Podstata zla

Podstata zla https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310089/bmid_podstata-zla-4Rl-310089.jpg 4 93 41

Jeremiáš Salinger je mladý newyorský televizní autor, který se společně se svou ženou Annelise na nějakou dobu přestěhuje do Siebenhochu, malé obce v Jižním Tyrolsku, kde vyrůstala. Doprovází je i jejich pětiletá dcera Clara. Salinger okouzlený horami a lidmi, kteří zde žijí, začne pracovat na dokumentu o alpské záchranné službě. Během natáčení se však stane obětí hrůzné nehody. Zatímco se všemožně snaží vzpamatovat se z této traumatické zkušenosti, dozví se náhodně o krvavém zločinu, který se stal před mnoha lety: o masakru tří mladých lidí v rokli Bletterbachu. Zločin nemá viníka a v obci o tom nikdo nechce hovořit. Snad že by jen i připomínka mohla vzkřísit tu dávnou hrůzu nebo snad proto, že mnozí z obyvatel mají co skrývat? Přes veškeré nepřátelství, které kolem něj začne narůstat, a přes nesouhlas Annelise rozhodne se Salinger pátrat v minulosti a proniká do celé záležitosti stále hlouběji, až odhalí nečekanou, děsivou pravdu. Tato kniha bývá přirovnávána k Stephenovi Kingovi a Jo Nesbømu (autor oba spisovatele obdivuje). Přítomnost impozantního prostředí (hory), které je jak božské, tak démonické, temný styl vyprávění a zápletka plná napínavých zvratů až do poslední stránky míří právě tímto směrem. Kniha je vyprávěna originálním, někdy téměř archaickým jazykem (ne však nudným), který odkazuje na počátky tohoto stylu počínaje Friedrichem Dürrenmattem.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: , Práh
Originální název:

La sostanza del male , 2016


více info...

Přidat komentář

Mayami
18.03.2023 3 z 5

Myslela som si, že bude o niečom inom, ako bola. Čakala som od nej viac napätia, tajomna.

Artep25
04.03.2023 4 z 5

Na prvotinu určitě výborná kniha. Vysoce hodnotím prostředí, zápletku a svižnost děje. Malinko bych vypilovala práci s postavami. Zdálo se mi ,že se někdy chovaly divně. Hlavní hrdina mi lezl na nervy občas s tím nedostatkem sebeovládáni ,ale budiž .A to počítaní písmenek tam bylo na můj vkus až příliš často .Trochu bych to omezila. Když to shrnu kniha mě bavila a dobře se četla. Mohu doporučit .


Eistee
17.03.2022 3 z 5

I já musím přiznat, že na autorův styl jsem si musela chvíli zvykat. Na knize hodnotím pozitivně zejména bravurně vykreslené prostředí zapadlé vísky uprostřed Dolomit, jejíž obyvatelé skrývají nejedno traumatické tajemství. Zajímavé folklorní odkazy dotvářejí unikátní atmosféru krutých hor. Děj měl spád a nechyběly mu zvraty a momenty překvapení. Autor dokonale vytváří mrazivě tajemnou atmosféru a čtenář se poměrně rychle začíná v ději orientovat. Takové rozuzlení jsem rozhodně nečekala, možná působilo příliš překombinovaně a nevěrohodně, ale ta kapka jakéhosi ,,psychidelického nadpřirozena" tady naopak sedla.
Negativně bohužel hodnotím charakteristiky postav, které vesměs hovořily stejně divným jazykem a byly od sebe během dialogů jen těžce rozeznatelné. Vadila mi přemoudřelost Clary, přílišná filosofičnost a dramatičnost místních a psychická rozbředlost hlavního hrdiny. Ale vzhledem k tomu, že jde o autorovu prvotinu, kniha byla překvapivě dobrá a příběh originální.

agatakristi
04.03.2022 5 z 5

Velmi zdařilé dílo. Četla jsem v originále, který samozřejmě preferuji, ty barvy, vůně a emoce, co měl autor v mysli, jsou už samy o sobě těžké přenést na papír, překlad, ať sebelepší to vše vždy ještě komplikuje. Nádherné popisy přírody i zakořeněných tradic odlehlé alpské komunity vtáhnou čtenáře do děje a světa tam za těmi kopci, v jiných časech... Vidím negativní hodnocení, chápu, že se může kniha zdát trochu "těžší", postavy prý nesympatické, dle mě naopak velmi reálné. Miluji knihy, kde je svět popsán takový, jaký je, a ne klasické zaškatulkované postavy, na který je čtenář naprogramován a tak je přijímá snadno, zlehka a šup na další zbytečnou knihu ve stylu Brynzy nebo Nesba. Možná je k četbě mít větší rozhled či alespoň otevřenou mysl. Moc dobře napsané, napínavé, psychologicky propracované a snad i poučné. Každý má nějakou tu svou obsesi a pozor, aby z té potvůrky nezačal klíčit semínko nekontrolovatelného zla.

immortal-party
10.12.2020 1 z 5

Podstata zla. co k tomu dodat? tuto knihu bylo peklo číst.

Rubbertrouble
08.03.2020 2 z 5

Největší debut od Stiega Larssona? No, moje chyba, že jsem na to skočil. A možná to ani není lež, protože kdo ví, čím se vlastně měří velikost debutu. Já evidentně ne. S Larssonem se tahle slabota srovnávat rozhodně nedá. A že je to psaný “živým jazykem”... No, pokud hlavní hrdina opakovaně říká 6leté dceři “maličká”, o “živém jazyku” bych dost pochyboval.

