Osudné tajomstvá v podzemí

Osudné tajomstvá v podzemí https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176175/bmid_osudne-tajomstva-v-podzemi-BS7-176175.jpg 4 249 52

Podzemí série

< 6. díl

Dobrodružstvo Willa Burrowsa pokračuje! Styxovia sa valia cez Anglicko a za sebou zanechávajú len smrť a skazu. Zdá sa, že tentoraz ich už nič nezastaví. Azda len zázrak môže zachrániť ľudstvo. Hlboko vnútri zeme musia Will a Elliottová odhaliť dávne tajomstvá, ktoré majú zásadný význam pre život ľudí a styxov… Šiesty záverečný diel napínavej dobrodružnej série Podzemie.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (SK)
Originální název:

Terminal , 2013


více info...

Přidat komentář

Mimieli
17.03.2024 2 z 5

Ze já nedala na zdejší komentáře a neukončila cteni po čtvrtém díleKonec byl sice otevřeny, ale to zůstává sesty díl taky, takze je to vlastně jedno. Poslední díl mi zkazil veškeré nadseni které jsem mela po prvních čtyřech. Ten svět si mě získal, vše krasne promyšlené - kolonie, hlubiny, ještě hlubší hlubiny :), dokonce i zahrada druhého slunce. Ale Fáze a mimozemšťané ? OMG

Artemis886
02.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Nemůžu uvěřit, že tohle je poslední díl....
Tahle série mě dostala vůbec ke čtení a vždycky jí za to budu vděčná.
Avšak tenhle díl byl strašně zvláštní, stalo se tam toho tolik! A vůbec to někdy nedávalo smysl! No a potom... proč muselo zemřít tolik skvělých postav...
Nakonec musím přiznat, že bych byla nejraději kdyby to skončilo 4 dílem, ale i tak jsem si to čtení užila a navždy budu vzpomínat na tuhle sérii.


šárofka
27.08.2023 3 z 5

Kniha supr, určitě doporučuji milovníkům dobrodružství, ale série je opravdu dlouhá což není špatně, ale kniha mě přestává bavit a kdyby toto nebyl poslední díl, určitě bych to nedočetla.

plomusujonak
08.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Toto je poslední díl z knižní série Podzemí. Ze série, která se mnou byla od sedmé třídy a doprovázela mě po dobu pěti let a která patří mezi mé oblíbené. V době, kdy jsem s ní začínal, mě uchvátila tajuplnost, brutalita a celkové prostředí, v němž se kniha odehrává. Z prvního dílu si nejdetailněji pamatuji Černé světlo, které mě naprosto uchvátilo. První díl byl především mysteriózní a působil poměrně věrohodně. Druhý díl byl o to bohatší a rozmanitější. Popisoval nepředstavitelně rozměrné jeskynní dómy a propasti zahalené do věčné temnoty. Objevily se nové hlavní postavy - Drake a Elliot - plnící roli archerypů mistra a učně. Mé srdce biologa zaplesalo, když jsem ve druhém díle četl o toxických parazitických houbách. Třetí díl se stále držel kvality, kterou nastolil první a navýšil druhý, dokonce jsem u něj strávil v kuse 4 a půl hodiny, avšak už si z něj nedokážu vybavit žádnou mou oblíbenou scénu. Zároveň se v tomto díle začne přechylovat prostředí z podzemí na povrch a s tím ztrácí příběh tajuplnost a nabývá akčnosti. U následujících tří dílů pak už mohu prohlásit, že název série neodpovídal obsahu, protože se děj odehrával hlavně na Povrchu.

