Podlý král

Podlý král https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487824/bmid_podly-kral-aiN-487824.jpg 4 1374 227

První lekce zní: zatvrď se. Poté co vyšlo najevo, že Doubek je ve skutečnosti dědicem vílího trůnu, musí Jude svému bratříčkovi zajistit bezpečí. A právě jen kvůli tomu k sobě připoutala podlého prince – teď už krále – Cardana a stala se šedou eminencí tahající za nitky celé říše. I kdyby se Cardan nechal snadno ovládat, bylo by pro ni těžké stále proplouvat bouřlivými vodami proměnlivé politiky a spojenectví vílího království. Král ale navíc dělá všechno, co je v jeho silách, aby ji ponížil a zesměšnil, ačkoli je lidskou dívkou stále fascinovanější. Když začne být jasné, že se Jude někdo v jejím bezprostředním okolí chystá zradit, ohrozit její život a životy všech, které miluje, musí smrtelnice odhalit, kdo jí jde po krku. Dokáže se navíc vyrovnat s komplikovanými city, které chová ke Cardanovi?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

The Wicked King , 2019


více info...

Micho86
Micho86
21.03.2024 5 z 5

Jak pravil Dr. House, všichni lžou a v tomto příběhu lžou úplně nejvíc právě ti, kteří lhát nemohou, a já jsem nucena přiznat, že jsem vynalézavostí autorky zcela konsternována.

Tento díl měl velmi nabitý program a čtenáři nebyla dopřána ani jedna stránka táhlé nudy, jako tomu bylo na začátku prvního svazku.
Dialogy se dle mého názoru zlepšily a občas jsem se nad nimi i pousmála.
Sem tam Jude něco nevyšlo, občas jí někdo podvedl, v některých situacích bych na jejím místě rudla vzteky. Ne, že bych jí to přála, ale mám radost, když hlavní postavě nevychází úplně všechno, protože to dělá příběh uvěřitelnějším, a to i v rámci fantasy žánru.

Jude taky není vůbec hloupá a ač je vyprávění napsané v ich-formě, díky střízlivému a rozumnému popisu vnímám hlavní postavu jako poměrně objektivního pozorovatele, čehož určitě není snadné dosáhnout a já si toho cením na spoustu hvězdiček.

Vůbec bych neřekla, že tato knižní série spadá do škatulky obscénních YA fantasy kravin, naopak je to velmi osvěžující vložka v mém čtecím pořádku a já se zatím dobře bavím.:)

Nikidree
Nikidree
05.03.2024 3 z 5

Ačkoliv stále netuším, co přesně mě na této sérii fascinuje, musím říct, že druhý díl jsem zhltla jak malinu.
Jude mi stále leze na nervy a nemůžu říct, že bych ji měla ráda. U Cardana to samé. Navíc ten jejich (ne)vztah je těžko popsatelný a pro mě i těžko uvěřitelný. Ostatně ani teď mě žádná z postav vyloženě nezaujala. Všechny jsou takové odtažité, chladné a nejsem schopná si s nimi vytvořit nějaké sympatie.
Avšak řekla bych, že tu došlo k malému zlepšení. Že ten děj odsýpá a točí se více méně kolem hlavních událostí. Kterých je tam až až.
Jdu rovnou na třetí, tak snad se to konečně celé nějak vyvrbí.


knidopel
knidopel
13.02.2024 5 z 5

Ačkoliv jsem měla u prvního dílu občas problém se začíst a něco mi v příběhu chybělo, u druhého dílu jsem se začetla na první dobrou a místy jsem se od knížky nemohla odtrhnout. V příběhu se neustále něco děje, krásně to odsýpá a čte se to opravdu samo. Zároveň mě kniha dokázala i překvapit a děj mi nepřišel předvídatelný, což cením. Ihned se pouštím do dalšího dílu.

marianna7090
marianna7090
13.02.2024 4 z 5

Najskôr som chcela túto knihu ohodnotiť len 3*, ale posledných, asi 100 strán sa KONEČNE začalo diať niečo poriadne. Už má totiž veľmi unavovali tie intrigy a politikárčenie. Vážne nuda. Potom však nastal zlom, obrat o 360° a ja som ostala (ne)príjemné prekvapená. Vzhľadom na koniec nepríjemne, z hladom na obrat a riadnu zmenu deja, príjemne.
Som naozaj zvedavá ako sa táto séria skončí.