Dada077
06.03.2020 3 z 5

Taký galimatiáš postáv, dejových úsekov a zvratov, že som mala problém oddeliť Güntera od Grünwalda a to mi do konca knihy zostávalo nejakých sto strán. Vo všetkej tej víchrici však zostával hlavnému hrdinovi pevný záchytný bod - rodina a to mi pomohlo zjazdiť tú lavínu až do konca. Balans medzi dobrou detektívkou, sci fi hororovými prvkami a námesačným blúznením psychothrilleru sa dal celkom úsmevne zvládnuť. Celkom na zahodenie kniha nebola.

Tyet
21.02.2020 4 z 5

Nic komplikovaného, svižně psaná oddechovka, dala mi, co jsem čekala, takže cajk.

lucycom
03.02.2020 3 z 5

Hlavní zápletka mě nadchla, bylo to čtivé a byla jsem napnutá, co se těm lidem přihodilo. Hltala jsem to do té doby, než se schylovalo ke konci a na scénu přišla nereálná “postava”. Tou to autor podle mě zazdil.

Aghatte
19.11.2019 2 z 5

Jsem poctivá čtenářka, snažím se číst celé knihy, dát autorům šanci se vyjádřit, tady to ale nešlo. Po první třetině, když už se mi stránky lepily tou sladkostí (citliví horští muži jako z reklam na Nivea men sensitiv a rodinka jako z Merci), jsem jen listovala, abych se dozvěděla, co se stalo a kdo to udělal.
Čtyři písmena: nuda.
A ten jazyk, vskutku jiný, neokoukaný, ale pro mě nestravitelný.

Miluska2810
13.11.2019

Tazko hodnotit ked som zvyknuta na detektivky, kde sa stale nieco deje. Tu je pribeh velmi zaujimavy a asi poslednych 30 stran bolo vyslovene napinavych. Fakt je, ze sa lahko citala a pribeh v prvej osobe mal svoje caro. Myslienkove pochody hlavneho hrdinu boli vskutku zaujimave a niekedy vtipne. Neviem ani hodnotit tuto knihu, keby som vedela do coho idem, urcite si ju neprecitam, ale zaroven nelutujem.

loskatos
18.06.2019 1 z 5

První knížka po několika letech, kterou jsem nedočetl. Odložil jsem zhruba v jedné třetině a už se k ní nevrátil. A to jsem se na ni dle anotací tak těšil. No nic.

Markos
23.03.2019 5 z 5

Velice čtivé, skoro žádné nudné místo, pořád se v příběhu něco děje. Krásně ukázáno jak člověka dokáže jeho posedlost dostat na kraj existence i co dokáže pro tu věc obětovat...

orinka3
29.09.2018 5 z 5

To je opravdu zajímavá kniha. Když jsem se podívala na začátek, zdálo se mi to jaksi divné. Nevěřila jsem, že se začtu, protože styl byl hodně odlišný od běžné četby. Aspoň se mi to tedy zdálo. Taky jsem si uvědomila, že italského autora čtu po dlouhých letech - Moravia, Passollini...takže jsem se nakonec ponořila do tajemného příběhu, kde nic nebylo vyloučeno. Lidská psychika je křehká a těžko se pak rozlišuje fantazie od skutečnosti. Takže jsem to dočetla, jsem moc ráda, že mi tahle knížka neunikla a určitě ve mně nějakou stopu nechá. Prostředí, temná historie, pravěký netvor....

Mahuleno
17.09.2018 4 z 5

Trochu rozpaky - dramatický zážitek hlavního hrdiny, který si s sebou zřejmě následky nese pro další život a rozhodování. Dost mi vadil jeho přístup k řešení starého případu z hor, jeho až nezdravá snaha objasnit zapomenutý a odložený případ a to i přesto, že až maniakální snaha dobrat se skutečnosti, ohrožuje jeho blízké a především hrozí rozpadem jeho rodiny. Což nepůsobí zrovna sympaticky
v okamžiku, jdy je eventuální výsledek v podstatě k ničemu a možná jde jenom o scénář exkluzivního filmového dramatu. Takže, když dojde k vyřešení a příběh je znám, jsem docela zklamán - podle mne je motiv činu příliš slabý na takový masakr, o kterém je příběh. "Naštěstí" - tedy naštěstí pro knihu platí, co řekl starý rabín na smrtelném loži: "Všechno je jinak!"

MarianP
03.09.2018 5 z 5

Jedným slovom : wow !. Táto kniha, celý tento príbeh je tak niečo neuveriteľné, originálne, napínavé, pútavé a dokonalé ! Úžasná kniha, v ktorej nechýbajú vraždy, beštia,čerti, búrky, tajomstvá a záhady, krásne hory, napätie, zvraty, túry, dolomity, snehové záveje a dokonalá mrazivá atmosféra. Toto dielo si istotne zaslúži pozornosť hoci nie každý inklinuje k tomuto žánru (thriler, horor, dobrodružný román...).

čika
17.07.2018 5 z 5

A mne sa to pacilo...ma to atmosferu (chut vybrat sa do juzneho Tirolska), zapletku, zive postavy.

Peršanka
29.06.2018 odpad!

O ničem.

sinfulka
28.12.2017 5 z 5

Kniha byla pěkná, pět hvězd hlavně za krásně popsané hory. Úplně mě to chytlo a okamžitě bych tam odjela. Styl psaní byl super. Na druhou stranu mi občas vadil hlavní hrdina, který se choval dost nerozvážně.. doporučuju číst v zimě, se svařákem a když venku pořádně sněží :)

taven
23.12.2017 4 z 5

Některé pasáže v horách dechberoucí, jiné naopak zklamání. Občas trochu podivně napsané, hlavně na začátku, než se srovnáte se stylem autora. Postupně ale kniha nabírá na otáčkách a ponoříte se do tajemství Bletterbachu. Rozhodně velmi originální kniha. 70%