Podzemí slov

Podzemí slov https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487449/bmid_podzemi-slov-F20-487449.png 4 20 9

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se rumu říká zrovna rum? Víte, co to znamená, když vám majitel e-shopu řekne, že právě ponížil ležáky? A všimli jste si, kolik se v hovorech o fotbale používá básnických prostředků? To je jen hrstka otázek, kolem nichž se točí Podzemí slov – knížka pro ty, kteří se rádi zamýšlejí nad řečí, již ostatní používají bez rozmyslu. Prostřednictvím krátkých kapitol v ní nahlédneme pod povrch češtiny. A kdo ví, možná tam najdeme i nějaké paralely s životem jako takovým.... celý text

Přidat komentář

padajicidvere
30.10.2023 4 z 5

Perfektní knížka pro milovníky češtiny a perliček v jazyce.

Až do poslední kapitoly jsem viděla knihu na 5 hvězd, takže mě mrzí, že u mne skončila na 4.
S autorem nesouhlasím, že by vulgarismy nemohly být součástí textu. Jsou to sice sprostá a hanlivá slova, ale ne kvůli sobě samým, ale kvůli nám - lidem. Ta slova jako taková jsou jen slova a nic neznamenají, dokud jim to my nepřisoudíme.

helena8303
15.03.2023 5 z 5

Půvabná knížka , čtivým způsobem objasní laikovi původ a vývoj významu jednotlivých slov.
Navíc doplněná veselými ilustracemi, které se vztahují k obsahu kapitol.
Navíc autor měl dobrý nápad, v závěru knihy je tajné heslo, pomocí kterého si čtenář může přečíst i polední, sprostou, kapitolu na internetu.
Takže, sprosťáci hurá do knihkupectví, za rozumný peníz si pošušňáte.
Dalo by se i říci, že je to knížka pro široký okruh čtenářů. Na své si přijdou kavárníci i dezoláti.


Snoopi
28.10.2022 3 z 5

Zajímavost pro lidi, kteří se o jazyk zajímají více, jednohubka pro studenty bohemistiky a pobavení pro odborníky, kteří všechny jevy zde zmíněné již dobře znají. Vzhledem ke způsobu pojetí a rozebíraným tématům se asi nejvíc hodí do rukou naprostým laikům, jež chtějí tak trochu "nahlédnout" pod pokličku jazykovědy. Pro uživatele, kteří touží po hlubších znalostech, však existují daleko lepší a propracovanější populárně-naučné příručky. Osobně mohu doporučit např. "Jazykové jednohubky" od Jana Táborského či "O jazyce bez hranic" od kolektivu autorů.
Autor nám hravou formou ozřejmuje význam a fungování některých základních pojmů, takže slova jako: metafora, lidová etymologie, neologismus, homonymum, jazykový obraz světa, frazém, slang... Každou kapitolu uvádí citát s vysvětlením původu nějakého slova a doprovází ji hezké ilustrace.
Určitě zde najdeme vtipné momenty, zajímavé novotvary a objevíme nečekaný původ některých výrazů a spojení. Zdá se mi však, že autor až příliš markantně usiluje o to, aby zapůsobil a prezentoval své nabyté znalosti. Potvrzuje to už svým výběrem líbivých a netradičních pojmů, které mají zajistit čtenářovu pozornost. A pokud by ho náhodou nudil, pobízí ho ke čtení slovy: "Podíváme se na zoubek... Pokud nevíte, čtěte dál..." Zároveň se nemohu zbavit dojmu, že svým dílem poněkud "parazituje" na odborné práci svých daleko známějších kolegů, a text je tedy jeden velký "výcuc" z jejich článků, navíc s nesprávně uváděnými citacemi v závěru. Kniha bohužel obsahuje i zbytečně mnoho stránek prázdných či s minimem textu, což ji možná mělo zřejmě "lehce nafouknout", jenže pocitu, že před sebou drží křehkou "anorektičku", to čtenáře nezbaví. Rozhodně by unesla daleko více vysvětlovaných výrazů.
I přes všechny výše uvedené nedostatky mě tato útlá knížečka vcelku pobavila. Asi nejlepší byla "Žlučovitá kapitola", v níž se autor rozepsal o chybách a jevech užívaných běžně, leč nesprávně, které ho tím zlobí.