Čtvrtý díl je však zvláštní tím, že obsahuje konec knižní série. Jak je to možné? V poslední scéně zjistí totiž Will s Chesterem, že zápisy Willova otce týkající se podzemního světa přepracovali 2 vysokoškoláci v knihu pro mládež. Bylo to nejspíš v tuto chvíli, kdy se cesty autorů rozešly a na posledních dvou dílech pracoval už jen jeden z nich. Tento konec je sice neuspokojivý v rámci příběhové linie a je také velmi otevřený, ale co se týče jeho síly a emocí, které ve mně vyvolal, je naprosto skvělý. Zbylé dva díly série výrazně mění celkový smysl knihy, například hmyzí povaha Styxů. Je to cool? Ano, ale nehodí se to. To samé platí o jejich mimozemském původu a o tom, že celá planeta Země je vesmírná loď. A tak se největší taj příběhu, jaký je význam symbolu trojzubce na přívěsku od Willova strýce Tama, utopil v změti chaosu a stereotypní sci-fi akce. Nemluvě o tom, že se z Chestera, jednoho z nejmilejších charakterů z celé knihy, stane na konci maniak, který je zabit otravnou postavou, která de-facto vstane z mrtvých, a taky, že situaci na konci knihy musel vyřešit deus ex machina. A poslední pokus o otevřený konec, kdy se z Willa stane Styx (netřeba se ptát jak), je marný a celkem stupidní. Přes všechny tyto nedostatky však musím ohodnotit tuto knihu pozitivně. A s ní i celou sérii. Nad mým úsudkem zase pro jednou vyhrála láska k těmto knihám a nostalgie. Podzemí vám vřele doporučuji. Když se vám nebude chtít číst celá série, budou stačit první čtyři díly. Podzemí mělo velký potenciál, dokonce podle něj chtěli natočit i hraný film, v Japonsku vznikla manga a v Polsku udělali počítačovou hru, ale vše se ztratilo spolu s klesající kvalitou knih. Na závěr ještě jedna rada: jestliže se rozhodnete dát Podzemí šanci, snažte se celou sérii dočíst maximálně do dvou let, jinak hrozí ztracení v ději, postavách a vymizení emocí k nim. Zároveň jak člověk stárne, už si knihu neužije jako dřív, takže věk 12 až 15 let je proto ideální.

Elliott
26.05.2022 3 z 5

Tenhle díl byl nejslabší. Ne vyloženě špatný, ale prostě slabý. Nejhorší je snad ten konec, jako chápu nechat otevřený konec třeba u jedné dějové linky aby čtenáři nad příběhem přemýšleli, to je v pořádku. Ale tady se doslova vyřešily tak dvě zápletky a dalších deset se vytvořilo. Zůstane Elliott ve Vnitřním světě sama? Přežili to Eddie a jeho Likvidátoři? Co se stane s Willem? Co se vlastně stane S NIMA VŠEMA? Tohle už je prostě trochu moc...

Hanncha
23.05.2022 3 z 5

Tento díl hodnotím jako nejslabší. Ale ne špatný.

Lionis
15.11.2020 4 z 5

Celá série má rozhodně zajímavý příběh, který i když se místy lehce vleče(rozhodně ne často), mě nikdy nenechal, dát si od něj pauzu.
První díl byl za mě jako u většiny sérií, člověk se do něj musí prostě dostat. Pokud se tak neděje, tak za mě příběh nemá hloubku, tady jsem se vžívat musel, a tak to mám rád.
Druhý díl začíná nabírat na obrátkách a děj se prohlubuje, zvětšuje a stává se z toho pravý fantasy román.
Třetí díl je na tom za mě velmi podobně jak druhý.
V posledním díle se však nestalo nikdy, že by se příběh vlekl. Spíše naopak, někdy toho bylo tak hodně, že to člověk při prvním čtení plně "nepojmul", čemuž přispěla na mě až moc scifi atmosféra a "vrchní děj" , musel jsem se párkrát vrátit, abych pojmul i vše, co se skrývalo pod ním, což mě však rozhodně nevadilo.
Za mě doporučuji a jako u většiny sérií které jsem přečetl a které mě bavili, mě nejvíc naštvalo to, že to nemá další pokračování. Tak to za mě má být, chtít víc a to se v případě této série stalo.
Dávám tedy 4/5, kdyb šlo čtyři a půl, tak dám čtyři a půl, kdyby čtyři a třičtvrtě, dám čtyři a třičtvrtě, prakticky nic nemůže mít za mě 100%, ale rozhodně hodnotím kladně.

