knihovna vypomohla

harena
harena
19.04.2020 5 z 5

Podtitul:"Co znamená být člověkem."
"Stárnout znamená ohlížet se zpět. Vzpomínky na události a lidi lze prožívat různým způsobem. Jako když se vrátíte ke knize, kterou jste četli už mnohokrát. Vždycky najdeme něco nového."
Dlouho jsem odkládala poslední knihu mého oblíbeného pana Mankella, kterou napsal až poté, co mu lékaři diagnostikovali rakovinu. Spisovatel se ohlíží za svým životem, vzpomíná na události, které ho ovlivňovaly nebo se nezapomenutelně zapsaly do vědomí, navštěvuje v duchu země, ve kterých byl (a že jich bylo opravdu hodně) a h l a v n ě o všech nesmírně zajímavě vypráví. Ale trápí ho zároveň otázka: co zůstane po nás, kdyby lidstvo zmizelo. Archeologové našli sošku Lvího muže, starou čtyřicet tisíc let a po předcích se zachovalo nesmírné množství památek, obrazů, ale co zůstane po naší generaci? Hlavně úložistě jaderného odpadu. Ale kniha vůbec nevyznívá pesimisticky, jak to snad teď vypadá, naopak, kniha je opravdu oslavou života a radosti z žití. Velice moudrá kniha.

"Čas patří jen tobě, dalo by se říct. Tobě, a nikomu jinému. Jak s ním naložíš, musí být také tvé rozhodnutí. Nemusíš se o něj starat anebo ho můžeš vzít s sebou na celoživotní cestu, která končí návratem do stejné tmy, kde začala."


Péťa1950
Péťa1950
17.04.2019 5 z 5

Úvahy o životě, historii, lásce, krutosti, budoucnosti, bilance života při závažném onemocnění. Celou knihou se promítá téma úložiště jaderného odpadu ve Švédsku. Co zanecháme dalším pokolením, jak je varovat před tím, co do země ukládáme????? Kniha vede k zamyšlení o smyslu života každého jedince.

Jolina
Jolina
23.02.2019 4 z 5

Velmi silná kniha esejů spojených s nevyléčitelnou nemocí a smiřování se s ní. Autorovi leží v hlavě otázky - takové, které jsou spjaté především s civilizací, zkázou civilizace a postavením jedince v celém složitém uskupení na světě. Zároveň sledujeme dějovou linku autorovy nemoci..

ivdol
ivdol
12.12.2018 5 z 5

Krásné čtení.
Dovolím si citovat:"Neustále se musíme starat o to, aby naděje byla silnější než beznaděj. Bez naděje v podstatě není možné přežít."

kuruteku
kuruteku
03.11.2018 4 z 5

Jakou jinou knihu číst o Dušičkách, než toto rozjímání o životě. Sice namísto Kurta Wallandera tu máme jeho autora, a namísto detektivky (která stejně byla jen plochou pro jiná sdělení) vyrovnávání se s životem. Ale je tu mnoho krásných postřehů. Určitě si knihu přečtu ještě jednou.

lencin
lencin
16.10.2018 4 z 5

Bilancování a zároveň příběh lidskosti. Dojemné....

Autorovy další knížky

Henning Mankell
švédská, 1948 - 2015
2013  73%Vrazi bez tváře
2017  81%Italské boty
2015  85%Pátá žena
2014  77%Bílá lvice
2013  80%Než přijde mráz

Kniha Pohyblivý písek je v

Právě čtených2x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce39x
Chystám se číst33x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x