Pohled mrtvého

Pohled mrtvého https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394697/bmid_pohled-mrtveho-7qU-394697.jpg 4 37 16

„Pravda se skrývá v oku pozorovatele.“ Tento vzkaz zanechává sériový vrah na pečlivě inscenovaných místech činu, připodobněných uměleckým dílům s motivem smrti: starým malbám, moderním fotografiím nebo obrázkům z internetu. Zpočátku se vyšetřovatelé domnívají, že se stopy skrývají na místě činu nebo že existuje souvislost mezi předlohami a oběťmi. Ovšem pak učiní děsivý objev: počet mrtvých zobrazených na předlohách stoupá. Ale je tu ještě něco: vrah ukryl stopy určené vyšetřovatelům na zvláštním místě… Hlavní komisař lipské kriminálky Peter Rhode a jeho mladá kolegyně Anke Schwedtová jsou přivoláni na nezvyklé místo činu. Ve starém domě byla přímo umělecky naaranžována mrtvola. Místnost byla kvůli tomu dokonce restaurována, mrtvý sedí ve vaně. Vrah znovu zafixoval jeho uřezanou hlavu lepicí páskou, muž má doširoka otevřené oči. Při vraždě byl podle všeho zinscenován obraz J.-L. Davida „Maratova Smrt“. Na místě se naleznou podivně formulované stopy a důrazné varování před „pohledem mrtvého“. Zbytky DNA vyšetřovatelé nenajdou, jen tento odkaz na starou pověru. Mrtvým je Armin Wolke, syn lipského intendanta. Prominent využívá svého postavení, aby tlačil na průběh vyšetřování. Zmatek ještě vzroste, když policisté, kteří našli Armina Wolkeho, přijdou za záhadných okolností o život. „Obrazovrah“, jak se vrahovi začne po dalších, rovněž naaranžovaných vraždách přezdívat, nedá polici vydechnout – aniž by se k němu vyšetřovatelé dokázali byť jen přiblížit. Tlak na vyšetřovatele dál roste, a než kniha dospěje do dramatického finále, budou muset zvládnout ještě nejeden problém.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Totenblick , 2013


více info...

Přidat komentář

ludek.n
18.11.2021 4 z 5

Lipská kriminálka v čele s Peterem Rhodem řeší případ sériového vraha, který své oběti aranžuje do scén, jejichž předlohou jsou slavné obrazy. Markus Heitz si v Pohledu mrtvého odskočil ze svého nadpřirozeného univerza do vod ryze „civilního“ kriminálního žánru, a to i přestože jednou z významných postav je smrtispáč Konstantin Korff. Jeho účinkování zde je však zbaveno všech mimořádných propriet (nepočítáme-li alternativní epilog, který ovšem pro čtenáře, kteří se tady s Korffem setkají poprvé, možná nebude dvakrát pochopitelný). Heitz každopádně buduje atmosféru a vrství zápletku jako zkušený a protřelý thrillerista. Není nutné hádat dopředu rozuzlení případu, protože se žádné indicie v průběhu vyšetřování nenabízejí a identita pachatele je odkryta až v samém závěru. Stavba a struktura vyprávění je přesto natolik podněcující, aby bavila po celou dobu a nenechala diváky dramatu vydechnout. Dobrý příběh, zajímavé postavy, lehce a čtivě napsané - já jsem byl spokojen.

TeaPeter
10.09.2021 4 z 5

Kniha by zajímavě postavená a plná překvapení, zvratů a neotřelých nápadů. Je ten konec mi opravdu nesedl a s krvacejícím srdcem jsem jednu hvězdičku ubral. Nad alternativním epilogem jsem raději nepřemýšlel, abych neubral ještě jednu.