Luigi1
20.05.2020 5 z 5

Celá serie nádhera až na ten závěr.Doporučuji přečíst celou serii

StarPopcorn
29.04.2020 odpad!

Od čtyřky to šlo do háje a tento díl to završil. Fakt je to škoda, mohla to být výborná série

Shinju
01.01.2020 5 z 5

Skvělé čtení ....až na ten konec no ... Nemuselo to mít tak okatě otevřený konec, pro další knihy, které nejspíš nebudou....

nikikostadinova
08.11.2019 3 z 5

Tak se nám to (jakž takž) ukončilo. Už je tam na mě moc techniky, že jsem absolutně ztratila zájem tomu porozumět. S někým to dopadlo zle, s někým.....méně zle. Ale jsem ráda, že jsem konečně ukončila sérii, která mě provázela 5 let.

frantisek8863
11.10.2019 3 z 5

Pátý a šestý díl se nějak vymykal konceptu předešlých dílů. Samozřejmě o překvapení v posledním dílu není nouze, jen ne vždy jsou některá překvápka vhodná a dobře zvolená. Stejně jako osudy postav,jejich činy a pohnutky u mě vzbuzovali rozpaky, nebo nesouhlas. Na můj vkus se v celé sérii dost umírá. Občas jsem měl pocit, že to psal někdo jiný, ale respektuji to, že je to cesta autorů a jejich záměr, který si psali podle sebe. Jako celek celou tajemnou fantasy sérii hodnotím kladně, stojí za to si ji přečíst i když nejsem osobně spokojen se závěrem a osudy postav. Ale to je můj problém.

GabrielleT.
24.09.2019 1 z 5

Bohužel velké zklamání. Tak jako byly předešlé díly nápadité, tento byl velmi průhledný. Teď se tu objeví menší spoilery. Postavy se už v předešlém díle ocitly v situaci, která je naprosto neřešitelná, proto jsem si už zpočátku tohoto dílu říkala: "Doufám, že vyřešení situace nebude spočívat v nadpřirozené moci mimozemšťanů." K mému zklamání tomu tak opravdu bylo, což z mého hlediska značí, že autorům zjevně došly nápady. Podobně, jak zde psali lidé přede mnou, je škoda, že utrpěly některé charaktery postav. Pokud jde o deus ex machina v podobě Marty, zanechalo to ve mě dojem spíše grotesknosti než cokoli jiného.

KanWay
22.09.2019 1 z 5

Ne, ne, ne, a ne! Ať už autorovi série šlo o cokoli, podle mě ji touto poslední knihou celou zazdil. Pro mě osobně obrovské zklamání s podobě vyústění celého děje a nepochopitelně chaotického konce... Na konci knihy postavy totálně ztratily charakter, který jim autor vytvářel napříč celou sérií (viz SPOILER dole). Podle mě chtěli autoři prostě knihu vydat a shrábnout peníze ze slávy předchozích dílů, takže z velkolepého finále udělali brak :-(



!SPOILER!

Chester se dřív ukázal, jako (i přes věk) ten rozumější, ale rozhodně umřel, jako totální idiot. Zasloužil si umřít jinak, nebo vůbec.

DominaCZ
14.11.2018 1 z 5

Bude obsahovat trochu spoilerů.