Nemôžem si pomôcť, prechovávam väčšie sympatie ku Cardanovi ako k Jude. Najskôr som ho nemohla zniesť a nedokázala som pochopiť ten ošiaľ okolo neho, ale podarilo samu dostať sa mi pod kožu. Zatiaľ čo Jude stále myslí len na to svoje "postavenie". Dievča, život nie je len o tom. Už sa zpamätaj.

anonym02
anonym02
07.02.2024 5 z 5

Musím říct, že tento díl se opravdu četl sám!
Zaujal mě o dost víc než ten první a bavilo mě pozorovat, jak se hlavní hrdinka postupně rozvíjela. Snad škoda jen, že je kniha tak krátká, myslím, že by si zasloužila trochu víc rozepsání Ale co se autorce musí nechat je to, že měl příběh spád - neustále se tam něco dělo a možná i proto se četla tak dobře

kristyna6626
kristyna6626
02.02.2024 5 z 5

Musím říct,že jsem tento díl zase zhltla... Čte se to dobře, je tam akce a stále se tam něco děje. A když si myslíte, že víte, co bude následovat, najednou se dej otočí jiným směrem a začne koloběh "Cože!?!" momentů. A to až dokonce knihy. Když jsem dočetla měla jsem z toho hrozný pocit. A co jiného dělat než hned skočit na další díl.

zirafinec
zirafinec
30.01.2024 4 z 5

Nevím, nevím... Když jsem to četla poprvé, byla jsem z knihy úplně unešená, ale teď... Netuším, co mi tam tak nesedí, ale něco tam je. Není to špatná kniha, to vůbec ne, ale...

stejfina
stejfina
16.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Oproti prvnímu dílu byl druhý díl jízda. Jude mě i nadále dokáže vytočit svým rozhodováním a jednáním. Cardana naprosto zbožňuju, ale ten konec! Moje romantické já pláče.. a opravdu jsem takový konec nečekala, ikdyž jsem konečně pochopila název knihy. Hned jdu na další díl :-)

danielawojn
danielawojn
07.01.2024 5 z 5

Příběh je díl od dílu lepší. Z prvního jsem byla nadšená, s druhým dílem se to znásobilo.

Baví mě množství zvratů, intrik a překvapivých situací a vývojů děje. Autorka dokáže příběh postavit tak, aby se čtenář po nějaké chvíli raději už ani nepokoušel předpokládat, co se stane.

Tereza.Fait
Tereza.Fait
05.01.2024 4 z 5

Mně se to libi! Co dil, to lepsi pocit ze cteni.
Prijde mi hrozne fajn, ze ty vztahy nejsou tak přímočarý a rychly, ze clovek casto jenom tusi.

Okoslav
Okoslav
02.01.2024 4 z 5

Hodnotím o fous lépe než jedničku – hlavně proto, že ubylo středoškolských motivů a přibylo zákulisních pletich a machinací. V rámci žánru stále velmi fajn.

TeriLin1111
TeriLin1111
04.12.2023 5 z 5

(čteno v angličtině)

Předešlý díl byl o krapet lepší ale ze zaujatosti musím dát zase plný počet (realisticky spíš 4.5*). Oproti prvnímu dílu tu bylo trošičku méně gradace ale ten konec mě dostal. Napadlo mě že by to takhle mohlo skončit, ale naivní část mého já se rozhodla tomu nevěřit :D. Zase je tam dost toho politikaření a nacházení řešení různých problémů, ale mě to prostě baví, nějakej ten vztah se tam taky najde, takže já jsem spoko. Nejraději bych se hned pustila do dalšího dílu, ale zároveň nechci aby to skončilo, takže asi chvíli počkám:)

Rebarborka
Rebarborka
22.10.2023 2 z 5

Natvrdlá hlavní postava absolutně neví, co dělá, ale na dvoře údajně vychytralých víl jí to z nějakého důvodu prochází.

