Pohádky

Pohádky https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85901/pohadky-85901.jpg 5 103 21

ČESKÁ POHÁDKOVÁ KLASIKA OD AUTORA SLAVNÉ ČARODĚJNICE SAXÁNY Na humorných, absurdních pohádkových příbězích spisovatele Miloše Macourka už vyrostlo několik generací českých dětí. Proto se Mladá fronta nyní po čtyřiceti letech rozhodla znovu vydat jeho pohádkový soubor, navíc s originálními ilustracemi Václava Sivka z původního vydání. Mezi 44 příběhy nechybí takové hity jako O holčičce s náhradní hlavou, Jakub a dvě stě dědečků, O hrochovi, který se bál očkování a další.... celý text

Přidat komentář
Marticka79
Marticka79
15.10.2023 5 z 5

Kniha POHÁDKY od Miloše Macourka nás nesmírně bavila. Pohádkové příběhy jsou velmi vtipné, čtivé a spisovatel pan Macourek měl velmi bujnou fantazii. Našim chlapečkům jsem jí četla na dobrou noc a moc se jim líbila. Já osobně jsem tuto knihu z dětství neznala, a tak jsem moc ráda, že jsem jí objevila v naší rodinné knihovně a mohla jí poznat. :-). Hodnotím jí tedy plným počtem hvězdiček a určitě všem doporučuji!

slaska77
slaska77
18.06.2020 5 z 5

Špičkové pohádky zcela jiné, než najdete ve stovkách knih, ale tak krásně laskavé a vtipné, že mě bavilo je dětem každý večer číst. Někdy je pohádka dlouhá, že jsme ji četli i více večerů, jindy jsme ji slupli jako malinu. Věřím, že jednou se k nim vrátím ještě při čtení s vnoučaty. Nedá se jinak než doporučit.


lyrra
lyrra
04.05.2020 5 z 5

Na knize jsem vyrostla a baví mě do teď. Ano, jako dospělá už tam vidím ty "nelogičnosti" a když ji čtu synovi, čtu jen ředitel místo soudruh ředitel, přesto tyto příbeh jsou nadčasové, fantastické, veselé a mají pointu. Pořád to funguje. Krásně se to čte a bavíme se celá rodina. Možná si nezamilujete všechny, ale pár jich bude a bude to láska na celý život, protože na tyhle pohádky nikdy nezapomenete.

harena
harena
15.04.2019 5 z 5

Krásné, zvláštní, ale určitě humorné pohádky, které už nečtu svým dětem, ale vnoučátkům. Někdy se lekly (chlapeček v mixeru), ale teď už se jenom smějí a celou knížku můžeme číst opakovaně. A já ji ráda čtu znovu a znovu.

Potolu
Potolu
06.03.2019 4 z 5

První pohádky v této knize byly opravdu kouzelné s ponaučením a potenciálem. Od druhé poloviny se to trochu zlomilo. Ačkoliv pohádky byly poetičtější, tak nebyly tak zábavné a milé... Nevadí, i tak jsme si čtení užili. :-)

Karimah
Karimah
03.12.2018 5 z 5

Nejlepší kniha mého dětství. Po letech čteme s dětmi a překvapilo mě, jak moc je poznamenaná dobou (soudružka učitelka) a kolik věcí, pro mě samozřejmých, jsem musela dětem vysvětlovat.

EmmaEmma
EmmaEmma
02.03.2018 5 z 5

Pořád skvělá, jako v dėtství!!!

Voda1
Voda1
05.12.2017 5 z 5

Moc hezké.

svatas007
svatas007
05.12.2017 5 z 5

Jako dítě jsem na téhle knize vyrostl. Pořád jsem se na ni odkazoval, ale nikdo ji neznal. A pak přišly první referáty o knihách, které jsme četli. A já se samozřejmě vytasil s touto knihou. Způsobil jsem pěkný poprask, protože kupodivu nikdo tuhle knihu neznal! Pohádky v ní jsou prostě úplně jiné, než všechno ostatní. Mimo jiné zde zmiňované mám taky rád tu o tom, jak se holčička stala neviditelnou, protože se pořád špinila inkoustem až jí dali do vany se zmizíkem. A je s podivěm, že i po 40 letech ty pohádky pořád fungují. Hledáte-li knihu plnou humoru a fantazie, čtěte tuhle.

