Pohřbené zrcadlo

Pohřbené zrcadlo https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18009/bmid_pohrbene-zrcadlo-lAd-18009.jpg 4 13 4

Monografie věnovaná kultuře a dějinám Latinské Ameriky od jejích předkolumbovských kořenů až po současnost. Kniha i stejnojmenný televizní seriál vznikly u příležitosti oslav pětistého výročí objevení Ameriky Kolumbem. Mexický spisovatel a filmový scénárista uvažuje nad kontinuitou kulturních tradic Latinské Ameriky. Poukazuje na bohatost kulturního dědictví hispánského světa, ve kterém se mísí domorodé indiánské tradice s evropskými křesťanskými hodnotami a černošskou africkou kulturou. Široká škála dobových souvislostí a zápletek umožní čtenáři proniknout do tajemství neklidné povahy latinskoamerických národů a zachytit tajemnou atmosféru jejich nejhlubších kulturních kořenů. Poutavé čtení a autorovy úvahy plné otázek vycházejí z historických faktů. Publikace je doplněna rozsáhlou bibliografií, heslářem, jmenným i věcným rejstříkem a barevnou obrazovou přílohou.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

El espejo enterrado , 1992


více info...

Přidat komentář

milan.valden
08.02.2023 4 z 5

Historie a kultura Španělska a Hispánské Ameriky od jejích předkolumbovských kořenů až po současnost v kostce, tak by se dala charakterizovat kniha Pohřbené zrcadlo slavného mexického spisovatele Carlose Fuentese (1928–2012), i u nás známého romány Nejprůzračnější kraj, Smrt Artemia Cruze, Starý gringo či Orlí křeslo. Autor poukazuje na bohatost kulturního dědictví hispánského světa, ve kterém se mísí domorodé indiánské tradice s evropskými křesťanskými hodnotami a černošskou africkou kulturou. Široká škála dobových souvislostí a zápletek umožňuje čtenáři proniknout do tajemství neklidné povahy latinskoamerických národů a zachytit tajemnou atmosféru jejich nejhlubších kulturních kořenů. Poutavé čtení a autorovy úvahy plné otázek vycházejí z historických faktů.
Fuentes se zabývá také vlivem křesťanské, maurské a židovské kultury na kulturu Španělska a jak tato směs kultur významně ovlivnila Latinskou Ameriku, přičemž vliv Latinské Ameriky se zase otiskl zpět do kultury Španělska. Dalším tématem je vliv dění ve Španělsku na celou Evropu i na jihoamerickou historii. Pominuty nejsou ani zásadní osobnosti hispánského umění a kultury (Juana Inés de la Cruz, Cervantes, Velázquez, Goya aj.) a samozřejmě historie (objevitelé, dobyvatelé, králové, prezidenti, revolucionáři, politici, diktátoři).
Publikace je doplněna rozsáhlou komentovanou bibliografií včetně výběru z knih v češtině, podrobným heslářem, jmenným a věcným rejstříkem a obrazovou přílohou. Kniha původně vznikla k 500. výročí objevení Ameriky a na základě televizního dokumentárního seriálu.

petr_
13.09.2022 4 z 5

Zajímavé čtení popisující vliv vliv, křesťanské, maurské a židovské kultury na kulturu Španělska. A tato směs kultur významně ovlivnila latinskou Ameriku, přičemž se vliv latinské Ameriky vtiskl zpět do kultury Španělska.
Z knihy vyplývá jaký vliv mělo dění ve Španělsku na celou Evropu i na jihoamerickou historii. Tato kniha nepopisuje dějiny, ale snaží se popsat dopad některých událostí na události následující a vysvětlit vzájemné propojení.


Livilla
29.09.2021 4 z 5

Souhlasím se Skipem (i s tou anotací z Kosmasu :) ). Výborně se to čte, místy je to velice zábavné, a jakoby mimochodem se přitom nabízí záplava schůdně podaných informací o španělské a (především) latinskoamerické historii, kultuře i společnosti. České vydání je navíc velice kvalitně pojednáno, s obrazovou přílohou a bohatou, přehledně zpracovanou bibliografií doporučených knih dostupných v češtině.

A líbí se mi autorův citát uvedený na zadní záložce, v němž Fuentes (syn diplomata a sám diplomat, v 70. letech mexický velvyslanec ve Francii) shrnuje svůj vztah k Mexiku: "Tuto zemi potřebuji, ale nemohu v ní žít. Musím svou zemi vidět z dálky. Jsou lidé, kteří potřebují být blízko, já ne. Jako Gogol pohlížel na Rusko, tak já se dívám na Mexiko."

Skip
18.04.2012 5 z 5

Podle mě velmi dobré esejistické dílo pro toho, kdo se zajímá o Španělsko a Latinskou Ameriku. Jelikož se mi nedaří zformulovat myšlenky tak, abych tu neplácal blbosti, kopíruji aspoň anotaci z Kosmasu:

Mexický esejista a romanopisec se v tomto rozsáhlém historicko-kulturním eseji pokouší dobrat kulturní kontinuity hispánského světa, která by dokázala překlenout jeho ekonomické rozdíly a politickou roztříštěnost. Základní metaforou knihy jsou zrcadla (´Zrcadla symbolizují realitu, slunce, zemi a její čtyři světové strany, zemský povrch i hlubiny země a všechny muže a ženy, kteří ji obýváme,´ píše Fuentes), neboť v hrobkách předkolumbovských kultur v okolí Veracruzu byla nalezena pohřbená zrcadla, jež měla zjevně sloužit k orientaci mrtvých při jejich cestě na onen svět.