Podtrženo

Podtrženo https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474235/mid_podtrzeno-xZW-474235.png 3 4 2

Podtrženo – osobitá forma memoárů Václava Klause přináší původně privátní výpisky z četby většinou ekonomické literatury z let 1970–2020, komentované nyní s nadhledem časového odstupu. Do autorova duchovního světa patří – ve škále postojů od akceptace po negaci – dlouhá řada osobností od Marxe přes Misese a Samuelsona až po naše současníky, ekonomové se na stránkách této knihy potkávají s umělci (Böll, Lennon, Orwell, Solženicyn...), politiky (Gorbačov, Reagan, Thatcherová, Trump...), ale třeba i s papežem Františkem nebo Gretou Thunbergovou.... celý text

Přidat komentář

doublefish
23.09.2023 5 z 5

Umím Klause číst a věty typu "většina světových politiků (včetně mě) se shodla..." umím odfiltrovat. Zbytek bývá veskrze podnětný. V "Podtrženo" mě zaujalo, jak je kniha koncipována a autora muselo velmi bavit ji ze svých podkladů skládat. Já, o dost mladší ročník než autor, jsem vděčný za výcucy z let a zdrojů, ke kterým bych se těžko propracoval, ale nejspíš bych si z nich podtrhl-vystřihl-opsal podobné výroky. A ještě něco. Ať má na V Klause názor jaký kdo chce, nepochybně to je mj. obdivuhodně velmi pilný a bystrý čtenář. Takovej šprt. Ale chytrej... Ke knize se budu vracet.

holomex
08.07.2021 3 z 5

Líbí se mi koncepce. Je fakt zajímavé sledovat život člověka prostřednictvím výpisků, které si dělal v průběhu padesáti let. Je podnětné zjišťovat, jakou platnost dnes mají tehdejší myšlenky a jak se může v průběhu času měnit jejich hodnocení. Nelíbí se mi přece jen moc časté zdurazňováni, že se autor s tím a tím znal, tam a tam přednášel a odtud a odtud má čestný doktorát. Ale celkově hodnotím pozitivně a myslím, že si z těchto výpisků udělám pár výpisků:)