MaxQ
MaxQ
25.10.2017 5 z 5

U dětí tato kniha zabrala, i u mě. Několika slovy - absurdní, komické, vtipné, veselé, plné fantazie, prostě nádhera. Nechápu, jak mě tato kniha mohla v dětství minout.

MayB2
MayB2
03.02.2017 5 z 5

Na pohádku "O holčičce s náhradní hlavou" myslím asi tak každý druhý den. Moderní vtipné pohádky s fantastickými prvky hnanými do naprosté absurdity. Lidi, které tahle kniha nerozesměje, jsou divní (vlastní zkušenost).

Greengrass
Greengrass
27.01.2017 5 z 5

Děkuji pane Macourku za výlet do světa, který je postaven vzhůru nohama. Obecně platné zákony neplatí, vše je úplně jinak a úplně obráceně. A je to dokonalé!
Chtěla bych se někdy obléct do svetru ze špaget a naplnit prázdnou hlavu encyklopedií! A chtěla bych mít alespoň krapet Vaší úžasné fantazie!

Klamm
Klamm
04.12.2016 5 z 5

Rodiče omylem rozmixují chlapečka v mixéru a upečou z něho šlehačkový dort. Kluk má dorty velice rád a tak začne ujídat sám sebe. Kdyby ho rodiče zase nerozmixovali do původní podoby, tak by se snad sám celý snědl. V další pohádce zase rozřežou nejhodnější dítě na světě a udělají z něho kredenc.

Taková absurdita a tak pěkně a mile napsaná. Skvěle se to četlo a u dětí to mělo úspěch. Takže až povyrostou, předhodím jim bez ostychu Borise Viana a jeho Mravence.
90%

lenulitah
lenulitah
25.11.2016 5 z 5

Zvláštní pohádky, ale skvělé. Klobouk dolů před autorovou fantazií.

petruska.z
petruska.z
13.03.2016 5 z 5

My tedy mame nove vydani s ilustraceni Adolfa Borna. Tuhle knizku maji moje deti skoro nejradeji za vsech detskych knih, vracime se k ni stale a stale dokola. Krasne je taky divadelni zpracovani z Divadla Minor (Praha) s nazvem A cirkus bude.

lazenskaveverka
lazenskaveverka
04.05.2014 5 z 5

Skvělé pohádky, na kterých jsem vyrostla. Ani dnes mě nepřestávají ohromovat svou mírou fantazie a bláznovství. Moje oblíbená je mimo jiné o chlapečkovi, který si hrál se zipem bundy, až se zip rozbil a on v té bundě musel vyrůst. Adolf Born k ní nakreslil ilustraci - fousatého pána v malé žluté bundičce. Jako dítěti mi to připadalo děsně legrační.

miklaras
miklaras
09.11.2013 4 z 5

Macourek ve výborné formě. Má starší dcera na něm vyrostla a přesto dnes není holčička se sundavací hlavou

tyzik.cejka
tyzik.cejka
04.05.2013 4 z 5

sice jsem přečetl jenom pár pohádek ale s humorem s legrací a ne s nudou

Abhors3nka
Abhors3nka
07.02.2013 5 z 5

Zábava pro děti i rodiče. Nádherné příběhy plné fantazie, vtipu a moudra, doplněné skvělými ilustracemi. Trochu hůř se mi čtou nahlas, protože není oddělená přímá řeč, ale u téhle knížky je to vlastně fuk, protože je prostě skvělá.

bosorka
bosorka
10.01.2013 5 z 5

Macourkovy pohádky jsou prostě úžasné. Fantazie nepřeberná. Krásně absurdní. Pohádky jsou vtipné a skvěle psané, kolikrát jedna věta na celý odstavec, ale odsýpá to. Vyzdvihnu Jakub a dvě stě dědečků, O holčičce s náhradní hlavou, Nebuďte mamuta, Proč se ve škole netahá za uši a další a další. Rozhodně doporučuji.