Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela

Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120293/bmid_podivuhodne-pribehy-a-dobrodruzstvi-Jzd-120293.jpg 5 198 45

Přidat komentář

Peter73
15.09.2023 5 z 5

Tento spisovateľ mne neznámy ma prekvapil. Je to klasická dobrodružná kniha starej školy. Príbeh a putovanie Jána Kornel v 30-ročnej vojne, na mori, v Novom svete a u pirátov. Kniha je podaná ako rozprávanie hlavného hrdinu, čitateľ má pocit, ako keby sa to skutočne stalo, ako keby to bolo dobové dielo v ľahko upravenej forme. Autor sa snaží používať v určitej miere "historickú mluvu". Je to také variácia na Exquemelinové dobrodružstvá medzi pirátmi, aj ked pasáž s pirátmi je najkratšia. . (Alexandre Olivier Exquemelin: Co jsem zažil mezi piráty a bukanýry). Kniha ma bavila, autor do deja vložil veľa historických faktov. Hodnotím plným počtom.

Robodlak
29.07.2023 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších dobrodružných knih. Je doslova nabitá událostmi a dějovými zvraty. Hlavní hrdina, obyčejný chasník, je velmi inspirativní svým nezlomným duchem i přes nepřízeň osudu. Kniha neztrácí ani po letech na přitažlivosti. Tento příběh by rozhodně stál za zfilmování.


Marivetka2101
26.03.2023 5 z 5

Skvěle napsaná kniha s napínavým dějem. U mě umocněno tím, že poprvé jsem knihu četla v době, kdy jsem ve stoupajících horečkách pomalu odplouvala na druhý břeh, děj se prolínal s okolním světem, který jsem vnímala už jakoby skrz hodně tlusté sklo. Pak Kratochvíl byl jeden z nejlepších českých autorů.

framil
19.01.2023 5 z 5

Nádherná dobrodružná kniha. Velmi se mi líbila jako malému klukovi, který ji hltal s vykulenýma očima a i dnes ji mám, jako starší pán, velmi rád a mám ji několikrát přečtenou.

georginaa
19.09.2022 4 z 5

Dostala se mi do ruky tato kniha, vzpomínka, kdy jsem ji četla před 45 lety. Nechala mi v paměti plno dobrodružných příběhů, tenkrát takové knihy byly dost prodávané. Dnes jsem se jen pousmívala, jak se ten pohled na svět změnil i na to čtení.

Hakate
06.09.2022 4 z 5

Humorné příhody a příběhy Jana Kornela a plno dobrodružství.

gabim
14.06.2022 5 z 5

Kniha z roku 1954, kterou jsem četla v mládí ve vydání z roku 1979. Není moc knih, které si člověk dobře pamatuje i po 30 letech, tato je jedna z nich. Galeje, plantáže, verbování, neuvěřitelné příhody. Mimo poutavé vypravování se lze mnoho dozvědět z historie i zeměpisu, což je další bonus.

Meda77
06.12.2021 4 z 5

Kniha samozřejmě odpovídá době, kdy byla publikována a to platí i pro humor a dobrodružství hlavního hrdiny. Každopádně se nejedná o žádný brak ani v době současné, prožité povídky a příběhy jsou krásně psané, s milým humorem a čte se to úplně v pohodě. Slušné 4.

jaryn
14.08.2021 3 z 5

Moc příjemná oddechovka. Je to ta kniha, od které se nemůžete odtrhnout, avšak na druhou stranu: nečekejte žádný hlubší ponor, ba ani popisy reálií nikterak důkladné. Je to prostě (a to bez jakékoli ironie) jedno velké dobrodružství.

minirock
08.05.2021 4 z 5

Jan Kornel sepisuje na stará kolena svá dobrodružství která zažil jako mladý voják ve třicetileté válce, na galejích, v otroctví a nakonec jako námořník na pirátské lodi. Kniha se čte dobře ale před takovými padesáti lety by se mi líbila určitě mnohem víc.

Massek
21.02.2021 5 z 5

V první části z třicetileté války autor výborně spojil osudy obyčejného člověka s historickými událostmi, nechává nás na jeho příkladu nahlédnout na reálie 17. století a v knize pro mládež tak nenápadně spojuje vzdělávání s dobrodružnou literaturou.
Druhá část na moři a karibských ostrovech je samozřejmě exotičtější, ale ani tam nechybí prostor pro vykreslení historických vztahů a souvislostí. Mně se třeba líbila i "neakční" pasáž popisující úmornou dřinu na tabákové plantáži.
Občas nám je sice ústy (perem) Jana Kornela v rámci doby vzniku knihy dáno jasně najevo jeho správné sociální smýšlení, ale co už, koneckonců on by to tak při jeho životních zážitcích asi opravdu cítil. Na spád knihy to nemá vliv a pro mě je to určitě jedna z nejlepších dobrodružných knih pro mládež.

katka134
13.02.2021 5 z 5

Úžasná knížka mého dětství a já se k ní ráda vracím.
Je to příběh opravdu podivuhodný a napínavý a tak báječně se čte.
Jednu Janovu myšlenku bychom si měli pořád připomínat :

..."A já tu teď nahlas a se vší odpovědností říkám: Život je velká věc a my, každý z nás, si ho musí strašně vážit!....

