Podzimní čas mocné říše

Podzimní čas mocné říše https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78555/bmid_podzimni-cas-mocne-rise-DD7-78555.jpg 4 13 6

Podzimní čas mocné říše čerpá svůj námět z jedné z nejdramatičtějších i nejromantičtějších etap světových dějin, z doby kdy vyvrcholilo velké stěhování národů. Vyprávění se přitom snaží ponořit do atmosféry dávno minulého času co možná nejhlouběji. jedna z největších bitev starověku svedená na proslulých Katalaunských polích. Román je také pohledem do nitra člověka neurovnané doby.... celý text

Přidat komentář

martin č.
15.10.2021 4 z 5

Dobrých prvních sto stran jsem se knížkou těžko prokousával (za to strhávám jednu hvězdičku). Sloh mi přišel příliš těžkopádný a kostrbatý. Mnohem víc věcí se na stránkách odehrávalo v hlavách aktérů (především hlavního hrdiny Aetia) než, že by se tam reálně něco odehrávala. Román myšlenek coby kdyby. Po čase jsem si ale zvykl, autorka tak do značné míry přibližuje všechny důležité mezníky pátého století a Aetiova života, zatímco vlastní děj se odehrává "jen" někdy mezi lety 451-455 n.l.
Doporučuji zejména těm, kterým je tato doba blízká, mnoho jiných děl z této doby mezi beletrií ostatně není.

niki-chan
10.10.2020 2 z 5

Za mě tedy zklamání, ač se jedná o mé oblíbené období. Styl autorky a její popisy mě odradily natolik, že jsem knihu ani nedočetla.


zofie3000
28.07.2018 4 z 5

Tohle historické období moc ráda nemám, ale i tak mě román zaujal a vtáhnul do děje. Fascinuje mě, že je psáno takovým rozvláčným stylem, spíše lyrickým než epickým, ale i tak knížka strašně odsýpá. Chvíli mě trvalo než jsem se do toho vžila, ale pak už to šlo jak po másle

braunerova
27.03.2017 5 z 5

Tohle není obyčejný historický román, ale podivuhodná cesta do hlubin duše "posledního Římana" Flavia Aetia. A možná i do naší duše, neboť pro mocnou Evropu už také nastal podzimní čas. Autorka je odborník na stěhování národů a toto období má dokonale zmapované. Příběh skvěle vykresluje protagonisty té doby i obyčejné lidičky, nečekejte ale popisy vojenských střetnutí a bitevní vřavu. Pokud hledáte něco akčního a nechce se vám přemýšlet o smyslu života, tato kniha není pro vás.
Zatímco germánské kmeny postupně přebírali kulturu i náboženství impéria a postupně splynuly s původním obyvatelstvem, Hunové byli kočovníci, které zajímala jen sláva, kořist a otroci. Mnoho historiků proto považuje bitvu na Katalaunských polích za milník, který rozhodl o dalších dějinách Evropy.

"Apokalyptické jeviště campi Catalaunici a na něm ztracená figurka, jíž s trochou štěstí bylo dáno naplánovat budoucí svět. Byl jsem tak strašně sám."

Gaara1
05.01.2017 4 z 5

Attila, Aetius, Heraclius,Valentinianus a mnoho dalších zajímavých historických postav najdete v tomto příběhu, kteří zásadně ovlivnili budoucí dějiny Římské říše. V knize se střetávají dva světy: "Barbaři" a Řím a čtenář může postupně odhalovat tajemství politiky, i tehdejší život ze dvou stran a je na čtenáři, k jaké skupině více přilne...

Dávám 4 hvězdy, protože autorka někdy významnou událost napsala jen do pár vět, což by stálo více za rozepsání...

Christo
27.08.2011 4 z 5

Moje oblíbená profesorka (pokud ještě není prof., tak pro mě je :-)). Román jsem si se zájmem přečetl, neboť lásku k starověkému Římu mi předala na přednáškách a hlavně chuť se dozvědět něco víc. Román od nejerudovanějšího člověka na toto období, co znám. Vřele doporučuji.