Jak píše radusak.
Ani nějak nejde popsat, o co vlastně v celé té sérii nakonec šlo, protože se tady objevují ponorky, tanky, vrtulníky s americkým prezidentem jež naslouchá vyprávění našich 17ti letých přátel, atomovky, jakési...GPS dotyjkové chrámy s mapami jako Googleearth, náznak mimozemského prapůvodu, vesmírý přesun těles, pyramidy,vzniká tu nesmyslný "vývoj" něčeho co může umřít jedním jediným způsobem (spálením), přesto je zabijí jednou kulkou, i když autoři pominuli fakt, že o pár stran nazpět psali part o výzkumu kde se zjistilo, že tvoři se umí obnovit i z jednoho useknutého prstu do pův. podoby...
(o námětu kudlanek, které dávají vzniknout průhledným gelovým zabijákům, ani nemluvím...otázkou taky je čím gelový průhledňák kouše, ale ok, nechme to tak).

Hlavní hrdinové umírají v jedné vteřině, ti nejhorší se prostě vypaří a najednou je "klid". Ti, co bojovali, jsou najednou ve vládě a konec končí tak, že končí otazníkem, což je vůbec nejhorší.
Četla jsem skoro 2 000 stran proto, abych se nakonec nic nedozvěděla.
(kam zmizela Marta s jasoni? Kde byla Sazina? Dostala se Elliot z toho "světa" ? Jak to že stačilo jedno bouchnutíčko trojzubcem a planeta se dala do pohybu? Jak by mohla vajíčka ve W.přežít když vše styxské po tom úderu zahynulo ??!!!)

Éhm takže prostě nevím ...zklamání a určitý posměch autorům zaráz.
První díl (ok, tak max i druhý) mohly zaujmout ...ale tohle je už přehnaný a ... že celosvětová hysterie??? o tom velmi velmi pochybuju.
Takže tak no.

plqa
21.08.2018 4 z 5

Od pátého dílu až moc pomatené. Konec je úplně prapodivný. Rozhodně nejslabší díl ze série, ale pokud jste četli ostatní tak tento si taky přečtěte.
Celkově byla série fajn.

pavelvanura
14.03.2018 3 z 5

Tak tento konec teda bolel. Spisovatelé se dostali do slepé uličky a asi to chtěli co nejrychleji ukončit a výsledek vypadá takto. Škoda :(

mrakosh
25.02.2018 5 z 5

ůůůůůůůžasná serie, ikdyž je fakt že na to, že se tam mělo všechno vysvětlit, to bylo moc nahuštěné a pomatené....nějak to skončit muselo atohle byl důstojný konec. vedle Pána Prstenů a Percyho jacksona jedna ze tří NEJLEPSICH knih co sem četl-a to jsem četl asi tak 100-300 fantasy....ikdyž 7. díl kde se zbývající hl. postavy potkají by nebyl na škodu, taky mohli víc rozvést tu lovestory Willa a E.

JohnyShorty
15.02.2018 3 z 5

Bohužel: Celá serie mě neskutečně bavila. Po přečtení prvního dílu jsem natěšeně čekal na vydání dalšího a dalšího. Hned ten den, co nový díl vyšel mazal jsem ho koupit a hned přečetl a pak nedočkavě čekal na další. Ale poslední díl mi přišel ze všeho nejslabší. Motání pátého přes deváté a nakonec ten závěr....

radusak9806-1
12.02.2018 odpad!

Rozhodla jsem se napsat komentář později, aby ze mně všechno naštvání a frustrace vymizela a taky, abych na většinu toho co mě štvalo zapomněla.
Úplně si pamatuji mé nadšení z první knihy, bylo to nové, zábavné a nebylo to tam moc přitažené za vlasy. Postupem toto nadšení vyloženě chladlo a když se člověk dostal přes "zrození styxů", tak už by vzrůstu nadšení nepomohla ani dvojitá dávka viagry.
Z tohoto pohledu se od knihy nedalo nic moc čekat a jí se stejně povedlo (tím koncem co není konec, to je asi jako zemanovské nedělání kampaně) velmi dokonale ustálit. Knihy se začali tenčit, aby se z nich dalo vytřískat co nejvíce a otevřený konec se dá využít k ještě další knize. Já osobně už bych si jí nespíš nekoupila, nějak nemám důvod.