Podzemí v Čechách, na Moravě, ve Slezsku

Podzemí v Čechách, na Moravě, ve Slezsku https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97841/navstivte-podzemi-v-cechach-na-morave-a-ve-slezsku-97841.jpg 4 6 2

Kniha byla koncipována stejně jako předchozí svazky a popisovala by všechny zpřístupněné jeskyně v ČR, zpřístupněné historické chodby (např. Tábor, Znojmo, Jihlava, Josefov), katakomby a významnější přístupné krypty (např. Klatovy), zpřístupněné historické i současné doly (např. Příbram, Chrustenice, Český Krumlov), jakož i řadu zajímavých a většinou geologicky, archeologicky a historicky významných slují, které sice nejsou technicky upraveny, ale jsou volně (bez průvodce) a bezpečně přístupné (leží zpravidla na značených tur.stezkách). Po dohodě s příslušnými organizacemi bychom uvedli i ty objekty, do kterých si lze návštěvu domluvit s jejich správci (např. podzemní sanatoria speleoterapie). Kniha by byla doplněna barevnými i čb fotografiemi, nákresy, mapkami.... celý text

Přidat komentář

David81
06.12.2022 3 z 5

Jeden z mnoha průvodců podzemím České republiky. Ve své době šlo o první pokus vytvořit přehled většiny přístupných umělých a přírodních podzemních prostor – celkem jich je v knížce přes 120.
Na textu se podíleli přední odborníci na dané téma, nicméně publikace trpí omezeným rozsahem. Jednotlivá místa jsou popsána většinou na jedné stránce, kde jsou uvedena základní fakta, která se dají běžně zjistit na internetu. Údaje ohledně cen vstupného nebo otevírací doby jsou samozřejmě už dávno neplatné. I zde se objevil úlet - podle této publikace byla Věstonická venuše zničena při požáru zámku v Mikulově koncem 2. světové války (str. 230). Ve skutečnosti byla soška v té době v Brně a unikla tak zkáze.
Na knížce jsou nejzajímavější plánky několika prostor a některé krátké předmluvy k danému místu z dobové literatury. Fotografií je poskrovnu.
Shrnuto – knížka pro naprosté fandy podzemí ČR a sběratele “podzemní” literatury.

vlkove
21.11.2021 3 z 5

Pěkná přehledná kniha, bohužel už neaktuální. Mnohé jeskyně atd. chybí, informace o prohlídkách jsou dnes už taky nepřesné.
Dobré pro přehled a vhodné jen tak na rychlé nakouknutí třeba když chcete někam vyrazit.


Štítky knihy

podzemí

Autoři knihy

Jaroslav Hromas
česká, 1943
Václav Cílek
česká, 1955

Kniha Podzemí v Čechách, na Moravě, ve Slezsku je v

Přečtených8x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x