TVer
TVer
08.10.2023 3 z 5

Jude mě už druhou knihou po sobě vytáčí. Nic moc se neděje a nejvíc času uplyne až je pryč a moc si toho nepamatuje. Zvrat na konci byl překvapivý, jsem zvědavá na další část, ale připadá mi, že děj prostě stagnuje a není to nic moc.

DK197
DK197
22.09.2023 4 z 5

E-KNIHA: Tenhle díl je z celé série nejukecanější. Zas tolik se tam toho neděje a když už něco, většinou to čekáme předem. Překvapivých momentů zde prostě moc není. Na druhou stranu těch pár nápadů, které se zde objeví, je opravdu zajímavých. Prozkoumáte i jiná zákoutí tohoto světa. Na jedničku to sice nemá, ale špatné to úplně není. Jen místo zvratů je zde více intrik, taktizování a debat. A stejně vás to na konci úplně šokuje a budete chtít vědět, jak to dopadne.

Holubka
Holubka
17.09.2023 3 z 5

Já od téhle série prostě čekala něco jiného. Jinak se to čte dobře akorát člověk musí dávat pozor aby se do všech těch intrik nezamotala. Jo a Jude nemám ráda.

Foxie89
Foxie89
28.08.2023 4 z 5

Nějak mi to plánování a osnování přišlo občas zdlouhavé, do první poloviny knihy se toho moc nedělo :D ale pak se to rozjelo a byla to zase paráda, konec skvělý a já se vrhám do dalšího dílu

Bety093
Bety093
17.08.2023 4 z 5

Celkově tenhle díl byl podle mě lepší než první. Četl se rychleji, byl kratší a i zajímavější. Oblíbila jsem si Jude a to jak se vyvíjí. Hodnotím pozitivně, ale na pět hvězdiček to podle mě ještě nemá. Hezké pokračování, doporučuji.

mamvybornyvkus
mamvybornyvkus
09.08.2023 5 z 5

Z nějakého důvodu mi dočtení celé série trvalo několik měsíců (pozn. překladatele - že jsem první díl přečetla za dva dny kdysi v únoru '23 a druhého, třetího, a dokonce i povídkového dílu jsem se dotkla až o 6 měsíců později - upozorňuji, že jsem všechny knihy měla doma (ano, i Ukradeného dědice!), ale pouze jsem byla líná.

Nicméně se docela proklínám za to, že mi to trvalo takhle dlouho, protože druhý díl je mnohonásobně lepší než ten první. Což je hodně odvážné říct, protože už ten první díl byl výborný. V tomto díle je mnohem více politiky, intrik, a i o krapet více romantiky (pokud se tak dá vztah Jude a Cardana nazvat? :)) Normálně moc na téma politiky ve fantasy knihách nejsem, ale tady je to tak dobře promyšlené a napsané, že jsem hltala stránku za stránkou a snažila se s Jude držet krok.

Když už jsem zmínila Jude a Cardana, tak bych nakonec chtěla zmínit, že mě hrozně baví jejich vztah a ta dynamika. Je to opravdu výýýborně napsaný enemies-to-lovers.

I přes fakt, že jsem měla drtivou většinu knihy vyspoilovanou (děkuji moc, Tik Tok lidé!), jsem si to moc užila a všem tuto trilogii doporučuji (a mým nejbližším ji možná malinko vnucuji:)))

Betulefetule
Betulefetule
30.07.2023 5 z 5

Skvělé pokračování, kterému nemůžu nic vytknout. Snad jenom to, že si nutně potřebuji koupit další díl :) .