Podkayna z Marsu

Podkayna z Marsu https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12847/podkayna-z-marsu-12847.jpg 4 12 4

Podkayna je mladá dívka, občanka Republiky Mars, jejímž životním snem je stát se první ženou-kapitánkou kosmické lodi. Za svým snem se snaží tvrdě kráčet už ve věku šestnácti let, jenže v cestě jí stojí nejen geniální, ale asociální mladší bratr, ale také politické zájmy Země a Marsu, které ji možná budou stát život... ale možná také ne. Román Podkayna z Marsu je zvláštní mimo jiné tím, že původně vyšel s jiným koncem, než autor zamýšlel. Pro účely dalšího vydání pak měli čtenáři možnost rozhodnout, zda chtějí mít konec tak, jak ho napsal Heinlein, nebo tak, jak si ho představoval první nakladatel. Český čtenář má jedinečnou možnost se rozhodnout a vybrat si, který konec mu vyhovuje více, neboť v tomto vydání jsou verze obě. Nestává se přece tak často, aby kniha skončila tak, jak chcete vy.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Wales
Originální název:

Podkayne of Mars , 1963


více info...

Přidat komentář

Luigi1
15.01.2024 5 z 5

Podkayna se chce stát kapitánkou kosmické lodi uvidíme jak se její sen bude realizovat

kap66
07.11.2021 3 z 5

Pocit rozpolcenosti až rozmazanosti mě donutil mému oblíbenému autorovi přidělit tentokrát pouze tři hvězdy. Nejde jenom o dvojí konec (jsem ale přesvědčená, že rozhodnutí o tom, jak dopadne hlavní postava, je jedna z konstant, do kterých by si autor neměl nechat mluvit). Váhám i u toho, komu je knížka určena. Podkayna je napůl dítě, pocity i prožíváním – tedy dětem? Charaktery by tomu odpovídaly, jsou tak jasně dané, jako bych četla Agathu Christie odehrávající se na Venuši: charakterní, ale naivní Poddy (v rozhodující chvíli až trochu pitomá) a bezcharakterní, ale vysoce inteligentní Clark, kteří spolu vedou zdánlivě dětskou sourozeneckou válku. Vyústění ale jde zase proti tomu. Vtipnost, kterou jindy maximálně vítám, se tluče s vyzněním. Autora kvůli tomu z oblíbených neodeberu, ale příště zvolím něco z jeho prověřené klasiky.


yerry
23.07.2016 3 z 5

Podkayna musí zomrieť! Je to jednoznačné. Knižka má totiž dva konce. Môžeš si vybrať, ktorému dáš prednosť. Svojho času knižka v USA vzbudila emócie a rozprúdila diskusie, ktorý koniec je lepší. Pravdupovediac ani jeden sa mi veľmi nezdal, akoby román autor násilne ukončil. Samozrejme, budú aj víly, vesmírne lode, Mars aj Venuša aj trocha tej Heinleinovej politológie.

Ak ale pozeráš na obálku a čakáš nejakú spaceoperu s hrdinkou s ideálnymi krivkami a so záľubou v rýchlopalných zbraniach tak si vedla ako tá jedla. Príbeh je totiž opisovaný z pohľadu naivnej dievčiny, ktorá prehodnocuje svoje životné plány a Heinlein sa tu pokúša mentorovať na tému, ako by sa nemali vychovávať deti. Tentokrát mu to však drhne ako fras. Veľmi tomu nepomôžu ani už spomínané dva konce. Z ktorých jeden ťa má akože dostať do kolien a možno by si mal aj nejakú tú slzu vyroniť.

Teda kvitujem, že vydavateľ uverejnil všetko, aj s názormi na tento jeho román od rôznych kritikov. Najviac som sa asi stotožnil s názorom od akejsi mormonky, ktorá Podkaynu poslala do horúcich pekiel. Veď vravím dievča, si taká naivná, že si nezaslúžiš žiť, nepoznáš život a preto zomri!

P.S.: Nie je to také zlé, ako by sa mohlo zdať z môjho príspevku, v knižke boli aj svetlé momenty ale ako celok mi priveľmi nesadla.

karvak
14.03.2012 4 z 5

Henleina mám hodně rád, ale tahle kniha mě prostě nechytla. Nalákalo mě jednak téma a jednak to, že kniha má dva konce - původní autorův a ten ke kterému ho posléze dotlačil vydavatel. Henlein je všestranný mistr a jako vždycky odvedl skvělou práci, problém je v tom, že nejsem ta správná cílová skupina (kniha je určená pro mládež) a téma - výlet kosmickou lodí z Marsu na Zemi očima dospívající dívky není pro mě to pravé ořechové. Hlavní hrdinka vypráví svoje pocity z cesty vesmírem, jak vidí své spolucestující, jaké jsou její plány, pocity a podobně, problém je v tom, že se tam jinak nic zásadního neděje. Nejdřív jsem knihu přečetl do půlky a vrátil, po čase jsem si jí půjčil znovu a dočetl do konce. Musím říct, že autorův konec dává knize jiný rozměr, takže přes přetrvávající rozpaky jsem po dočtení změnil hodnocení ze tří na čtyři hvězdičky. Doporučuji přečíst včetně přílohy na konci obsahující kromě alternativního konce až dojemné dopisy podporující autora i jeho verzi a skládajících hold jeho práci.

Kniha Podkayna z Marsu je v

Přečtených28x
Knihotéce26x
Chystám se číst11x
Chci si koupit5x