Pohřební výbavička

Pohřební výbavička https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296230/mid_pohrebni-vybavicka-24R-296230.jpg 4 20 4

Sbírka mikropovídek, plných hororové atmosféry, groteskna a černého humoru. Sbírka Fernanda Iwasakiho, peruánského spisovatele a kritika s kosmopolitními kořeny, obsahuje několik desítek povídek, z nichž málokterá přesahuje hranice jedné stránky. Jedná se o specifické "minutové horory" či lakonické černé grotesky s hutnou atmosférou. Některé připomínají stránky magických bestiářů J. L. Borgese, jiné upomenou na důvěrný děs R. Bradburyho, v mnohých rezonují kruté tradice středo- a jihoamerických kultur s lidskými oběťmi a ještě u mnohých autorů by se daly hledat zdroje Iwasakiho inspirace. Forma těchto textů navazuje i na "minimalistickou" linii v tradici španělské literatury, která dosáhla vrcholného projevu např. v gregeriích Gómeze de la Serny. Naprostá většina minipovídek oplývá velmi černým, suchým humorem, při němž zároveň mrazí, neboť autor si často za nositele hrůzných obrazů vybírá dětskou nevinnost, mateřskou lásku či zbožnost řádových sester.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Pavel Mervart
Originální název:

Ajuar funerario , 2004


více info...

Přidat komentář

tweed
02.03.2023 5 z 5

Pohřební výbavička obsahuje spoustu lepších či výborných mikropovídek (tzn. že některé mají opravdu jen pár vět, určitě nečekejte sáhodlouhé příběhy). Většina obsahuje nějaký temný plot twist, já jsem to milovala. V knihovně jsem na výbavičku narazila úplně náhodně a otevřela ji zrovna na jedné z nejlepších povídek "A Mail in the Life" a hned mi bylo jasné, že tuto knihu musím zařadit mezi přečtené. Je pravdou, že časem nejsou plot twisty až tak překvapivé, témata se opakují, ale kdy naposledy mě nějaká kniha donutila nahrávat kámošům hlasovky s mini příběhy? Tzn. za mě 10/10

Ithaka
11.06.2021 5 z 5

První, co mě před lety zaujalo na hřbetě knihy zastrčené v poličce nakladatelství Mervart na veletrhu Svět knihy, byla karmínově červená rámující bílý nápis Pohřební výbavička. Hned jak jsem jí vylovila z regálu, vyděsila mě krev na přední stránce, která jak se ukázalo, byla nakladatelova, neb se při manipulaci řízl o papír. Nefalšovaná duchařina par excellence! Otevřela jsem zcela náhodně a vybafli na mě Spící andělé. Okamžitě jsem se mi vybavila scéna z Amenábarova filmu Los otros, při čtení dalších povídek se mi mihlo před očima del Torrovo El espinazo del diablo. Neodolala jsem. Teď se k ní příležitostně vracím, protože je skvělá. Nejenom do horkých letních nocí, kdy si přejete, aby vám alespoň chvíli běhal mráz po zádech.


ipe
24.11.2017 4 z 5

Zajímavá kniha, krásná obálka i úprava. Mixem absurdity, černého humoru, duchařiny a morbidity a možná dalších tajných ingrediencí (neříkám v jakém poměru) vznikla literatura, kterou jsme mohla konzumovat jen po kapkách. Ale na zážitku mi to neubralo a pokud jsem některý den mohla přijmout pár kapek hořkého léku, tak jsem se vždycky k svému překvapení moc pobavila.

HDosoudilová
06.10.2016 3 z 5

Celkem zvláštní kniha. Některé povídky jsou hororové, jiné spíš sarkastické. Aspoň na mě tak působily. Ze všech povídek mě však pořádně zaujaly asi čtyři.

Štítky knihy

povídky horory černý humor hororové povídky peruánská literatura hispanoamerická literatura

Autorovy knížky

Fernando Iwasaki
peruánská, 1961
2016  76%Pohřební výbavička

Kniha Pohřební výbavička je v

Přečtených31x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst14x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x