Podivuhodné příběhy z čínských tržišť a bazarů

Podivuhodné příběhy z čínských tržišť a bazarů https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302436/mid_podivuhodne-pribehy-z-cinskych-trzi-qeR-302436.png 4 24 4

Výbor 12 povídek, jež jsou literárním zpracováním příběhů, které na tržištích a bazarech čínských středověkých velkoměst vyprávěli lidoví umělci-profesionálové. Přestože jsou příběhy výstavbou i zápletkami poplatné feudálním literárním formám a způsobu myšlení (hemží se to v nich upíry, démony, světci, kouzly a zaříkadly, fantastickými milostnými, kriminálními a zbojnickými historkami), jejich základním rysem je hluboký realismus, který poprvé uvádí do literatury nejnižší vrstvy čínských velkoměst - řemeslníky, kupce, učitele, zřízence a pod. Vedle silného vlasteneckého a demokratického tónu (ohlas lidového hnutí proti vpádům mandžuských Džurčenů) vynikají povídky vysokou uměleckou formou, neboť jsou uváděny lyrickými prology a próza je prokládána básnickými vložkami. - Čeština je prvním z evropských jazyků, do něhož jsou tyto ukázky "zlaté doby čínské povídky" přeloženy. (Podle J. Průška.) Doslov napsal a poznámkami opatřil Jaroslav Průšek.... celý text

Přidat komentář

lastun
18.02.2021 5 z 5

To je jedna z mých nejoblíbenějších knížek. Příběhy jsou napínavé a je v nich dostatek nadpřirozena. Mám všechny tyhle staré čínské povídky velmi ráda.

Andi
26.08.2020 3 z 5

Některé povídky se mi líbily, zejména ty detektivní. Ale mnohé z nich byly nudné, některé až strašidelné - nadpřirozené děje ... příčilo se mi číst o prodeji žen a otroků, o ženinách a hárémech, celkově o diskriminaci žen jak prase. To mají z toho, že se nechali zlákat Konfuciovými kecy. Zajímavý doslov o vzniku profesionálního vypravěčství ve středověké Číně.


Pavelpi
11.07.2019 5 z 5

Sbírka lidových povídek,které dokáží zaujmout a pobavit.Moc pěkně napsáno a když se orientujete ve jménech,pak už nemáte žádný problém a dobře se bavíte.

dantuin
04.10.2015

Příběhy a legendy, které jsou proloženy překlady čínských básní. Vřele doporučuji, kniha se dobře čte, jen ta čínská jména mi dělala zmatek v hlavě.