"K duchům se v českém jazyce často odvoláváme i prostřednictvím frazémů /ustálených slovních spojení/. Když je někdo hloupý, můžeme říct, že je 'mdlého ducha'. Ve škole často sedí žáci, kteří jsou 'duchem nepřítomni'. Fotbalový zápas se občas nese 'v duchu fair play', většinou tomu tak však bohužel není, což asi souvisí s 'duchem doby'. Po vydatném obědě se zase tu a tam stane, že někdo 'vypustí ducha'. Občas nám někdo tento incident hlasitě vytkne, jindy si o nás pomyslí své jen "v duchu'."

JointlieKat94
30.09.2022 4 z 5

Tak to se mi líbilo!
Na knihu jsem narazila náhodou v mém oblíbeném antíku, kde mají i knihy nové (díky za to, Želvo!). A tak jsem tu a píšu tohle hodnocení!

Kniha není vůbec zlá a 4* jsou velmi dobré hodnocení (být tam více čtení, nebo kapitol, dám jich 5!). Každá kapitola je oddělena citátem, obrázkem a vtipným psaním a vysvětlováním daného pojmu. Moc se mi to líbilo, spoustu jsem se toho dozvěděla a taky jsem předčítala přítelovi.
Bonusová kapitola je na blogu a já si jí s chutí přečetla (a dnes si tam pročtu zbytek věcí).

Každopádně autorovi patří mé vřelé díky za jeho znalosti a naše poučení. :)

jes09
21.09.2022 4 z 5

Líbí se mi autorův styl, perfektně navazující kapitoly na závěrečné věty z předchozích kapitol. Čtenář má pocit, že čte souvislou knihu a ke všemu je to i vtipné.

Iki1
09.08.2022 3 z 5

Knihy, ve kterých si autor hraje s jazykem, mým rád. Tato kniha slouží spíše k vysvětlení, která slova kdy a kde použít a v jakém významu. Většina kapitol přináší obecně známé věci (bít - být...), v některých najdeme méně známé významy slov, překvapení v mém případě bylo skutečně nemnoho. Ale jako oddychovka k lepšímu použití mateřského jazyka je kniha fajn.

marketa6940
24.07.2022 5 z 5

Podzemí slov je super oddychová knížka, která zabaví a hlavně pobaví. Jakub Marek má příjemný nenucený humor a umí zaujmout. Každá kapitola je originální a ilustrace od Moniky Pavlovičové jsou krásné. Já se musela chytit za nos při čtení „Žlučovité kapitoly”, kde autor vypisuje, co se mu nelíbí na současném používání češtiny, protože úplně běžné říkám, že jsem pyšná na naši dceru… tak příště raději hrdá Moc milý čtenářský zážitek. Těším se na budoucí díla od Jakuba.

Niamh15
12.07.2022 3 z 5

Nápad super, obsah už tolik ne. Několik kapitol mě zaujalo, zvláště ty etymologické, zbytek byl slabší, až zbytečný.

iceVS
09.06.2022 5 z 5

Hned na prvních stránkách jsem se zasekla nad tím, zda mravenci koušou nebo štípou...
Než jsem zpracovala tuhle myšlenku, přišla bomba skrytá ve větě "Chcete bít zdravé?".
Musím říct, že jsem byla ráda, že jsem v tu chvíli sama, záchvat smíchu a představ jsem nemohla zastavit.
I po zbytek knihy jsem se bavila, takže určitě opráším QR čtečku a mrknu na kapitolu pro dospělé :-)

Autorovy knížky

2022  82%Podzemí slov

Kniha Podzemí slov je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce7x
Chystám se číst25x
Chci si koupit10x