Pohotovost

Pohotovost https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60695/bmid_pohotovost-p3H-60695.jpg 3 48 9

Michael Crichton měl výjimečnou schopnost proniknout do skutečnosti a popsat ji nově a zajímavě. Jeho dramatický průzkum fungování nejstarší a nejprestižnější Bostonské nemocnice je toho dalším důkazem, a televizní seriál Pohotovost natočený na základě této knihy se stal údajně nejpopulárnějším seriálem všech dob.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Baronet
Originální název:

Five Patients , 1970


více info...

Přidat komentář

madem
29.11.2022 2 z 5

První knížka autora, kterou jsem nedokázala ani dočíst. Prostě stručný nástin amerického zdravotnictví. Pět příběhů, jak to chodí v nemocnici. Nic víc.

Hakate
23.08.2022 3 z 5

Ve své době možná skvělé, nyní slabší průměr. Za mě nejslabší autorovi dílo.


yaoiyuri
18.03.2021 3 z 5

3* – ale jen protože je to Crichton a protože mi v hlavě celou dobu hrála znělka Pohotovosti. :D Popravdě jsem nevěděla, do čeho jdu, knížky jsem si všimla náhodou v knihovně a vážně jsem si myslela, že to bude souviset s "tou" Pohotovostí…

well, yes but actually no

Je očividné, že český název se v devadesátkách pokoušel parazitovat na jméně autora i názvu populárního televizního seriálu. Problém je, že to není beletrie, ale literatura faktu, u nás navíc vydaná 30 let po napsání – takže i když o medicíně vím kulový, je mi jasný, že spousta popisovaných postupů a procedur je reliktem medicinského pravěku minulého století, navíc Crichton popisuje problémy, které byly / jsou typické jen pro bizarní systém amerického zdravotnictví.

Zajímavé mi přišly momenty z příjmu oněch "five patients" a pak některé dílčí úseky z historie medicíny, ale jinak je tahle kniha už v mnoha ohledech překonaná, zabijácky utahaná (hlavně poslední kapitola) a pro většinu čtenářů (obzvlášť medicínou nepolíbených) naprosto neatraktivní a postrádající jakoukoliv přidanou hodnotu.

ludek.n
23.02.2020 2 z 5

Pohotovost amerického zázraku Michaela Crichtona je dokument z oblasti literatury faktu, který byl starý už ve chvíli, kdy v Česku vyšel poprvé, natož pak dnes - půl století od napsání. Nechám-li stranou specifika americké zdravotní péče, která jsou pro českého čtenáře málo zajímavá, padesát let pokroku posunulo knihu do archivu kuriozit. Odkojení Kleinovými Básníky a namlsaní televizními seriály Dr. House, Chirurgové nebo Lékaři z L.A. se nám pak pět Crichtonových medicínských případů z bostonské Massachusetts General Hospital může zdát jako zatraceně chudí příbuzní z nejzastrčenějšího zapadákova, kde se nemocní léčí zaříkáváním. Ony to vlastně ani nejsou příběhy v pravém slova smyslu, ale spíš odrazové můstky pro situační rozbor jednotlivých aspektů fungování univerzitních nemocnic a amerického zdravotnictví vůbec. Ralph Orlando je mrtvý, ještě než do příběhu vstoupil, O´Connorovi a Murphyové chybí pointa a Thompsonová je v době vysokorychlostního internetu a sdílení dat v cloudech svou technickou protetikou více než úsměvná. Snad jen zranění Petera Luchesiho má potenciál zaujmout současného čtenáře svým dramatickým nábojem. Závěrečná pitva vzdělávacího systému je však téměř k nepřežití a pohřbívá veškeré naděje. Michael Crichton možná je „pan bestseller“, ale Pohotovost si už dnes velké ovace nezaslouží.

Igor1311
02.11.2018 2 z 5

za mna zatiaľ autorova najslabšia kniha, v ktorej v podstate iba opisuje fungovanie na priklade vybraných pacientoch

mulderka
16.11.2017 3 z 5

Jsem měla za to, že jde o zpracování epizod ze seriálu, a ono ne... Pro mě zklamání.

cantona
02.08.2015 3 z 5

Tento román mohu doporučit pouze lidem, kteří mají něco společného se zdravotnictvím, poněvadž by ostatním těch odborných názvů asi moc neřeklo. Každopádně Michael Crichton vypráví o pěti pacientech a jejich hospitalizaci na pohotovosti MVN (Massachusettské všeobecné nemocnice) v Bostonu. Bohužel pouze povrchně a poté začne vypravovat jak to v nemocnici chodilo, chodí a pravděpodobně chodit bude. Také vypráví i o historii zdravotnictví atd. Což bylo místy opravdu dost nudné. Kdybych neměl zdravotnické vzdělání tak bych to fakt nedal.

Phoenix16.cz
04.08.2013 4 z 5

MC je se vyzná v mnoha oblastech a jednou z nich je i lékařství. V tomto románu nám představí několik pacientů a popisuje jejich osudy. Ano, trochu to působí jako epizody ze seriálů z lékařského prostředí. Však podle toho začali natáčet jeden z neúspěšnějších všech dob.

odejana
20.11.2011 1 z 5

Je mi líto, možná v době sepsání (1969) to byl novátorský počin, ale dnes to na mě působí jako synopse pro scénář, nic víc ...