Pohádka o poslední myšlence

Pohádka o poslední myšlence https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14586/pohadka-o-posledni-myslence-14586.jpg 4 7 2

Historický román z Kavkazu. Historie jedné arménské rodiny, která na svém osudu demonstruje úděl celého arménského národa. Prostřednictvím orientálního vypravěče pohádek, který vypráví umírajícímu Arménovi historii jeho rodiny, již nikdy nepoznal, rozvíjí Hilsenrath retrospektivně mnohovrstevný příběh o arménském lidu, o jeho dějinách, tradicích i každodenních zvycích, a také o tom, co vedlo Turky v roce 1915 k pokusu o vyhlazení národa, jejž si zvolili za svého vnitřního nepřítele. Román je napsán jako veliký, nekonečný dialog, pohádková forma umožňuje Hilsenrathovi používat výrazové prostředky — mimo jiné jeho charakteristický černý humor —, které dovolí ukázat a říci víc než strohé vylíčení faktů. Zrůdná nenucenost vůdců, s níž odsoudí k smrti milión lidí, praktičnost byrokratů, kteří genocidu zorganizují, a hrůznost mechanismu, který v naší mysli učiní ze souseda, s nímž jsme léta žili v přátelském souladu, bezcenného tvora, jehož je třeba jakýmkoli způsobem zlikvidovat — to jsou jen některé z temných vlastností lidského druhu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Host
Originální název:

Das Märchen vom letzten Gedanken , 1989


více info...

Přidat komentář

capricornus
25.06.2019 4 z 5

Existují knihy, které by měl číst každý. Chápu ale, že tento typ knih čte zase jen určitý okruh lidí. Toto je krásná kniha stylem psaní, obsahem otřesná. Je neskutečné, čeho všeho je člověk schopen. Nehledě na skutečnost, že jsme se o genocidě Arménů neučili!

Mech_Animal
05.07.2018 3 z 5

Zpočátku zábavné, ale opakující se humor po 200 stránkách již spíše ubijí než baví. Koncept zajímavý, ale nijak mě autor do děje nevtáhl. Knihu ale vřele doporučuji, a to zejména z faktografického hlediska, neboť v tomto ohledu má kniha hodně co nabídnout.


Autorovy další knížky

Edgar Hilsenrath
německá, 1926 - 2018
1997  84%Nácek & holič
2011  60%Fuck America
2004  77%Pohádka o poslední myšlence

Kniha Pohádka o poslední myšlence je v

Přečtených10x
Doporučených4x
Knihotéce5x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x