Smrt nosí rudé škorně

Smrt nosí rudé škorně https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395598/bmid_smrt-nosi-rude-skorne-tKq-395598.jpg 4 304 113

Podrychtář Václav série

< 1. díl >

Děj historického dobrodružného románu s detektivní zápletkou se odehrává ve středověké Praze na podzim roku 1396. Hlavním hrdinou je Václav, podrychtář Starého Města pražského, který stojí před nesnadným úkolem: vypátrat vrahy mladého pána Jindřicha Bludovského, zavražděného přímo na tržišti. Navíc hodlá najít ukradenou truhlu s penězi velkokupce Ebrlina, která zmizela v době vraždy. O nebývalé starosti má tedy Václav postaráno, zvlášť když čelí stálým nesvárům staroměstských občanů, v opuštěném domě u hřbitova straší a každou chvilku přispěje svou troškou do mlýna i Václavova manželka...... celý text

Přidat komentář

Switch
13.03.2024 5 z 5

Příběhy Václava od Černého koně mě prostě baví. Tito knihu jsem četl jako čtvrtou v pořadí, i když se jedná o první díl, vůbec to ničemu nevadilo. Postavy jsem znal už z ostatních knih. Magist se v průběhu času moc nezměnil a parta biřiců stále vyvolává úsměvy při čtení řádků. Smrt nosí rudé škorně měl perfektního "záporáka". Jednotlivé soudní pře krásně rozkrývaly osu příběhu a že těch drobných "detektivních" případů v tomto díle Václav řešil... Nespočet. Knihy pana Růžičky jsem si oblíbil a už nyní mám objednány další dva díly. Styl psaní se mi krásně čte, mám rád jednotlivé postavy a rozuzlení zápletek. Příběh nedovolí čtenáři odložit knihu... Doufám že postupně získám všechny díly a přečtu si všechny knihy z pera tohoto autora.

S.sidi
07.03.2024 3 z 5

Není to špatné, jen si musím trochu zvyknout. Ale druhý díl už poslouchám. :-))


MirrorIsis
24.01.2024 5 z 5

Báječné čtení. Budu hledat další knihy od p. Hrdličky.

tataboi
03.01.2024 5 z 5

Ahoj, přečetl jsem celou sérii o podrychtáři Václavovi. Má ode mne palec nahoru.
Příběhy jsou čtivé, děj se posouvá tak jak má a ani na jedné stránce jsem se nenudil. Škoda že p. Hrdlička už nic nenapíše. Vřele doporučuji...

helenkan
28.12.2023 3 z 5

Četla jsem druhý díl z téhle série a líbil se mi. A tak jsem chtěla vědět jak to vše začalo a sehnala jsem si i díl první. Mám ráda tyhle historické detektivky. Myslím, že budu shánět i další díly.

Bacileus
29.08.2023 1 z 5

Hlavním problémem knihy je dle mého autorova posedlost zdáním realismu. Dá se pochopit, že člověk, který evidentně mnoho studoval a nashromáždil ohromné množství informací, chce své znalosti prodat. Bohužel k tomu povětšinou neslouží čtivě vystavěný děj, ale tlachání postav, které si navzájem zcela nelogicky vysvětlují věci, které by jakožto lidé žijící v oné době, měli znát (popřípadě není uvedeno, proč tyto věci neznají). Pominu zápletku, která ač primitivní, mohla být vcelku nosná. Její potenciál však zabíjí naprosto chaotický děj. Jednotlivé scény postrádají dynamiku, návaznost, o gradaci nemluvě. Dalším velkým problémem jsou postavy, jejichž charakter je rámován zpravidla jejich postavením, či touhou po penězích (nebo touhou za něco nezaplatit, respektive nepřijít o peníze). Ono vůbec vypočítávání kolik co stojí, bez jasného důvodu to zmiňovat, mi postupně začalo připadat perverzní.
Kritiku si však předně nezaslouží autor, v jehož případě se jedná o prvotinu. V tom případě si zaslouží poklonu za to, že se historické látky zhostil a dokázal ji dotáhnout do konce. Myslím, že pár dobře mířených rad ze strany redaktora, či odpovědného vydavatele, by výše uvedené postřehy učilo bezpředmětnými. Takto však zůstává dojem z knihy velice slabý.

klokan.1905
06.06.2023 4 z 5

Smrt nosí rudé škorně ...
První kniha od Pavla Hrdličky, která se mi dostala do rukou... Smrt nosí rudé škorně je zároveň i první ze série Podrychtář Václav... Jedná se o historický román s detektivní zápletkou, ve kterém se přenesete do Prahy na konci 14. století, za vlády českého krále Václava IV. Hlavní hrdina románu - podrychtář Václav, je historicky doložená postava...
Společně s podrychtářem Václavem budete pátrat po vrahovi mladého pána - Jindřicha Bludovského, který byl zavražděn přímo na tržišti... Ve stejné době dochází i ke krádeži truhly s penězi...
Kdybyste nevěděli jaká byla hodnota různých peněz, mír a váh, tak jistě, stejně jako já, uvítáte v zadní části knihy vysvětlivky...
K samotnému hodnocení... Mně to vyšlo tak na 72 procent... Takže malinko pod současně hodnocení... Dávám tedy slabší čtyři hvězdičky... Možná za to může i větší množství staročeských výrazů, kdy jsem mnohá slova neznal... Vzhledem k tomu, že však mám zakoupeno ještě pár dalších dílů série, tak jsem se s podrychtářem Václavem nesetkal naposledy... ;-)

Pavlnka
26.05.2023 3 z 5

Bylo to zajímavé, ale něco mi na tom nesedělo. Uvidim, jestli se pustím do dalších.

pohoda58
16.04.2023 3 z 5

Zajímavý historický příběh s detektivním pozadím.