Daman
30.09.2020 4 z 5

Také jedna z knih mého dětství, a stále poutavé vyprávění. I když trošku nepřesné a ideologizované. Na druhou stranu která kniha dětem připomene bitvu na Bílé hoře či třicetiletou válku?
Mimochodem - zajímalo by mně, kolik malých Vikingů se u nás po této době urodilo . . .

mi-380
28.06.2020 4 z 5

Jedna z mých prvních dobrodružných knih. Napínavá a poučná – třicetiletá válka, moře, kolonie. Tehdy, v nějakých mých dvanácti, třinácti, stoprocentní pětihvězdičkové nadšení.
Dnes jsem dočetl podruhé. Bavilo mě to znovu, ale… Názory autora nějak moc zapadají do sedmdesátých let, kdy byla má kniha vydaná. Dobrodružná část i charakteristiky hlavních postav ano, jinak je Kratochvílův pohled na události, dobu i lidi příliš černobílý. Na jedné straně ušlechtilé dobro (chudí vesničané, otroci, poddaní, prostí vojáci, Komenský, husité), na druhé zlo, které je třeba vymýtit (šlechta, mniši, otrokáři, církev, velitelé). O náboženství, které v té době hrálo významnou roli, skoro není řeč, pokud nepočítám občasnou zmínku, že katolíci tehdy bojovali proti protestantům.
Jedna hvězda uletěla, nevydržela ten nesmiřitelný třídní boj.
75 % (zatím 148 hodnotících s průměrem 89 %).

jprst
14.05.2020 5 z 5

Další z mých oblíbených knih, kterou jsem jako kluk četl několikrát, ale na kterou se v dnešní době v mé knihovně, bohužel, už jen práší. Vnoučata ji totiž okomentovala ve stylu "nic moc", takže se k ní už nevrátí. Ale za mne si těch pět hvězd zaslouží.

kuruteku
01.05.2020 4 z 5

Po Kornéliu Báthorym jsem se pokorně vrátil do dětství touto knihou. Ano, našel jsem si tam také určitou poplatnost době, ale jen opravdu největší spisovatelé by dokázali nepodlehnout. A ano, kniha by mohla být dvoj až čtyřnásobná, aby to nebyla taková zkratka. Ale třeba pohled na piráty mi přišel docela plastický - určitá míra spravedlivnosti, ale i fanatismus z vraždění. Zkrátka pro děti a mládež mi přijde pořád vhodná. A Juraj Červenák to okoření a natáhne pro dospělé, i když jeho Kornel je už úplně jiný ;-)

braunerova
30.12.2019 3 z 5

M.K. je dobrý spisovatel, ale v téhle knize bylo té ideologie na mě příliš. Svět Jana Kornela v mém vydání z roku 1954 je černobílý. Ať se na svých cestách poděje kamkoli, všude jsou třídní nepřátelé - důstojníci, vrchnost, církev, kapitáni, plantážníci.

"I z Boha učinili mocného vládce, který byl jedna ruka s mocnými tohoto světa a byl strašným vladařem vystrašenému lidu. Nediv se proto, že když shodili otrocká pouta, že ničí i tato díla, jež byla jen prostředkem, kterým jejich vrchnost je srážela k zemi a udržovala v bezmocné povolnosti."

Mimochodem v pluku Moravanů, který bojoval na Bílé hoře, sloužili hlavně Rakušané a Němci. Jejich velitel Jindřich Šlik se tehdy psal Heinrich von Schlick.

petr_
29.12.2019 4 z 5

Knížka mého mládí

Karborund
09.12.2019 4 z 5

Plné hrsti opravdového a uvěřitelného dobrodružství . Psáno velmi autenticky, jako bych to celé prožil sám. Velmi milé překvapení.

ijcro
08.02.2019 5 z 5

Myslím, že je to jediná knížka, kterou jsem od tohoto autora četl s chutí bez ohledu na černobílé vidění světa. Velmi se mi líbil spletitý příběh Jana Kornela, který svým způsobem draze platil kouskem svého já za každé nové dobrodružství, ale byla to v podstatě daň za to, že nežil opatrně. Velmi vzdáleně dílo připomíná některé odyseje, vyprávěné velmi přívětivým jazykem. Jako odrostlejší děcko jsem ji miloval pro uvěřitelný příběh a reálie v souvislostech a nehledal v tom nějaký závan ideologie nového řádu. Rozhodně doporučuji!