Luigi1
17.08.2021 5 z 5

Velice poutavé a zajímavé čtení.Heitz se dobře vypořádal s sci-fi.Moc se mi kniha líbila jak dějově tak pěkným obalem.

pogmanka
15.03.2021 4 z 5

Na začátku jsem se úplně nemohla začít, ale musím přiznat, že jak se to rozjelo, začetla jsem se a byla zvědavá, jak to dopadne. Musím říct, že se mi to ve výsledku vážně líbilo. Nějaké výhrady bych měla, ale jako čtení na dva dny prima. Pohled mrtvého mi přišel vážně dobrý.

Agrim
28.05.2020 5 z 5

Právě jsem ji dočetl,knížka mě moc bavila.

Ven_D
15.10.2019 4 z 5

4 a půl - pomalý rozjezd mě trochu naštval, ale pak se věci rozjely a začaly mít spád. Skvěle zpracované a napínavé až do konce. Celá recenze na vendi13.blogspot.cz

Solverino
15.07.2019 3 z 5

Hmmm, ze začátku celkem dobré, ale jak se začnou kupit stohy mrtvol, začíná to být čím dal větší blbost... až nesmysl.

ArwenAragorn
18.05.2019 5 z 5

Velice čtivá kniha. Její obsah svědčí o tom, že autor se víc pohybuje ve světě sci-fi a fantasy. Kdo jiný by mohl vytvořit schéma-na jedné straně geniální vrah, na druhé straně naprosto neschopná lipská policie, jejíž stavy jsou vrahem postupně výrazně snižovány?
I přes toto se ale přenesu, znovu si připomenu čtivost knížky a neuberu ani jednu *, což jsem asi v polovině thrilleru měla v úmyslu (no, na konci vlastně taky).

Eyghon
04.05.2019 5 z 5

Všechno, co jsem zatím od Heitze četl bylo vynikající. Pohled mrtvého patří dějově mezi Válku starých duší a Umírání duší, má s druhým dílem společné postavy, ale je to jiný žánr - detektivka místo fantasy. I tak výborně doplňuje cyklus Exkarnace.

astra3
29.03.2019 3 z 5

Nevím, moc mě to neoslovilo.

konicekbily
28.03.2019 3 z 5

Autor se zaměřil na akční thriller, aby se stále "něco dělo" a moc se nezabývá podrobnějším vysvětlováním, ani na závěr není objasněno, jak to vše mohl vrah zvládnout. Ale píše velice dobře, to se mu upřít nedá.

Poeta.kno
07.03.2019 4 z 5

Napívané čtení od začátku do konce, ikdyž konec má trochu rychlejší spád, než bych čekal. Originál každého díla, podle kterého vrah aranžoval vraždy, jsem si vždy vyhledal, abych měl přesnější představu o místě činu.

Irsaf
24.02.2019 4 z 5

Moje první kniha od autora a skvěle čtení... Co nejdřív se vrhnu na Oneiros...

Hella
23.02.2019 3 z 5

U mě se tedy o žádné extra nadšení nejedná...ano, čtivé, ale že pachatel zdecimuje celou početnou lipskou policii? Takový nadčlověk, to jako vážně? Notabene, při mém výhradním smyslu pro vysvětlitelné racionálno mě nenadchne ani samotný závěr. Takže sice 3 *, ale výhradně za tu čtivost.

Bisdog
29.01.2019 5 z 5

Kniha nezklamala ,napínavá od samého začátku ,vřele doporučuji,super postavy........vrah vynalézavý......a odhalen v samém závěru.

Peetullka
27.01.2019 5 z 5

Jedním slovem pecka!! Velmi podařené a promyšlené. Až do samého konce nevíte jak to dopadne, zda vrah dostane všechny a nebo taky ne?
Určitě, doporučuji.

Autorovy další knížky

Markus Heitz
německá, 1971
2005  88%Trpaslíci
2008  83%Ritus
2016  89%Triumf trpaslíků
2009  87%Osud trpaslíků
2010  88%Spravedlivý hněv

Kniha Pohled mrtvého je v

Přečtených46x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce97x
Chystám se číst23x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x