Blanchi
23.03.2023

Příběh je zajímavý. Kniha se hodně podobá na příběhy Vondrušky, ale zde jsou užívána historická slova a obraty, což četbu trochu stěžuje.... občas jsou celé věty v latině nebo němčině. Pokud budu volit mezi Vondruškou a Hrdličkou, zvolím pro lepší čtivost Vondrušku.

Luis_Lambo
19.03.2023 5 z 5

Úžasné a barvité vykreslení dobového života v Praze. Moc jsem si příhody podrychtáře Václava užíval. Dávám 5 hvězd a rychle na druhý díl:-)

Dant76
21.02.2023 5 z 5

Svižně psaný příběh odehrávající se koncem roku 1396 převážně v Praze. Čtenář se setká s dobovými výrazy a životem té doby vůbec.

lubica-gros
19.02.2023 1 z 5

Nuda nuda nuda. Plietli sa mi postavy, opis udalostí bol fádny a nič nehovoria o, žiaden spád... Donútila som sa ku strane 90 a stačilo....

Le Chat
24.01.2023 3 z 5

Moje první setkání s autorem i podrychtářem Václavem. Bohužel víc než 3 hvězdičky udělit nemohu, autorovy další detektivky číst neplánuji. O to víc se těším na příští případ Oldřicha z Chlumu - Černou lilii.

sweeney
17.12.2022 4 z 5

Knížka mě nejprve zaujala svou obálkou, následně po přečtení obsahu jsem se rozhodla knihu zakoupit. A chyba to nebyla :) Autor nám s jistou dávkou humoru předkládá obraz Prahy 14.stoleti se vším, co k tamějšímu životu patřilo. Ať už se jednalo o mordy na tržištích, rozepře mezi trhovkyněmi či o všudypřítomný zápach na ulicích. Do tohoto prostředí následně zasazuje několik případů, které řeší spravedlivý podrychtar Václav. Doporučuji (plus jako bonus pestrá škála archaickych slovíček :)

slawa.cap
12.12.2022 5 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu. Za mně dobrý, je tu všechno co mi chybělo v Bratrstvu křišťálu. Líbilo se mi to tak že jsem si ji i další díly koupil i na papíru a při první příležitosti se pustím do pokrčování.
Vyprávění tak reálně podané až se člověku zdá že se to muselo odehrát nejpozději před týdnem. Podrychtář se chová jako férový chlap a ví kdy má zákony dodržet, ohnout, nebo si na ně náhodou vůbec nevzpomenout. Jako ochránce práva je, v knize vyobrazen, asi jako jediný u koho převažují kladné vlastnosti, třeba u Šebka je tomu spíš obráceně.
Kniha je svěží, i když někdy pěkně smrdí hnilobou a zatuchlinou.

Johana
21.11.2022 5 z 5

Kniha se mi velice líbila, vřele ji doporučuji každému, kdo si rád přečte historickou detektivku. Je to krásně napsané, košatým jazykem, s úžasnou znalostí reálii (včetně latiny a dobového jídelníčku), s láskou ke čtrnáctému století a také s laskavým, vkusným humorem. A vytknout by se dala snad jedině skutečnost, že nejde o román - Pavel Hrdlička tu ve své prvotině ani neaspiruje na klasickou románovou stavbu s její klenbou, s vývojem postav a tak podobně. Napsal šťavnaté dobrodružné čtení a je vidět, jak moc ho to bavilo a jak si to užil.

Jde o mé první setkání s tímto spisovatelem a určitě si přečtu i další věci. Nerada jsem se dozvěděla, že knížek pana Hrdličky je jen hrstka, protože začal psát až na penzi a již zemřel. No, byl to Spisovatel s velkým S, snad si mohu dovolit dodat - čest jeho památce.

Avila
11.09.2022 4 z 5

Kniha byla příjemné překvapení. Velmi dobře napsaná historická detektivka která vás přenese do středověké Prahy.
Čtení mě bavilo a moc jsem si ho užila a pobavila se při slovních přestřelkách s Mandou... :-) Už se těším na další díl.

babicka_amalka
11.07.2022 2 z 5

posloucháno jako audiokniha - což byla asi chyba; interpretův přednes mi nebyl příjemný (strašně "mele", Vasil Fridrich); ani autorův styl mi úplně nesedl;
uvidím, časem dám možná šanci dalším dílům série, ale hned tak to asi nebude;

18LenkA12
06.07.2022 5 z 5

Napínavá historické detektivka, která se skládá z několika menších činů, díky nimž je odhalen hlavní důvod první vraždy. Autor opět nezklamal. Knihu můžu jen doporučit.