Pohár císařovny Sisi

Pohár císařovny Sisi https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385465/bmid_pohar-cisarovny-sisi-Gmm-385465.jpg 3 4 3

Romaneto “Císařský relax v lázních Bardějov“ je literární road movie o cestě na východní Slovensko. Manželská dvojice Karel a Ida Zachovi v ní odjíždí s cestovní kanceláří do lázní nedaleko Bardějova. Slibují si od toho, změnu prostředí, nové zážitky, rovněž tak užít si lázeňské procedury a poznat východní části bývalé Československé republiky. Prostě onen slibovaný lázeňský relax . Nejsou ničím vázáni, povinnosti nemají a chtějí si užít příjemné dny. Sedmidenní léčební pobyt i s hvězdicovými výlety do okolí. Oba zde nachází příjemné slovenské lázně obklopené nádhernou a neporušenou přírodou. Přijíždí do místa, které znají jen z internetu. Lázně Bardějov mají svoji bohatou historii, ještě z doby, kdy tato část Slovenska byla Horními Uhrami. Lázně tehdy navštěvovaly panovnické celebrity. Ke konci 19. století sem zavítala i císařovna Alžběta zvaná Sisi, manželka císaře Františka Josefa I., aby se zde zotavila z úmrtí svého syna Rudolfa, následníka habsburského trůnu. Sisi zde strávila pouhých dvacet dva dnů, ale zanechala tu své zřetelné stopy a stala se tak pro Karla Zacha průvodcem po zdejších lázních. Informace o jejím pobytu u Karla vyvolaly zájem, neboť zdejší život císařovny se lišil od obvyklého pobytu ostatních význačných hostů. Nemá nic jiného na práci, a tak se snaží za pomoci místního archiváře mapovat její život, a to nejen zde v lázních. Karel, při svém bádání mimo jiné narazí na věc zdánlivě banální, jakou je ztráta lázeňského pohárku ze kterého císařovna pila a lázním ho věnovala jako upomínku na svůj pobytu. Pohárek byl jako důležitý a cenný artefakt vystaven v Lázeňském domě, ale bezprostředně po císařovnině odjezdu z lázní se ztratil. Tento čin tehdy vyvolal mnoho rozruchu a pobouření. Stalo se však to, co nikdo nepředpokládal. Tři roky poté, v době, kdy byla císařovna, zavražděna italským anarchistou na břehu Ženevského jezera, se pohár opět objevil a dokonce se navrátil na své původní místo, tedy do výklenku Léčebného domu. Je pravdou, že se to se stalo před sto dvaceti lety, ale tahle otázka Karla Zacha jako bývalého policistu, zajímá a vzrušuje. Začíná se zajímat o podrobnosti, a uvažuje, co tehdejšího pachatele vedlo k tomu, že pohár vrátil na původní místo a snaží se mu porozumět. Jaký byl osud onoho skleněného pohárku ze kterého pila samotná císařovna Sisi. Ztráta zdánlivě vypadá jako banální záležitost, ale i po letech o čemsi vypovídá. Společně s místním knihovníkem a archivářem rozkrývají postavu této neobvyklé ženy, která překročila práh konvencí, snaží se porozumět jejímu mnohem intenzivnějšímu životu ve světě vysněném, než skutečném. Půl století byla císařovnou a královnou problematické říše v době jejího úpadku a neudělala nic proto, aby tento úpadek zpomalila.... celý text

Žánr:
Romány , Pro ženy , Literatura česká

Vydáno: , Isla
více info...

engelmar
engelmar
04.06.2021 2 z 5

Mám moc rád knihy pana Slavíčka, pro jejich laskavost a takovou lidskost, tady mě to malinko zklamalo, myslel jsem si, že to bude mít trochu detektivní žánr, kde bývalý policista Karel Zach vyřeší záhadu zmizelého poháru, ale působilo to na mě, jako trochu vlezlý sklerotický důchodce, který se vyptává stále na to samé, ani nevím kolikrát tam bylo řečeno, že císařovna byla krásná, že už jí ale bylo nad 50, že se nechtěla zobrazovat, že se chtěla vyrovnat se smrtí svého syna, nebo že řecký předčítač Christomanus měl hrb. Tato skleróza se projevila i u Kertésze, kde nevím, jestli už byl taky senilní, nebo jen blahosklonný ke Karlovi, ale častokrát ukončoval jeho zvídavé otázky tím, že musí něco neodkladného řešit, tak možná spíš ta blahosklonnost. Stejně tak se v románu stávalo, že různé věci byly v různých částech pojmenované jinak. Jednou se opili s se Slováky ze Zvolena, na jiném místě knihy byli ze Žiliny. Kromě toho hodně překlepů a gramatických chyb, jako kdyby tam nikdo neudělal korekturu, nebo jen velmi nedbale. Laskavost a vlídnost a takový poklid jsem tam samozřejmě našel, úplně mě láká oblast Bardejova někdy navštívit, toto mě ale dost rušilo.

Jana K
Jana K
25.11.2018 1 z 5

Tak opět tu máme další román o císařovně Alžbětě k těm mnoha a mnoha, které už se objevily dříve. Po přečtení obsahu ze zadní strany nabudeme dojmu, že se konečně objevilo něco jiného a na první pohled zajímavého. Zdání ovšem klame.
Odehrává se v současnosti v Bardějovských Kúpeľoch, kde se snaží mapovat krátký pobyt císařovny Alžběty v těchto lázních v létě roku 1895 prostřednictvím "pátrání" jedné z hlavních postav, bývalého policisty Karla Zacha, který je zde i se svou manželkou Idou na týdenním pobytu. Téma jistě zajímavé a v prvé řadě neznámé a neohrané, nabízející spoustu možností, jak ho co nejzajímavěji uchopit, což se v tomto případě bohužel nepovedlo.
Takže v mém případě docela zklamání, ale tak alespoň si mohu knihu díky jedné z hlavních postav, kterou je lázeňský knihovník a archivář Karol Kertész, zařadit do čtenářské výzvy.
Více v mé recenzi.


alnahu
alnahu
21.11.2018 4 z 5

Zajímavý příběh,který se stal kdysi dávno- o poháru císařovny Sisi ,která navštívila lázně Bardějov na Slovensku v roce 1895 ,tehdy tato část patřila k Uhrům. Údajně se zde měla Sisi zotavovat z úmrtí syna Rudolfa. V lázních měla strávit tři týdny. Po tu dobu pila z lázeňského pohárku, který pak věnovala, jako upomínku na svůj pobyt zde. Pohárek byl vystaven v Lázeňském domě, ale po jejím odjezdu se ztratil. Nikdo nedoufal, že je ještě někdy najde .Ale po třech letech po její smrti se opět pohárek záhadně vrátil na své místo. Po příběhu ztraceného pohárku pátrá pan Karel-bývalý policista ,který přijede se svou manželkou do lázní Bardějov na léčebný pobyt a společně s místním knihovníkem a archivářem rozkrývá postavu této neobvyklé ženy. Pěkný příběh ,dobře se četl ,ale některé části se zde opakovali.