Pohled oknem

Pohled oknem https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63941/bmid_pohled-oknem-0J6-63941.jpg 5 22 7

Podtitul: Třicet let se šimpanzi v rezervaci Gombe. Významná, světově proslulá etoložka se ohlíží za svým třicetiletým působením v Africe a podává ságu volně žijících šimpanzů, jejichž studiu se věnovala. Za svého dlouholetého výzkumu odkryla mnoho z jejich života, ale také ukázala, že o nich ještě stále všechno nevíme, například o jejich agresivitě, hloubce jejich starostlivosti či míře jejich vcítění. Šimpanzi, naši nejbližší příbuzní, nám ukazují naši dávnou minulost, díky nim se dozvídáme i o vlastním místě v životě.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Příroda, zvířata

Vydáno: , Paseka
Originální název:

Through a Window: 30 Years Observing the Gombe Chimpanzees , 1990


více info...

Přidat komentář

martinaandulka
12.03.2022 5 z 5

Znova jsem si připomněla knihu o šimpanzech,mnoho jsem zapomněla a znovu mi při knize nastalo zamyšlení nad životem,jak my lidé ničíme planetu.... .Jane Goodollová strávila 30 let s nima a získala cenné informace a pomohla osvětou zachránit tyto krásné tvory.

FlLys
16.12.2021 5 z 5

Naprostá pecka. Očekávala jsem strohý vědecký popis a dlouho se mi do knihy nechtělo pouštět. Ale přečetla jsem skoro jedním dechem. Napínavé, dojemné, emotivní, krásné. A jako máma na mateřský musím říct, že zatím nejlepší příručka na výchovu dítěte


KrysaHelena
01.06.2020 5 z 5

Vždy, když dočtu knihu a přemýšlím o další, si stoupnu před knihovnu a přejíždím pohledem že hřbetu jednoho titulu na druhý. Kniha si mě tzv. vybere. Pohled oknem od Jane Goodallové na tento okamžik čekala několik let.... Přišel její čas.

Obdivuji všechny nadšené vědce i ne vědce, kteří věnují svůj čas porozumění, osvětě a záchraně jakéhokoli živočišného nebo rostlinného druhu. Projekt v Gombe (probíhající od roku 1960) je krásným příkladem za všechny.

Knihu doporučuji přečíst z mnoha důvodů, vypisovat je nebudu, protože by zabraly celou stránku.

momo01
10.04.2020 4 z 5

Kdysi jsem toužila stát se Jane Goodallovou a odjet pozorovat zvířata v přirozeném prostředí pralesa.
A díky této knize se mi to tak trochu povedlo, mohla jsem se podívat jejíma očima a sledovat příběhy šimpanzů v rezervaci Gombe.
Bolestně mě ale zasáhla jedna z posledních kapitol o tom, v jakých podmínkách žijí šimpanzi v zajetí a jak se s nimi zachází při výzkumu.

martinaandulka
16.06.2017 5 z 5

Nádherná kniha od Jane Goodallové,která část života strávila zkoumáním šimpanzů.Moc jsem se o okrásných šimpanzích dozvěděla jak pěkné věci tak i ty stinné stránky.

hellena1523
15.02.2017 5 z 5

Jane Goodallová a její celoživotní práce je přínosem napříč obory. Tato publikace obohatí nejen zoology či milovníky primátů, ale i antropology a všechny ty, kteří se zajímají o sociologii.

Niky Coffee
27.01.2017 5 z 5

Tuto knihu jsem četla s láskou, jinak se to ani nedá popsat, s naprostým nadšením, protože jsem se na ní vrhla těsně poté, co jsem měla možnost potkat Dr. Jane Goodall osobně a to byla pro mě životní událost. Ve stínu člověka jsem četla už na střední škole a je to už pár let, tak nemám z první knížky tak živé dojmy, abych obě mohla srovnat, takže mi to celkový dojem nezkazilo. Paradoxně mi knížka více než o šimpanzech řekla více o lidech. Jane je obdivuhodný člověk, bojuje za to, co miluje a i ve svých skoro 83! letech jela na turné a odpřednášela dvouhodinovou přednášku ve stoje a dojala mladé i staré, muže i ženy. Lidi se doslova probojovávali, aby jí viděli, tak moc úžasná osobnost to je. Jane.. děkuju za Tvou práci, odhodlanost, lásku a hlavně naději, kterou dáváš lidem O:-) moc jsem si přála její podpis, ale během přednášky mi došlo, že mi Jane dala mnohem víc než pár písmenek na památku - Jane děkuji!